România lucrului prost făcut. Groapa ecologică de 50 de milioane de euro care zace cu lacătul pe poartă, iar gunoiul este transportat la sute de kilometri distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investiţie de aproape 50 de milioane de euro, care vizează colectarea selectivă a deşeurilor, zace nefolosită în judeţul Vaslui de mai bine de trei ani. În tot acest timp, mii de tone de deşeuri din judeţ sunt transportate lunar cu camioanele sute de kilometri distanţă, la Brăila.

Din 2014, de când s-au încheiat lucrările proiectului intitulat "Sistemul integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Vaslui", autorităţile nu reuşesc să desemneze o societate care să administreze groapa ecologică construită pe 20 de hectare în localitatea vasluiană Roşieşti şi a staţiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti.

Nu mai puţin de trei licitaţii au fost organizate până în prezent, însă fără succes. Societăţile participante s-au contestat reciproc  asftel încât procedura de atribuire a fost blocată.

În cursul lunii martie 2016, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a anulat rezultatul primei licitaţiei publice organizate de CJ Vaslui pentru administrarea gropii ecologice de la Roşieşti şi a celor patru staţii de transfer. Anularea a fost anunţată în urma formulării unei contestaţii de către două firme, dintre cei patru ofertanţi iniţiali. 

A fost organizată o a doua licitaţie, însă la sfârşitul anului trecut, CNSC a respins contestaţia făcută de o asociere de firme din Roman şi Suceava privind sistarea acesteia. Firmele au solicitat unele clarificări în legătură cu derularea licitaţiei, iar răspunsurile oferite de specialiştii care răspund de procedură au fost neclare pentru participanţi. Cum aceste clarificări privind procedura de derulare a licitaţiei au fost interpretate diferit de firmele participante, la nivel local, s-a decis anularea licitaţiei.

La începutul acestui an, CJ Vaslui a demarat organizarea celei de-a treia licitaţii. Pe 10 mai a fost programată deschiderea ofertelor depuse de participanţii la licitaţie, însă cu o zi în urmă o firmă a depus o contestaţie şi s-a ajuns la suspendarea procedurii, decisă de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) până la soluţionarea cauzei. Pe 15 iunie, CNSC a emis o decizie prin care a dispus unele măsuri de remediere privind documentaţia de atribuire. Pe 16 iulie, decizia a fost urcată pe SEAP,  aastfel că firmele interesate îşi pot depune ofertele până pe 10 iulie.

În timp ce groapa ecologică de la Roşieşti zace cu lacătul pe poartă, gunoiul vasluienilor, peste 1.250 de tone lunar, este transportat cu camioanele pe o platformă din judeţul Brăila.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite