Profesorii genialei din Vaslui premiate de Obama pentru şoarecii transparenţi: „Viitorul Vivianei va fi un premiu Nobel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viviana Gradinaru (foto centru) alături de echipa de la Universitatea Caltech  FOTO caltech.edu
Viviana Gradinaru (foto centru) alături de echipa de la Universitatea Caltech  FOTO caltech.edu

O elevă genială a învăţământului vasluian, Viviana Grădinaru (35 ani) a fost inclusă în topul celor mai buni tineri cercetători ai Statelor Unite ale Americii (SUA), urmând a fi premiată de preşedintele Barack Obama, iar foştii profesori o văd în viitorul apropiat printre nominalizaţii la Premiul Nobel.

Din 1996, Casa Albă premiază cei mai buni cercetători din 11 domenii de activitate, în urma unei selecţii riguroase efectuate de specialiştii americani. Pe 18 februarie, administraţia prezidenţială americană a anunţat lista celor 105 tineri cercetători, desemnaţi câştigătorii ediţiei 2016 ai ''Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers'', cea mai înaltă distincţie acordată de conducerea SUA tinerilor specialişti în domeniul cercetării ştiinţifice şi tehnologice.

Printre premianţii din acest an se numără şi românca Viviana Grădinaru, originară din Vaslui. Cercetător principal la California Institute for Technology, vasluianca a revoluţionat lumea ştiinţei.  În vara anului 2014, după doi ani de muncă în laborator, Viviana Grădinaru şi echipa sa de la Universitatea Caltech au anunţat descoperirea revoluţionară în domeniul ştiinţei medicale: şoarecii transparenţi.  

Cu această nouă tehnică, dezvoltată de Viviana Grădinaru se deschide calea către o nouă generaţie de terapii pentru afecţiuni care variază de la autism la durere cronică. Metoda, potrivit specialiştilor, va facilita cercetările de biologie şi medicină, fiind utilizată  pentru a studia structura sistemului nervos sau modul în care se răspândeşte cancerul în organism.

Deşi existau metode de a face transparente diferite organe extrase din corp, a fost pentru prima dată când cercetătorii au reuşit să facă transparent întreg corpul unui animal, a explicat Viviana Gradinaru, conducătorul studiului şi autor principal al articolului pe această temă publicat în jurnalul ştiinţific Cell. 

„Metodologia noastră are potenţialul de a accelera orice demers ştiintific care ar fi benefic pentru cartografierea întregului organism, inclusiv studiul despre cum nervii periferici şi organele pot afecta profund cogniţia şi procesarea mentală, dar şi viceversa”, a explicat Viviana Grădinaru în presa americană.

Viviana Grădinaru, o minte sclipitoare

Viviana Grădinaru a absolvit Liceul ”Mihail Kogălniceanu” (foto jos) din Vaslui în anul 2000, iar profesorii au numai cuvinte de laudă despre ea. A făcut parte din lotul naţional olimpic la fizică, fiind multiplă laureată. 

image

Profesorii Vivianei o consideră una dintre minţile luminate ale României, cu şanse reale la Premiul Nobel în viitor. Provenind dintr-o familie simplă din Vaslui, Viviana Grădinaru a excelat la toate disciplinele, însă succesul nu a schimbat-o deloc. A rămas la fel de prietenoasă, modestă.

”Viitorul Vivianei Grădinaru poate fi un Nobel”

”Viviana a fost un elev de excepţie, era bună la toate obiectele, un copil de 10 la toate, în condiţiile în care notele se puneau atunci cum trebuie, nu ca acum, una-două, vor toţi 10. A avut competiţie sigură în clasă, era foarte ambiţioasă şi bine dotată intelectual, dar a avut şi şansa să fie văzut de cine trebuie şi când trebuie. O minte strălucită care a găsit o echipă care să o pună în valoare. Fiecare vârf plecat este o pierdere pentru ţară, însă, în cazul ei, este un câştig pentru lumea ştiinţei. Ceea ce a realizat Viviana Grădinaru este incredibil, descoperirea putând fi exploatată în domeniu medical, dar şi militar. Să transformi corpurile vizibile, în corpuri invizibile este realizare revoluţionară pentru care eu cred că nu va fi exclus ca Viviana Grădinaru să intre în nominalizările pentru Nobel. La cât de ambiţioasă o cunosc, viitorul Vivianei va fi un premiu Nobel”, a declarat, pentru ”Adevărul”, fostul profesor de fizică al Vivianei Grădinaru, Jan Irimia.

În România nu mai este încurajată valoarea autentică. La noi se selectează oamenii slabi, eventual li se mai dă şi câte o diplomă de doctor, şi se se pun şefi. Iar când ai un şef tâmpit, ce poţi să faci, decât să pleci. Cei buni pleacă şi ne mirăm de ce nu progresăm. Jan Irimia, profesor LMK Vaslui

Diriginte: ”Un elev impecabil”

Viviana Grădinaru a învăţat într-o adevărată ”clasă de aur” a Liceului Mihail Kogălniceanu din Vaslui, cu toţi  elevii erau olimpici la diverse discipline.

”Mediul în care te formezi este foarte important pentru un elev, iar la această clasă s-a dovedit a fi performant şi cometiţional. Viviana a venit cu o pregătire solidă din gimnaziu, devenind pasionată de fizică. Anual participa la olimpiadele naţionale de fizică, dar în acelaşi timp a râmas o elevă foarte bună şi la celelalte obiecte. Avea un comportament extrem de decent şi delicat. Un elev impecabil, fără aere. Succesele nu au făcut-o niciodată să pară altceva”, a subliniat şi fosta dirigintă a Vivianei Grădinaru, profesorul Angela Dobre.

”Cei buni pleacă şi ne mirăm de ce nu progresăm”

Dascălii care au contribuit la formarea minţilor geniale care au părăsit România deşi se bucură de succesul foştilor elevi sunt trişti că România scapă printre degete valorile care ar putea contribui la schimbarea ţării. 

image

”Copiilor de azi le lipseşte motivaţia. În ziua de azi nu mai are loc plasarea oamenilor la locul potrivit. Foarte rar se întâmplă ca un absolvent foarte valoros să nimerească pe un post corespunde aspiraţiilor lui. Majoritatea posturilor, indiferent de domeniu, sunt ocupate cu pile. Şi atunci cei care sunt valoroşi pleacă în străinătate, unde sunt primiţi cu braţele deschise: ”bravo, veniţi nu am dat niciun ban pentru pregătirea voastră, voi sunteţi deja bine pregătiţi noi nu mai cheltuim cu voi şi vă exploatăm la maxim”. În România nu mai este încurajată valoarea autentică. La noi se selectează oamenii slabi, eventual li se mai dă şi câte o diplomă de doctor, şi se se pun şefi. Iar când ai un şef tâmpit, ce poţi să faci, decât să pleci. Cei buni pleacă şi ne mirăm de ce nu progresăm. Ideile noastre le îngropăm, nu le luăm în seamă. Foarte puţini din cei foarte buni mai curajul să râmână în România”, a completat profesorul Jan Irimia (foto dreapta).

Viviana Grădinaru, felicitată de Barack Obama

Fosta absolventă a Liceului "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui, Viviana Grădinaru s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde şi-a continuat studiile universitare, iar din 2012 predă ca asistent univrsitar la Universitatea din Caltech din California. Munca asiduă în domeniul cercetării, ideile strălucite au făcut ca Viviana Grădinară să fie cooptată în lotul de elită al universităţii californiene, acolo unde unul dintre laboratoarele de cercetare poartă numele tinerei originare din Vaslui.

”Aceşti cercetători aflaţi la începutul carierei lor, sunt deschizători de drum pentru eforturile noastre de a face faţă şi de a înţelege provocări pornind de la schimbările climatice până la sănătate şi bunăstare', a afirmat preşedintele american, Barack Obama, care i-a felicitat pe laureaţi şi i-a încurajat să fie în continuare un exemplu ''al incredibilei ingeniozităţi a poporului american'”, se arată în comunicatul Casei Albe. Potrivit unui comunicat remis administraţia americană, ceremonia de premiere va avea loc la Washington în primăvara acestui an, premiile urmând a fi înmânate de preşedintele Barack Obama

O altă româncă premiată de Obama

În iunie 2009, o altă româncă, Rada Flavia Mihalcea, originară din Cluj, a fost premiată de preşedintele american, Barack Obama şi a fost inclusă pe lista celor mai buni 100 de tineri cercetători din Statele Unite ale Americii, lista fiind alcătuită de specialişti din nouă agenţii guvernamentale. Clujeanca a primit numeroase distincţii pentru munca sa, inclusiv Premiul Grigore Moisil al Academiei Române, acordat pentru lucrări în „domeniul prelucrării limbajului natural în documente nestructurate”.

Aceasta s-a făcut remarcată în lumea ştiinţifică din Statele Unite prin cercetări în domeniul procesării limbajului natural, al inteligenţei artificiale, al interacţiunii dintre om şi maşină, al regăsirii de informaţii, al învăţării automate aplicate. Ea a participat la dezvoltarea unor proiecte pentru giganţi precum companiile Google ori Microsoft.  Rada Flavia Mihalcea a susţinut un masterat la Southern Methodist University din Dallas şi un doctorat în comunicare la Universitatea Oxford.

Mai puteţi citi:

Tânăra din Vaslui care a revoluţionat lumea ştiinţei, premiată de preşedintele SUA pentru performanţele din domeniul cercetării

O vasluiancă de excepţie: Viviana Grădinaru, omul de ştiinţă care a revoluţionat cercetarea medicală, creând şoarecii transparenţi

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite