Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Sentinţă fără precedent la Huşi. O ingineră a fost condamnată după ce şi-a furat fratele din mormânt, fără ştirea familiei

0
21 Jan 2016 19:19:13
Autor: Simona Voicu
Mormântul profanat
Mormântul profanat

Magistraţii Judecătoriei Huşi au dispus astăzi, 21 ianuarie, condamnarea unei femei sub acuzaţia de profanare de morminte, fiind acuzată că a profanat mormântul propriului frate, mutând osemintele dintr-un cimitir în altul, fără ştirea familiei.

Tănica Creţu, cunoscut inginer constructor din municipiul Huşi, a fost condamnată la 8 luni de închisoare cu suspendare, cu amânarea aplicării pedepsei, pe o perioadă de doi ani, timp în care va trebui să respecte o serie de obligaţii. Inginera care a proiectat majoritatea blocurilor din Huşi, inclusiv clădirea spitalului municipal, a fost găsită vinovată de săvârşirea infracţiunii de profanare de morminte şi profanare de cadavre. 

Scandalul mortului furat din cimitirul Huşi a avut loc în vara anului 2014. Familia unui medic veterinar din oraş, decedat în urmă cu zece ani, a trecut prin momente de groază după ce au fost anunţată de vecini că regretatul doctor a dispărut pur şi simplu din cimitir.
Cea care a furat mortul din groapă, fără stirea soţiei şi a fiului defunctului, este sora medicului veterinar, Tanica Creţu (63 ani). 
Adrian Gaiţă (33 ani), băiatul celui decedat, şi-a acuzat mătuşa că a luat mortul din groapă şi l-a mutat dintr-un cimitir în altul "doar pentru a creea o groapă comună unde să-şi depozitezei toate rudele".

Mâhnit că fost tulburat somnul de veci al tatălui său, huşeanul şi-a reclamat mătuşa la Poliţie. Revolta familiei a fost cu atât mai mare cu cât, martorii care au asistat la deshumarea medicului veterinar au povestit cum osemintele acestuia au fost rupte pentru a încăpea într-un sac de nailon.

Procurorii au renunţat la urmărirea penală faţă de femeie de 63 de ani, arătând în motivarea sentinţei că este o persoană respectabilă şi credincioasă, care a regretat ceea ce a făcut.

Fiul medicului, a contestat soluţia procurorilor, iar judecătorii au admis plângerea, dispunând reluarea urmăririi penale, în urma căreia, Tănica Creţu a fost trimisă în judecată. 

Judecătorii au precizat atunci că ”procurorul a conferit valenţe exclusive circumstanţelor personale ale ce o caracterizează pe inculpată, care nu este cunoscută cu antecedente penale, este inginer constructor precum şi circumstanţelor reale în care a fost comisă infracţiunea, ignorându-se însă urmarea imediată produsă prin săvârşirea infracţiunii de profanare de morminte, constând în lezarea respectului datorat persoanei decedate şi profunda pierde cauzată soţiei şi fiului defunctului, aspecte care pleadează n sensul aprecierii faptei comise de inculpată ca întrunind condiţiile impuse de existenţa interesului public în urmărirea şi judecarea unei asemenea fapte”.

Trimisă în judecată, Tănică Creţu a susţinut în faţa judecătorilor că de fapt nu a urmărit să batjocorească memoria fratelui său, însă şi-a dorit să aibă părinţii şi toţi fraţii într-un cavou în care a investit o sumă importantă, arătând că mormântul medicului era sărăcăcios. Susţinerea femeii i-a revoltat pe fiul medicului. "Din punctul nostru de vedere, respectul nu se măsoară în opulenţă. Faptul ca au fost furate osemintele tatalui meu cu tot cu crucea de metal pe care noi am cumparat-o tot respect se numeşte? Cum să putem trece cu vederea ca tatăl meu a fost rupt în bucati pentru a încăpea într un sac de nailon, iar hainele şi sicriul au fost aruncate la gunoi?", a comentat atunci fiul medicului.

Sentinţa pronuţată pe 21 ianuarie de Judecătoria Huşi nu este definitivă. 

 

Pe aceeaşi temă:

Cum să furi un mort îngropat de 10 ani: „A rupt osemintele, le-a pus într-un sac de nailon şi le-a transportat în portbagaj prin oraş“

Scuza unei inginere din Huşi care şi-a deshumat fratele din cimitir fără ştirea familiei, mutându-i osemintele: "Eu sunt ortodoxă, ei oricum sunt catolici"

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările