Răsturnare de situaţie în cazul avocatei excluse din barou după o condamnare pentru corupţie. Ce acuzaţii i se aduceau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Scafaru FOTO Facebook
Alina Scafaru FOTO Facebook

Alina Scafaru, avocata din Vaslui exclusă din avocatură în urma unei condamnări pentru fapte de corupţie, a reuşit să câştige procesul intentat Baroului. Curtea de Apel Iaşi a anulat hotărârea prin care s-a decis excluderea avocatei.

Decizia Curţii de Apel Iaşi este definitivă şi vine la finalul a doi ani de procese cu mai multe răsturnări de situaţie, cauza fiind în rejudecare. În primă instanţă, Tribunalul Vaslui a respins solicitarea avocatei Alina Scafaru prin care solicita anularea deciziei prin care s-a dispus excluderea sa din Baroul Vaslui. Ea a atacat decizia instanţei de fond, iar în calea de atac, Curtea de Apel Iaşi i-a admis recursul, iar Alina Scafaru şi-a recâştigat statutul de avocat.

”Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Scafaru Mihaela-Alina în contradictoriu cu pârâtul Baroul Vaslui. Anulează Decizia nr. 1/30.01.2017 emisă de Consiliul Baroului Vaslui. Obligă pârâtul-intimat Baroul Vaslui să achite recurentei-reclamante Scafaru Mihaela-Alina suma de 4.720 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, aferente prezentului recurs”, se menţionează în hotărârea pronunţată pe 18 noiembrie de Curtea de Apel Iaşi. Decizia instanţei este definitivă.

În pararel cu acest proces, Mihaela Alina Scafaru a chemat în judecată şi Uniunea Barourilor din România, prin care solicită tot anularea excluderii sale.

„Portiţa“ care a salvat-o pe avocată

Avocata Scafaru a fost exclusă din Baroul Vaslui, deşi în sentinţa definitivă privind condamnarea sa pentru fapte de corupţie nu i s-a interzis dreptul de a profesa. Colegiul de conducere al Baroului Vaslui a apreciat însă că, prin faptele sale, avocata a adus atingere demnităţii profesiei.

Potrivit statutului profesiei, calitatea avocatului încetează dacă a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii.

În faţa judecătorilor, Alina Scafaru a precizat că textele de lege nu precizează în mod explicit care sunt infracţiunile pentru care condamnarea definitivă îl face pe autor nedemn de a mai exercita profesia de avocat.

”Consiliul Baroului avea obligaţia să cerceteze, să aprecieze şi să decidă dacă fapta penală respectivă este sau nu compatibilă cu exercitarea în continuare a profesiei de avocat, încetarea calităţii de avocat neputând fi dispusă de drept, ca efect direct şi imediat al soluţiei de condamnare în sine”, a invocat avocata Scafaru în faţa instanţei.

Cum a ajuns avocata Scafaru după gratii

Alina Scafaru a fost arestată la sfârşitul lunii aprilie 2015 după ce a încercat, printr-un intermediar, să mituiască un agent din penitenciarul Iaşi pentru a-i transmite unui interlop din Iaşi aflat după gratii opt telefoane mobile şi o sticlă de 1,5 l cu whiskey.

Avocata din judeţul Vaslui avea o relaţie cu interlopul Florin Rotariu, zis Cap de Porc, încă din 2007, pe când acesta era arestat în dosarul în care erau cercetaţi mai mulţi membri din clanul Gologanilor, una dintre cele mai violente grupări de trafic de persoane pe care le-a „exportat“ Iaşiul în ultimul deceniu.  .

Telefoanele ascunse în pâine şi salata boeuf

Avocata a ajuns după gratii după ce a fost surprinsă în flagrant, în curtea Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi,după ce a înmânat intermediarului  pachetul în care se aflau disimulate obiectele interzise. A fost eliberată din arest preventiv după cinci luni, fiind plasată în arest la domiciliu şi ulterior sub control judiciar.

Deşi întelegerea cu agentul a fost pentru patru telefoane mobile, interlopul şi iubita sa au încercat să îl păcălească pe agent plasând în pachet opt telefoane mobile. Patru dintre acestea au fost ascunse de avocata Scafaru în pâine, iar celelalte patru într-un borcan cu salată boeuf, iar 1,5 l whisky disimulat într-un recipient de Nestea.

Iniţial, Curtea de Apel Iaşi a decis condamnarea Alinei Scafaru la 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare,  judecătorii ieşeni arătând că avocata a dat dovadă de o abilitate infracţională rar intâlnită şi o îndrăzneala infracţională ieşită din comun. În plus, judecătorii instanţei de fond au arătat că sunt de notorietate infracţiunile comise, prin metoda "Accidentul" de către persoane încarcerate care utilizează telefoane mobile deţinute ilegal, iar telefoanele pe care avocata încerca să le introducă în închisoare ar fi putut fi folosite într-un astfel de scop.

Avocata a contestat sentinţa, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis apelul, schimbând modalitatea de executare a pedepsei, cei 2 ani şi 4 luni închisoare, fiind suspendaţi. În schimbul detenţiei, Curtea Supremă a stabilit avocatei 4 ani de supraveghere.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite