Răsturnare de situaţie în cazul tânărului ce trebuie să primească daune morale de la poliţistul care l-a prins după un furt şi s-a fotografiat cu el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul a fost obligat să achite daune morale pentru că s-a fotografiat cu suspectul furtului
Poliţistul a fost obligat să achite daune morale pentru că s-a fotografiat cu suspectul furtului

Procurorii din Vaslui au finalizat ancheta în cazul tânărului prins de un poliţist de la Biroul Rutier Vaslui după ce ar fi sustras un cartuş de ţigări dintr-un magazin, agentul de poliţie fiind obligat, ulterior, să-i achite daune morale.

Raportat la valoarea prejudiciului şi la faptul că acesta a fost recuperat integral, paguba fiind achitată de mama suspectului imediat după comiterea faptei, procurorii au dispus soluţia de renunţare la urmărire penală faţă de Iulian Morariu. În atare condiţii, nefiind trimis în judecată inculpatul scapă de pedeapsă. În schimb poliţistul va trebui să plătească pentru imprudenţa de a se fotografia alături de suspect şi de a distribui poza pe un grup de watsapp, asupra căruia nu avea niciun control.

Încă dinaintea soluţionării dosarului în care era acuzat de furt, suspectul s-a îndreptat pe cale civilă împotriva poliţistului care l-a prins. Tânărul, care provine ”dintr-o familie respectabilă”, a apreciat că prin acţiunea poliţistului Mălăncuş a fost supus ”unui tratament degradant şi umilitor”.

Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice în primăvara anului trecut. Pe 17 aprilie 2018, poliţistul se deplasa pe jos, spre domiciliu. La un moment dat, agentul a auzit strigătele unei femei „Ajutor! Hoţii! Poliţia!”, în faţa unui magazin din care ieşiseră în fugă două persoane. Poliţistul a pornit în urmărirea uneia dintre acestea. După aproximativ 350 de metri, a reuşit să-l prindă şi să-l mobilizeze, prinzându-i mâinile la spate cu cureaua de la pantalonii uniformei. Avocatul suspectului a susţinut în faţa judecătorilor că poliţistul nu a folosit mijloacele specifice de imobilizare, ci l-a legat de gât cu o curea, conducându-l, în acest fel, prin oraş, la sediul Poliţiei, ”ca pe un trofeu”.

”Înainte de a-l preda colegilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale, pârâtul Mălăncuş Alenxadru l-a obligat să stea pe pardoseală, cu aceeaşi curea legată de gât, deşi era imobilizat cu cătuşe, având mâinile la spate şi neprezentând niciun pericol pentru viaţa sau integritatea fizică a sau a colegilor săi. Mai mult decât atât, deşi în calitatea sa de lucrător de poliţie avea obligaţia de a respecta prezumţia de nevinovăţie a oricărei persoane suspectate de săvârşirea unei infracţiuni, numitul Mălăncuş s-a fotografiat în sediul poliţiei, având un aer de superioritate, folosindu-se de acesta ca de obţinerea unui „trofeu”, a precizat avocatul Rareş Apetrei, cel care îl reprezintă pe Iulian Morariu în acţiunea deschisă împotriva poliţistului.

În faţa instanţei, poliţistul Alexandru Mălăncuş a invocat că l-a fotografiat pe suspect pentru a se apăra în cazul unor eventuale acuzaţii de purtare abuzivă şi că fotografia a postat-o pe un grup de watsapp destinat poliţiştilor. Ulterior, fotografia a apărut în presa locală, însă agentul Mălăncuş a invocat că nu el a fost cel care a trimis pozele presei.

Judecătorii Tribunalului Vaslui au admis acţiunea formulată împotriva agentului de poliţie, arătând în motivarea hotărârii, că acesta, din prea multă mândrie profesională, a încălcat dreptul la imagine tânărului suspectat de furt. Judecătorii au apreciat că trebuie făcută o distincţie clară între fapta poliţistului de a-l prinde pe tânărul suspectat de săvârşirea unei infracţiuni flagrante şi fapta de a-l fotografia şi ulterior, de a distribui fotografia, fără acordul său. ”Dacă pentru prima acţiune poliţistul nu poate fi tras la răspundere, putând fi chiar recompensat ori apreciat pentru profesionalismul cu care a acţionat, cea de-a doua acţiune intră în sfera ilicitului, întrucât nu are o bază legală”, au motivat judecătorii. 

Astfel, Tribunalul Vaslui l-a obligat pe agentul Mălăncuş şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui să achite tânărului Iulian Morariu suma de 1.000 de lei cu titlul de daune morale. Decizia a fost contestată atât de poliţist şi IPJ Vaslui, cât şi de Iulian Morariu. Acesta din urmă este nemulţumit cuantumul daunelor morale, apreciind că instanţa, deşi a confirmat culpa poliţistului, nu a cunatificat daunele morale într-o măsură care să acopere ”suferinţele fizice şi psihice” suferite. Pe cale de consecinţă, tânărul solicită instanţei de apel să-l oblige pe polistul Mălăncuş să-i achite suma de 100.000 de euro, cu titlul de daune morale.

Decizia definitivă în acest caz urmează a fi pronunţată de Curtea de Apel Iaşi, după judecarea căii de atac.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite