Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Reacţia Patriarhiei în cazul preoţilor anchetaţi penal după ce au ţinut un parastas pentru Ion Antonescu

28
22 Jun 2021 13:38:57
Autor: Costel Crangan
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei FOTO Arhivă Adevărul
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei FOTO Arhivă Adevărul

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a avut o primă reacţie în cazul celor trei preoţi care au susţinut o slujbă de pomenire pentru mareşalul Ion Antonescu, la biserica Sfânta Parascheva din Vaslui.

Reprezentatul Patriarhiei a afirmat că slujba de pomenire se face pentru iertarea păcatelor „celor adormiţi”, nu pentru elogierea post-mortem a acestora, iar ea este cu atât mai necesară cu cât cei decedaţi au avut mai multe păcate.

„În istoria creştinismului au existat sfinţi care găseau în străfundurile bunătăţii şi ale nădejdii lor nesfârşite puterea de a se ruga inclusiv pentru diavol”, a spus Vasile Bănescu.

Vă reamintim că trei preoţi vasluieni sunt cerceţi penal după ce, la începutul lunii, au ţinut o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război.

„Parohia în care a fost oficiat parastasul la care se face referire aparţine de Episcopia Huşilor. Din acest punct de vedere, cei care pot oferi un răspuns adecvat, amănunţit şi în bună cunoştinţă de cauză, sunt chiar reprezentanţii acestei episcopii. Dincolo de acest aspect conjunctural, se ştie că un parastas este o slujbă de pomenire oficiată în cadrul privat al bisericii, în care cei prezenţi, rude, cunoştinţe sau urmaşi îndepărtaţi (comunitatea religioasă a celor vii) se roagă pentru iertarea păcatelor „celor adormiţi” şi pentru odihna sufletelor acestora, nu o ceremonie de elogiere publică sau de promovare post-mortem a cuiva. Nu aceasta e raţiunea unui parastas şi nu asta înseamnă el”, a spus Vasile Bănescu. 

Din punct de vedere liturgic, membrii parohiei, ai comunităţii religioase au datoria morală de a oficia parastase pentru ctitorii respectivului lăcaş de cult. Dincolo de aceste evidenţe de natură cultică, am putea adăuga că un om, cu cât a fost mai păcătos, cu atât mai mult are nevoie de rugăciunea celor în viaţă, a celor ce doresc să se roage pentru el, pentru iertarea păcatelor lui. În istoria creştinismului au existat sfinţi care găseau în străfundurile bunătăţii şi ale nădejdii lor nesfârşite puterea de a se ruga inclusiv pentru diavol”, a mai adăugat Vasile Bănescu.

Vă recomandăm şi:

Preoţi din Vaslui vizaţi de o anchetă penală pentru că au ţinut o slujbă în memoria mareşalului Antonescu

Tânără din Vaslui, decorată de regele Spaniei cu medalia Ordinul Meritului Civil. Are o poveste impresionantă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

of of
22.06.2021, 13:51:57

Nu pot da like articolului din motive care apar în titlu. Reacție corectă a BOR. Complet desprinsă de latura politică a evenimentului. Bravo.

+13 (17 voturi)
Ludwig
22.06.2021, 13:55:28

Si uitecasa birul ne zica ca nici usturoi nu a mancat si nici gura nu-i pute de ridicarea in slavi a acestui criminal nazist ce a gazat evrei si rromi in lagarele de la Bug din Transnistria

+3 (39 voturi)
of of
22.06.2021, 14:15:40

of, of.

+2 (2 voturi)
Dexfm
22.06.2021, 14:13:57

Oricat de inapoiata ar fi BOR se vede treaba ca sunt unii care vor sa demonstreze ca se poate sa fii si mai penibil. Justitie imbecila. Ancheteaza parastasuri in timp ce pe infractorii care comit violente in public ii lasa liberi pentru ca nu sunt pericol ... public?!! Pradoxuri mioritice.

+10 (14 voturi)
John McClane
22.06.2021, 14:17:19

Moaca asta are grad mare in servicii. Partea cu BOR e pentru gusteri. Baiatul executa comenzi primite de la sefi si pune in umbra memoria maresalului. Si macar daca era din serviciile noastre...

-9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările