Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Reacţie după ce trei preoţi au fost trimişi la puşcărie în scandalul „Sexgate în sutană“: „O execuţie în stil caracteristic ortodox“

23
14 Mar 2019 18:50:34
Autor: Simona Voicu
Corneliu Bârlădeanul alături de arhimandritul Jitaru, cel care a declanşat scandalul
Corneliu Bârlădeanul alături de arhimandritul Jitaru, cel care a declanşat scandalul

Condamnarea la închisoare cu executare a celor trei preoţi găsiţi vinovaţi de şantajarea fostului episcop al Huşilor reprezintă o premieră pentru Justiţia din România şi Biserica Ortodoxă Română.

Este pentru prima dată când trei feţe bisericeşti ajung după gratii pentru şantajarea unui înalt prelat al BOR. Tribunalul Vaslui a transmis deja mandatele privind executarea pedepselor pe numele preoţilor inspectoratelor de poliţie din Vaslui şi Neamţ. 

Doi dintre preoţii condamnaţi, Răzvan Mihail Bumbu şi Gheorghe Damian, au domiciliu în judeţul Vaslui, în timp ce arhimandritul Sebastian Jitaru locuieşte în judeţul Neamţ. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui au precizat că dau pus în executare unul dintre celor două mandate, preotul Gheorghe Damian fiind condus la Penitenciarul Vaslui.

În cazul preotului Răzvan Mihail Bumbu, acesta se află într-o cursă internaţională de transport, informaţiile transmise oficialilor fiind că se întoarce spre România. După ce i s-a interzis să mai profeseze ca preot, Răzvan Mihail Bumbu s-a reprofilat ca şofer de transport internaţional. 

Răsturnarea de situaţie venită odată cu pronunţarea sentinţei de către instanţa de control judiciar a venit ca un şoc pentru familiile clericilor inculpaţi. Cu atât mai mult cu cât instanţa de fond dispusese pedepse cu suspendare. Primele reacţii au venit din partea avocaţilor din dosar. Avocatul fostului Episcop Corneliu Bârlădeanul consideră sentinţa din acest caz una istorică. Fostul episcop îşi exprimase nemulţumirea în urma condamnărilor pronunţate de Tribunalul Vaslui. Înaltul prelat nu a solicitat daune morale, ci doar pedepse aspre pentru preoţii din cauza cărora şi-a pierdut funcţia.

”Cu acest dosar se face istorie, fiind primul dosar de şantaj în care cei implicati sunt preoţi şi cred că instanţa a vrut să arate, prin aceste pedepse, gravitatea săvârşirii unor asemenea fapte”, a comentat avocatul Liviu Bran (foto dreapta jos), avocatul fostului episcop de Huşi.

De partea cealaltă, avocatul Ionel Nechita (foto stânga jos), apărătorul preotului Răzvan Mihail Bumbu a apreciat sentinţa Curţii de Apel Iaşi ca fiind ”o execuţie în stil caracteristic ortodox, în postul Paştelui”.

Reamintim că astăzi, 14 martie, Curtea de Apel Iaşi a admis apelul formulat atât de DNA, cât şi de fostul episcop al Huşilor, pe numele său de mirean, Cornel Onilă. Judecătorii au dispus condamnarea definitivă la trei ani şi şase luni închisoare în regim de detenţie a fostului arhimandrit al Episcopiei Huşilor, Sebastian Jitaru şi la câte trei ani de închisoare cu executare a preoţilor Gheorghe Damian şi Răzvan Mihail Bumbu.În plus, celor trei clerici şi s-a interzis să mai profeseze ca preoţi timp de cinci ani după executarea pedepselor.

Scandalul de la Episcopia Huşilor a izbucnit la jumătatea lunii iunie anul trecut. Pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, episcopul Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre clericii care îl şantajau. Tăvălugul şantajului ar fi fost declanşat de un apropiat al fostului episcop Corneliu. Este vorba de arhimandritul Sebastian Jitaru, considerat „mâna dreaptă“ a fostului episcop Corneliu Bârlădeanul, care îşi dorea funcţia de episcop vicar al Episcopiei Huşilor.

Prelatul s-a plâns procurorilor că respectivii clerici îi solicitau funcţii şi bani. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti.
După arestarea la domiciliu a celor trei preoţi acuzaţi de şantaj, la scurt timp în presa tabloidă a fost publicat unul dintre cele opt filmuleţe ridicate de procurorii DNA în urma percheziţiilor. Imaginile înfăţişau doi bărbaţi în sutană în ipostaze intime, unul dintre ei având fizionomia şi vocea asemenea episcopului Corneliu.

În urma acestui scandal, Corneliu Bârlădeanul a pierdut funcţia de episcop. S-a retras la Mănăstirea Văratec. Deşi s-a retras din funcţie în urma scandalului sexual fără precedent pentru Biserica Ortodoxă Română, fostul episcop al Huşilor şi-a păstrat rangul de înalt ierarh şi titlul de Preasfinţit, precum şi privilegiile prevăzute de statut. Pe lângă locuinţa de serviciu, Corneliu Bârlădeanul încasează, lunar, salariu aferent funcţiei de episcop.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

🖕
14.03.2019, 19:07:49

Bun, ăia trei și-au luat pedeapsa, dar Biserica Ortodoxă Română SRL îl privilegiază și preasfințește pe acel Onilă Homalău. Ei, asta-i o biserică mincinoasă!

+13 (13 voturi)
Cel Mare Scarambeu
14.03.2019, 19:43:14

Si credeti ca popa ala cu camionul nu ia si el directia Madagascar cu camion cu tot.Sau poate Serbia ca aia sunt tot ortodocși.

+3 (5 voturi)
Azzumbo Jo
14.03.2019, 20:23:04

apărătorul preotului Răzvan Mihail Bumbu a apreciat sentinţa Curţii de Apel Iaşi ca fiind ”o execuţie în stil caracteritic ortodox, în postul Paştelui” :))))))))))))))))))))))) Da' popa Bumbu, cand s-a apucat de santaj nu era in postu' Sfintei Maria? :)))))) Cand s-a apucat el sa ceara bani, ca sa nu difuzeze clipul porno, s-a asigurat el ca nu era nici miercuri nici vineri? Ca e pacat sa santrajezi in zi de post, nu? Si si-o fi facut si trei cruci cand s-a gandit ce suma sa ceara. Cu cate zerouri sa fie, slava tie Doamne! Ajuta-ne Doamne, sa stoarcem cat mai multi bani de la pacatos! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) O sa va prajiti in iad, bah!

+2 (4 voturi)
mossss ion roata
14.03.2019, 20:46:18

Adevărul e că absolut toţi aceştia ar trebui să fie răspopiţi, or se vede că pidosnicul e păstrat cu salariu şi rang de arhiereu, pentru ca, după ce se uită povestea, să ajungă episcop, poate pe undeva prin Ardeal, să nu-l mai ştie lumea. Cred că şi el şi-a şantajat superiorii că, dacă-l tund ca răspopit, îi dă în gât că-s pidosnici şi securişti, ceea ce nu m-ar mira defel...

+7 (7 voturi)
Adrian Popescu
14.03.2019, 20:45:07

nu stiu ce se intampla cu baba satanista , coana Floarea,sa piarda ea asa prilej sa ne mai delecteze. O fi ramas fara iarba sis-a dus la cumparaturi.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (23)