Protopopul de Vaslui, despre cazul elevei violate de şapte bărbaţi: „De vină sunt emisiunile TV în care se promovează tenta sexuală excesivă şi imoralitatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protopop Adrian Chirvase
Protopop Adrian Chirvase

Campania Adevărul, „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“, continuă cu un interviu acordat de preotul Adrian Chirvase, protopop al Protopopiatului Vaslui.

 „Adevărul“ continuă campania numită „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“. Timp de două săptămâni, vom dezbate unul dintre cele mai scandaloase cazuri de violenţă din ultimii ani care a cutremurat România: povestea elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri, cate în prezent sunt liberi.

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima umilită public şi blamată de comunitatea din care fac parte violatorii, dar şi de a arăta derapajele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără.

Preotul Adrian Chirvase, protopop al Protopopiatului Vaslui, a acceptat să vorbească pentru „Adevărul“ despre cazul violului de la Văleni care a scandalizat întreaga ţară. Precizăm că am apelat şi la preotul Răzvan Mihail Bumbu, din satul Văleni, pentru a ne vorbi despre cazul din localitatea sa. Iniţial, părintele Bumbu a fost de acord să ne dea un interviu, după care s-a răzgândit, motivând că nu are ce să spună despre caz.


Reporter „Adevărul“: Cum comentaţi ceea ce se întâmplă la Văleni?

Preot Adrian Chirvase: Eu nu vorbesc din biroul acesta şi din funcţia pe care acum o am, ci ca preot. Sunt preot de biserică de altar şi spovedesc oameni de aproape 17 ani şi vreau să vă spun că principala cauză a lucrurilor urâte care se întâmplă astăzi este următoarea: se promovează anormalul ca fiind normal. Se promovează bucuria în viaţa omului din lucruri care nu sunt fireşti, se promovează superficialul. Cei care fac emisiunile TV în care se promovează şi se încurajează tenta aceasta sexuală excesivă trebuie să înţeleagă, pentru că şi ei probabil au copii, că dacă acum vorbesc de copii altora, poate mâine vor trebui să vorbească de copii lor. De ce nu îşi pun problema aceasta? Trebuie să înţelegem că banul nu aduce bucurie şi împlinire în viaţa omului dacă nu este câştigat pe căi cinstite. Se promovează relaţiile aceastea, în afara cununii, ceea ce este un păcat greu, şi noi nu putem schimba acum în 2015 ceea ce Dumnezeu a spus încă de când a dat Tablele Legii pe Muntele Sinai lui Moise. Porunca a şaptea spune: „Să nu fii desfrânat“. Că ne place sau nu ne place este problema noastră, dar porunca lui Dumnezeu rămâne valabilă până când se va sfârşi lumea. Noi nu putem să-l controlăm pe Dumnezeu cum vrem noi, nu putem să schimbăm ceva, ci noi trebuie să încercăm să ne asumăm calitatea de fii şi de creaturi ale lui Dumnezeu. Noi trebuie să ne acomodăm cu ordinea şi rânduiala lăsate de Dumnezeu în lume. Trebuie să încercăm să înţelegem că ceea ce omul ia de la viaţa aceasta împotriva rânduielii lui Dumnezeu, mai drevreme sau mai târziu, se întoarce împotriva lui. Ne place sau nu ne place, lucrurile aşa sunt.

Nu am o obsesie, nu am o pică pe cineva anume, dar emisiunile acestea cu caracter imoral, de prost gust, fac un rău mult mai mult decât îl putem anticipa noi., preot Adrian Chirvase

Cine ar trebui să intervină pentru a arăta societăţii drumul cel bun?

Toţi! Atât noi, biserica, cât şi şcoala, cei care conduc ţara, care dau tonul cetăţenilor. Cei care se doresc a fi formatori de opinie nu trebuie să vorbească excluzându-se pe ei, ci ei fac parte din societatea în care transmit fie otravă, fie binecuvântare, fie lucruri plăcute, fie lucruri mai puţin plăcute. Trebuie să ne gândim şi la faptul să statul trebuie să aibă ca şi prioritate grija faţă de oameni. Dacă ţi-ai asumat să fii acolo, în anumite funcţii, trebuie să te îngrijeşti de siguranţa omului şi de a-i aduce cele necesare traiului, de educaţia lui şi de pregătirea lui de a vieţui în societatea pe care tu o vezi cum e.

Revenind la Văleni..

Ceea ce s-a întâmplat la Văleni este foarte urât. Normal, nimănui nu-i place ce se aude, ce a fost acolo, însă este asemenea multor cazuri care se întâmplă în ţara noastră, din nefericire. Este cazul care arată tonul pe care îl primeşte societatea de astăzi de la cei care, repet, se vor a fi formatori de opinie. Apărând la televizor să spui ceva, nu spui doar pentru tine şi familia ta, spui pentru întreaga ţară. Trebuie să înţelegem că nu putem promova lucrurile care dăunează nici măcar ca informare.

 Jurnaliştii aşteptând cei şapte tineri acuzaţi de viol la ieşirea din sediul Poliţiei

image

Consideraţi, aşadar, că presa este de vină pentru nenorocirile care se întâmplă?

Nu toată presa, ci programele TV care promovează această stare de imoralitate. Manipularea prin imagine se face foarte uşor. Rolul mass-media trebuie să fie unul constructive, şi nu distructiv. Nu orice om este pregătit să dea piept cu ceea ce numim noi uraganul răutăţilor din ziua de astăzi. De aceea trebuie să înţelegem că a fi undeva, într-un post de conducere, este o cinste, o provocare, dar şi o mare responsabilitate. Putem vedea bine şi rău în toate categoriile sociale. Important este ca noi, cei care transmitem mesaje către mulţime, să fim puţin mai selectivi, să fim puţin mai responsabili, ţinând cont că noi formăm o societate în care vor trăi copiii noştri. Nu am o obsesie, nu am o pică pe cineva anume, dar emisiunile acestea cu caracter imoral, de prost gust, fac un rău mult mai mult decât îl putem anticipa noi.

Cum comentati reacţia familiilor celor şapte tineri, aceea de denigrare a victimei?

Şi familiile sunt din aceeaşi societate, în care trăiesc copii lor. Ei sunt familiarizaţi cu ceea ce se consumă astăzi de dimineaţa până seara la televizor.

Dar vorbim de oameni credincioşi, care merg în fiecare duminică la biserică, după cum ne-au explicat şi localnicii din Văleni..

Nu foarte credincioşi. Omul credincios este omul care înţelege că păcatul îl duce în iad şi, când ştie lucrul acesta, face tot posibilul să fugă de acea faptă urâtă. Oameni religioşi sunt foarte mulţi, dar credincioşi nu sunt foarte mulţi. Participarea la Sfânta Liturghie este partea centrală a vieţii creştine pentru un om. Nu trebuie să vedem credinţa doar ca pe o înşiruire de lucruri ce trebuie făcute. Credinţa noastră are în centrul ei sfânta taină a împărtăşaniei. Grija unui credincios este să participe duminica la sfânta liturghie, dar în acelaşi timp el trebuie să se regăsească în ceea ce înseamă liturghia.

Nu cade răspunderea doar pe noi, pe Biserică, şi suntem conştienţi că permanent trebuie să facem şi mai mult. Vina se împarte. Toţi avem o parte din vină pentru răul care se întâmplă în zilele noastre. Aşa cum ne putem bucura de un bine pentru care nu am făcut nimic, este şi un rău comun pentru care probabil nu am făcut nimic sau nu am făcut foarte mult şi avem parte şi de rău., protopop Adrian Chirvase

Ce credeţi că ar trebui să facă Biserica în astfel de situaţii?

Se loveşte foarte dur în Biserică. Eu înţeleg: dacă cineva din Biserică a greşit, căutăm persoana, răspunde persoana, dar nu atacăm instituţia. Dacă cineva îşi închipuie că poate să înghenuncheze Biserica, se amăgeşte. Cei care promovează lucrurile anormale ca fiind normale vor să capete teren desfiinţând, după mintea lor, rolul şi importanţa Bisericii în societate. Biserica permanent conştientizează omul despre ceea ce înseamnă păcat, conştientizează omul că niciodată, dar niciodată, păcatul nu trebuie privit ca o soluţie. Niciodată, de la începutul lumii şi până astăzi, diavolul nu a ajutat pe niciun om şi nu trebuie să fim atât de naivi să credem că ne va ajuta. Şi lucrul acesta Biserica l-a făcut de la început şi până astăzi. Din nefericire, astăzi întâlnim, aşa cum am spus, transmiterea mai ales către cei tineri a unor îndemnuri şi sfaturi care contravin învăţăturii Bisericii. Preotul şi Biserica transmit învăţătura mântuitorului Isus Hristos, omul este liber să aleagă. Însă, fie că vorbim de unii care au făcut pe alţii să sufere sau nu, niciodată un rău nu duce la bine. Chiar dacă cineva face un rău cuiva şi noi avem impresia că el s-a răzbunat pe cineva în felul acesta, arătând că este mai tare sau că este mai puternic decât celălalt, permanent răul duce tot la rău.

Acuzaţii se prezintă în fiecare zi la Poliţie 

violatori valeni

De unde vine răul?

Biserica nu condamnă relaţia de dragoste, de prietenie, între doi tineri, însă ea trebuie să se consume în limitele moralei creştine şi în limitele bunului-simţ.Trebuie să înţelegem că, dacă Dumnezeu ne-a spus că relaţia intimă între este păcat în afara cununiei, lucrul acesta rămâne valabil până se va sfârşi lumea aceasta. Că în mintea noastră spunem altceva sau că nu ne place, problema este a noastră. Aşa cum am zis, niciodată răul nu duce la bine şi permanent, când încercăm să luăm ceva împotriva rânduielii, acel lucru se întoarce împotriva noastră. Răul se prezintă ca o bomboană frumos ambalată, dar de fapt în mijloc este otravă. Acest rău se întâmplă foarte mult şi foarte des în societate. Din nefericire, omul zilelor noastre se învaţă cu răul ca fiind ceva obişnuit, pentru că îl vede peste tot. Atât la televizor, cât şi în jurul lui.

Tot rău se va vindeca, trebuie voinţă

Credeţi că preotul ar trebui să facă ceva în plus?

Tot timpul noi, preoţii, avem de făcut mult mai mult decât facem, pentru că, din nefericire nu putem să suplinim ceea ce ar trebui să facă şi alţii. Permanent avem de lucru. Însă nu trebuie învinuit în problema asta doar preotul. Nu cade răspunderea doar pe noi, pe Biserică, şi suntem conştienţi că permanent trebuie să facem şi mai mult. Vina se împarte. Toţi avem o parte din vină pentru răul care se întâmplă în zilele noastre. Aşa cum ne putem bucura de un bine pentru care nu am făcut nimic, este şi un rău comun pentru care probabil nu am făcut nimic sau nu am făcut foarte mult şi avem parte şi de rău. Atâta timp cât omul se străduieşte şi doreşte să fie în Biserică, cu Dumnezeu, avem puterea să depăşim catastrofele acestea care pot apărea în viaţa noastră.

Aveţi un mesaj pentru victimă?

Ne pare foarte rău pentru ce i s-a întâmplat. Această fată trebuie să meargă să se spovedească. Şi dânsa, şi familia trebuie să facă mai mult din cele ce nu le-a făcut până acum. Să acorde atenţie lucrurilor morale şi spirituale. Tot rău se va vindeca, trebuie să fie şi voinţă. Din nefericire, în ziua de astăzi sunt foarte mulţi tineri care suferă. Tânărul nu trebuie să sufere. Este elev, este student, are toată viaţa de partea lui, tot ceea ce cuprinde cu ochii este de partea lui. Are posibilitatea să se bucure de frumos, însă foarte mulţi suferă şi, din păcate, acest lucru nu îl recunosc nici în familie şi nici în cercul de prieteni.

De ce suferă tinerii?

Din cauza faptului că nu înţeleg că viaţa are etapele ei, cu lucrurile specifice vârstei: copilăria cu ale ei, adolescenţa cu ale ei, viaţa de familie cu ale ei. Tinerii, din păcate, încearcă să ardă etapele, se ghidează foarte mult după deviza „trăieşte viaţa oricum“. Nu li se spune tinerilor care sunt urmările faptelor lor.

Pentru cei şapte tineri aveţi un mesaj?

În cazul celor şapte băieţi, chiar dacă afişează atitudinea asta, vă spun sincer şi aproape sigur că în mintea şi sufletul lor este cu totul altceva. Le recomand şi lor să meargă şi să se spovedească, să încerce să-şi formeze un mod de viaţă sănătos din care să nu lipsească conceptul creştin despre viaţă.

Cum comentaţi denigrarea victimei în acest caz?

Nu este onest, cinstit, ceea ce fac, sunt aspecte care ţin de educaţie, de pregătirea lor. Este un mod primitiv de a se apăra în faţa celor care le reproşează faptele pe care le-au făcut.

Cine este Adrian Chirvasă

chirvase adrian

Preotul Adrian Chirvasă (foto sus) s-a născut în comuna Costeşti (judeţul Vaslui), în anul 1976, fiind al şaptelea copil al familiei, dintre care doi au ajuns stareţi, trei preoţi, iar sora cea mare este maică stareţă. A absolvit Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. A fost hirotonit preot în anul 1998, în parohia Ipoteşti, Protopopiatul Botoşani, iar între anii 2000-2009 a fost paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe“ Costeşti 2, Protopopiatul Vaslui. Din anul 2009, preotul Adrian Chirvasă este paroh al parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Vaslui. În luna martie 2015, Consiliul Eparhial al Episcopiei Huşilor l-a numit protopop al Protopopiatului Vaslui.

Campania continuă: ce vom prezenta în episodul următor

Ziarul „Adevărul“ va continua şi mâine campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ cu un nou episod în care vă vom prezenta profilul celor şapte violatori din Vaslui. Vă vom spune dacă şi în ce fel s-a schimbat viaţa lor după ce au intrat în atenţia opiniei publice.

Mesaje de susţinere

Invităm pe toţi cititorii „Adevărul“ să transmită un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind pe Facebook hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului.

Pe aceeaşi temă:

 Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Petiţie pentru arestarea bestiilor care au violat eleva din Vaslui. 28.000 de români au semnat petiţia: „Comportamentul animalic trebuie pedepsit“

Membrii formaţiei Trooper, mesaj dur pentru cei şapte vasluieni care au violat o elevă: „NU înseamnă NU. Nu există provocare pentru viol“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite