Sentinţă post-mortem. Trei oameni de afaceri achitaţi după ce procurorul acuzat că i-ar fi ajutat în dosare a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care procuror din Vaslui, mai mulţi oameni de afaceri şi un recidivist au fost judecaţi pentru vânzare/cumpărare de influenţă, respectiv mărturie mincinoasă. Sentinţa vine după aproape jumătate de an de la decesul procurorului inculpat.

Judecătorii Curţii Supreme au încetat procesul penală faţă de fostul procuror Vasile Şelaru, urmare a decesului acestuia, survenit la sfârşitul anului 2017. 

Fost procuror criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui la data comiterii faptelor, Vasile Şelaru a fost condamnat în primă instanţă de Curtea de Apel Iaşi la cinci ani, o lună şi zece zile de închisoare, fiind găsit vinovat de trei infracţiuni de trafic de influenţă şi o infracţiune de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Şelaru a fost arestat preventiv şi arestat la domiciliu aproape un an, în perioada 27.07.2014 - 26.06.2015. Scandalul care a dus la retragerea din magistratură i-au şubrezit starea de sănătate, fostul procuror, diagnosticat cu o afecţiune incurabilă, decedând la sfârşitul anului 2018. Procesul însă a continuat la Înalta Curte, având în vedere că în dosar erau mai mulţi inculpaţi.

Avocat: ”O soluţie dreaptă!”

Cu o singură excepţie, recidivistul de la denunţul căruia s-a declanşat ancheta, toţi ceilalţi inculpaţi din dosar au fost achitaţi definitiv de judecătorii ICCJ, după ce instanţa de fond hotărâse condamnare lor la pedepse cu suspendarea. Este vorba de afaceriştii Puiu Cezar Cătălin, din Iaşi, Liviu Rădescu, din Bârlad, proprietarul unei firme de protecţie şi pază şi afaceristul Octavian Solomon, proprietarul unor casa de amanet din Bârlad. Un alt om de afaceri inculpat în dosar, Dănuţ Bordea, a fost achitat atât la instanţa de fond cât şi la instanţa supremă.

“Este o soluţie dreaptă! Este păcat de moartea unui om care pâna la urmă s-a dovedit a fi nevinovat”, a declarat Robert Amuntecei, avocat omului de afaceri Liviu Radescu.

În cazul celor patru judecătorii au stabilit că faptele nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de legea penală. Cei patru au fost acuzaţi de DNA că ar fi incercat să obţină influenţa procurorului Şelaru, în schimbul unor beneficii materiale, pentru a-şi rezolva anumite probleme penale sau comerciale.

Singurul inculpat pentru care judecătorii ICCJ au dispus condamnarea definitivă este recidivistul căruia, potrivit DNA, procurorul Vasile Şelaru i-ar fi promis că va interveni pe lângă colegii magistraţi şi îl va scăpa de condamnare într-un dosar. Ionel Lăcătuşu se află în puşcărie din anul 2014, unde execută o pedeapsă de 4 ani şi jumătate pentru mai multe furturi. Cele două condamnări, au fost contopite, Lăcătuşu urmând să execute 5 ani, 9 luni şi zece zile. 

Procurorul Vasile Şelaru a fost arestat în iulie 2014, fiind acuzat de DNA că îşi vindea influenţa celor care erau dispus să ofere bani, de la hoţi de locuinţe, la oameni de afaceri potenţi financiar.  Potrivit DNA, procurorul vasluian a solicitat de la familia unui infractor cu state vechi dintr-un sat din zona Huşului 13.000 lei, cu titlu de împrumut, şi un miel pentru masa de Paşte. La câteva săptămâni de la primirea banilor, Şelaru a restituit  5000 de lei, diferenţa de 8000 de lei fiind păstrată de procuror pentru „demersuri în sensul soluţionării favorabile a cererii de recurs”.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite