Raportul exploziv care arată cum au fost tocate fonduri uriaşe la Protecţia Copilului Vaslui: investiţii mascate, cazări exclusiviste, studii şi telefoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DGASPC Vaslui este condusă de 17 ani de acelaşi director
DGASPC Vaslui este condusă de 17 ani de acelaşi director

Un control al Curţii de Conturi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, cel mai mare angajator al judeţului, confirmă cum s-au tocat fonduri publice uriaşe fără justificare şi discreţionar, instituţia ajungând, în prezent, în pragul falimentului.

DGASPC Vaslui se află într-un colaps financiar fără precendent, cei peste 2.500 de angajaţi neîncasându-şi salariile de două luni. Pentru situaţia financiară critică au fost invocate subfinanţarea, dar şi majorările salariale operate în această vară în rândul funcţionarilor publici.

În realitate, falimentul care bate la uşa DGASPC Vaslui ascunde şi alte aspecte, multe de natură penală. Neregulile care au dus la cheltuirea nejustificată a fondurilor publice sunt confirmate de un control al Camerei de Conturi Vaslui realizat în această vară.

Controlul ale cărui concluzii confirmă un autentic jaf al fondurilor DGASPC Vaslui a vizat activitatea din anul 2016. Este primul audit realizat la DGASPC Vaslui după ieşirea la pensie a fostului director al Camerei de Conturi Vaslui, Vasile Popa. Soţia fostului director al Camerei de Conturi ocupă, de ani buni, funcţia de şef al serviciului de aprovizionare din cadrul DGASPC Vaslui.

În urma încheierii misiunii de audit financiar, inspectorii Camerei de Conturi au întocmit un raport în care au consemnat deficienţele constatate la DGASPC Vaslui. Valoarea prejudiciilor cauzate de modul defectuos în care s-a cheltuit bugetul DGASPC depăşeşte 2.500.000 lei, iar suma vizează doar eşantioanele supuse controlului. Banii urmează a fi recuperaţi, în caz contrar Camera de Conturi avertizând DGASPC că va formula plângere penală.

DGASPC Vaslui este condusă de 17 ani de acelaşi director: Ionel Ştefănică Armeanu (foto jos), un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu. 

image

Mii de tone de combustibil consumat fără justificare

Investiţii supraevaluate, fragmentarea valorii contractelor pentru a fi atribuite direct, lucrări achitate fără a fi realizate, studii plătite în mod nelegal angajaţilor privilegiaţi,cazări exclusiviste în cazul deplasărilor în interes de serviciu, mii de tone de combustibil cheltuite fără justificare sunt câteva dintre neregulile descoperite şi imputate de inspectorii Camerei de Conturi conducerii DGASPC Vaslui.

Cel mai mare prejudiciu, peste 1,7 milioane de lei, a fost descoperit în cazul modernizării unui centru de plasament din subordinea DGASPC Vaslui, ”Elena Farago” Bârlad, care, în mod paradoxal, este nepopulat de mai mulţi ani. ”Aceste lucrări au fost contractate prin achiziţie directă cu un singur furnizor, echipa de audit constatând că pentru aceste investiţii a fost divizată valoarea contractelor, contrar normelor privind achiziţile, aplicabile în 2015 şi 2016, respectiv OUG 34/2006”, se menţionază în raportul Curţii de Conturi.

Pe locul doi în topul deficienţelor, raportat la valoarea prejudiuciului, se află consumul de carburanţi. Peste 326.000 de lei este valoarea bonurilor de combustibil pentru care nu s-a gasit justificare. Având în vedere neregulile sesizate, reprezentanţii Camerei de Conturi au extins verificările şi pentru anii 2014 şi 2015.

Astfel, la 31.12.2016, s-au identificat 870 de bonuri (50 lei valoarea unui bon n.r.) date în plus în consum în contabilitate faţă de alimentările pe maşini, fără justificare şi o diferenţă de 5.651 bonuri între stocul din contabilitate şi stocul din casierie. 

Cum a ajuns manopera mai scumpă decât aparatul

Costuri nejustificate au fost descoperite în cazul mai multor achiziţii şi servicii. La DGASPC Vaslui s-a ajuns în situaţia absurdă de a se plăti mai mult pentru manopera unor produse, decât produsul în sine. Concludent în acest sens sunt achiziţiile realizate anul trecut în cazul aparatelor de aer condiţionat. Potrivit raportului Curţii de Conturi, la un aparat de aer condiţionat achiziţionat cu 2.179 de lei, iar manopera a costat 3.457 de lei, iar la un alt aparat cumpărat cu 1.036 lei, manopera s-a ridicat la 1.709 lei. 

În cazul altor lucrări, DGASPC Vaslui a achitat integral valorile, fără ca investitiţiile să fie finalizate. Spre exemplu, pentru montarea de panouri solare de la centrul Giurcani s-au achitat 39.720 lei.

În urma inspecţiei pe teren, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit doar două panouri solare cu o dimensiune de sub 10 metri pătraţi.  Din verificarea devizului aferent facturii 7116964/25.02.2016 ”Montaj panou solar Centrul Giurcani”, se observă că la poziţia 59, din devizul aferent pentru montarea panourilor care apare înscris la cantitatea executată 78 de zeci de metri pătraţi, dar suprafaţa celor două panouri este mult mai mică având sub 10 mp, ceea ce arată modul formal în care s-a făcut certificarea exactităţii sumelor de plată. 

Nereguli s-au descoperit şi la centrul de la Bogeşti, unde DGASPC a plătit 61.817 lei pentru placarea cu gresie a clădirii. În urma inspecţiei din teren, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că din totalul de 240 mp gresie ce trebuia montată, serviciile fiind achitate integral, au fost montate doar 40 de mp.

Sute de telefoane de serviciu, depăşiri uriaşe la abonamente

DGASPC Vaslui este instituţia cu cele mai multe telefoane de serviciu pentru angajaţi.  În 2016, instituţia deţinea abonamente pentru 382 numele de telefon mobil şi 51 numere de telefon fix. 

În ciuda abonamentelor costisitoare, în 2016 s-au înregistrat depăşiri de aproape 30.000 de lei pentru servicii care nu aveau legătură cu activitatea instituţiei: SMS-uri în reţele de divertisment, apeluri şi SMS-uri internaţionale, apeluri şi servicii roaming utilizate de angajaţi care nu au efectuat deplasări externe sau au atribuţii pe pe proiecte de colaborare etc.

De asemenea, inspectorii de control au descoperit că în anul 2016 au fost achiziţionate telefoane mobile şi echipamente pentru care s-au achitat fără justificare valori mari, de peste 2.100 lei/telefon, în condiţiile în care au fost utilizate şi punctele de fidelizare acumulate din derularea contractelor. Astfel, în 2016 s-au cumpărat trei telefoane Samsung Galaxy S7, un Iphone SE, două Ipad-uri, şi alte trei smartphonuri, pentru care s-au plătit 12.000 lei. 

”Din discuţiile purtate de echipa de audit cu conducerea entităţii nu a rezultat necesitatea în derularea activităţii a achiziţionării acestor tipuri de telefoane şi au pus în evidenţă modul ineficient şi neeconomic în care conducerea entităţii a urmărit utilizarea fondurilor publice. Cauza abaterii o constituie managementul defectuos în încheierea şi derularea contractelor de achiziţii şi nerespectarea în gestionarea fondurilor publice a principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate”, raport Camera de Conturi Vaslui

Cazări la 4 stele, studii plătite funcţionarilor

Inspectorii Curţii de Conturi au mai constatat că la nivelul DGASPC Vaslui au fost decontate fără temei legal studii universitare de masterat pentru mai mulţi angajaţi. Concret, în 2014 şi 2015, s-au decondatat peste 28.000 lei  în vederea achitării taxelor de şcolarizare de masterat pentru cei 20 de funcţionari ai DGASPC Vaslui. 

În urma auditării cheltuielilor cu bunurile şi serviciile efectuate în 2016, s-au constatat nereguli şi în cazul decontării cheltuielilor de cazare pentru angajaţii care au efectuat deplasări în interes de serviciu. Astfel, s-au decontat cazări la hoteluri de 4 stele, în valoare de peste 26.000 lei, în condiţiile în care, potrivit legii în astfel de situaţii se decontează numai 50% din valoarea tarifului.  

Urmare a deficienţelor constatate, inspectorii Curţii de Conturi au stabilit termen pentru remedierea şi recuperarea prejudiciilor data de 3 noiembrie anul curent.

Reporterii ”Adevărul” au solicitat un punct de vedere conducerii DGASPC Vaslui în legătură cu deficienţele constatate de Curtea de Conturi încă din data de 8 noiembrie, însă reprezentanţii instituţiei nu au răspuns demersului. Directorul general al instituţiei se află în concediu medical de mai multe săptămâni, iar surse neoficiale susţin că Ionel Ştefănică Armeanu ar urma să se pensioneze din motive medicale la începutul anului viitor. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite