Reţete de Paşte din Bucovina. Cum este pregătită masa tradiţională cu cighir, ciorbă rădăuţeană şi păstrăv în sos de smântână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masa tradiţională de Paşte este alcătuită la creştinii români din câteva preparate nelipsite: drob, ciorbă şi friptură de miel, ouă roşii, cozonac şi pasca cu brânză. În Bucovina, pe lângă aceste delicatese, sunt nelipsite de pe masa pascală câteva specialităţi pe bază de păstrăvi şi hribi.

Pentru creştinii români, ouăle roşii sunt nelipsite de pe masa pascală, la fel cozonacul şi pasca cu brânză. Preperatele din carne de miel sunt şi ele la mare cinste ori friptura de curcan.

Reţete de Paşte din Bucovina: mâncăruri deosebite moştenite din străbuni

Pe lângă toate aceste bunătăţi de Paşte, gospodinele din Bucovina, recunoscute pentru bucatele lor, propun pentru masa pascală reţete moştenite din bătrâni. Aşa cum ouăle roşii sunt încondeiate de bucovineni cu măiestria cunoscută, tot atât de atent sunt preparate şi restul bucatelor de pe masa pascală. Şi cum bucovinenii folosesc hribi şi smântână la prepararea multor reţete, nu puteau să lipsească aceste ingrediente nici de Paşte.

Reţetă de Paşte din Bucovina: Cighir (drob de miel)

Drobul de miel – sau cighirul, cum i se mai spune in Bucovina – sta la loc de cinste pe masa pregatită în Sambata Mare. Poate fi servit cât e cald asezonat cu salate, roi rece, ca aperitiv.
Ingrediente:
• organe de miel: ficat, inimă, plămâni, splină, rinichi.
• 2-3 cepe
• 2 oua
• 2 legaturi de ceapa verde
• verdeaţă proaspată (mărar şi pătrunjel)
• 1 felie de pâine înmuiata în lapte şi stoarsă bine
• sare, piper şi cimbru
• 2 linguri de ulei (sau untură de porc)
• prapurele mielului

Organele se spală şi se fierb 30 – 40 de minute, dupa care se scurge supa şi se toacă marunt (pot fi date şi prin maşina de tocat ori prin blender, sau mărunţite cu un cuţit). Ceapa se taie mărunt, se căleşte in ulei sau untură (poate fi pusă şi ceapa crudă) şi se amestecă împreună cu organele tocate şi cu pâinea. Se adaugă verdeaţa tocată, ouăle crude, sare şi piper după gust. Unele gospodine adaugă în ceapa călită şi câte un morcov şi o rădăcină de pătrunjel. Prapurele de miel se spală şi se întinde într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pune compoziţia, după care se acoperă cu marginile prapurelui. Se unge cu ulei şi se introduce la cuptor la foc potrivit, până se rumeneşte bine.

image

Reţetă de Paşte din Bucovina: ciorba rădăuţeană, reţeta mânăstirilor din regiune

Ingrediente:
• 2 bucăti de piept de pui
• 2 morcovi
• 2 rădacini de pătrunjel sau 1 rădăcină de păstârnac
• 1 ardei gras
• 1 ceapa medie
• 3 linguri de otet
• 2 gălbenuşuri
• 500 gr. smântăna
• 1 lingură de faina
• sare, verdeaţă tocată
• 5 căţei de usturoi
Pieptul de pui se fierbe, dupa care se scoate din oala, se taie in fasii si se pune din nou in oala, impreuna cu legumele taiate marunt. Ceapa se pune insa intreaga, pentru a putea fi scoasa ulterior. Dupa ce au fiert legumele, ciorba se acreste cu otet, se adauga galbenusurile amestecate cu faina si smantana, dupa care se adauga cateii de usturoi facuti mujdei. Dupa 10 minute, se adauga sare dupa gust, verdeata tocata marunt, si se ia dupa foc. Se serveste cu pâine prăjita şi ardei iute.

image

Reţetă de Paşte din Bucovina: păstrăv cu smântână

• 2 bucati păstrăv (circa 300 g)
• 350 g smântână
• mărar
• sare
• piper

Păstrăvii se spală bine şi se şterg cu un prosop. Se pune smântâna la fiert cu un praf de sare. Când dă în clocot se adaugă păstrăvii şi se mai lasă pe foc aproximativ 10 minute. Apoi se adaugă verdeaţa sare şi piper după gust. Se poate aromatiza şi cu puţin tarhon.

image

Reţetă de paşte din Bucovina: hribi cu smântână

Acest tip de ciuperci, culese proaspăt din pădure, au un gust aparte şi adeseori sunt incluse în meniul pascal.
• un kilogram he hribi de pădure
• 100 grame unt
•  un pahar smântână
•  4 ouă
•  o legătură mărar
•  sare
Hribii se toacă cuburi şi se adaugă peste untul încins şi se amestecă uşor. Se adaugă câte puţină apă şi se lasă la fiert până se înmoaie. La final se adaugă ouăle bătute bine, amestecate cu smântână, mărar şi sare. Totul se pune la cuptor timp de 10-15 minute până prind deasupra o pojghiţă rumenită.

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite