SERIAL "ADEVĂRUL" Toate vilele baronilor din România. "Anexa gospodărească" de pe moşia lui Buzatu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vila buzatu

Deşi şi-a dedicat ultimii  22 ani politicii şi administraţiei, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, a dobândit o avere rermarcabilă, iar investiţiile în agricultură au toate şansele să îl transforme într-un veritabil moşier. Deşi nu este trecută în declaraţia de avere, familia Buzatu deţine o clădire la Zăpodeni. Mai mare decât vila soţilor Buzatu din Vaslui, clădirea este consemnată în scriptele Primăriei, drept o anexă.

La un an după revenirea din Parlamentul României la Vaslui, din 2005 şi până în 2010 Buzatu a achizitionat peste 10 de hectare de teren agricol atât în judeţul Vaslui (în comunele Zăpodeni şi Ştefan cel Mare), cât şi în judeţul Suceava, la Şaru Dornei.
Valoarea terenurilor consemnată în declaraţia de avere este de-a dreptul modică, având în vedere zona în care se află acestea. În judeţul Vaslui, Buzatu deţine peste 7 hectare de teren, în unităţile teritoriale Ştefan cel Mare şi Zăpodeni, comune aflate în apropierea municipiului Vaslui, une fieful PSD este în floare, iar primarii celor două comune sunt fideli preşedintelui Buzatu.
Potrivit declaraţiei de avere din 2009, ultima în care are consemnată valoarea de impozitare a terenurilor achiţionate, valoarea celor şapte hectare cumpărate de Dumitru Buzatu la Zăpodeni şi  Ştefan cel Mare este de 7000 de lei!! Asta în condiţiile în care, pe piaţa imobiliară în zona respectivă un hectar costă între 1500 şi 3000 de euro
Terenurile cumpărate în cele două comune, au fost transformate într-o veritabilă fermă pomicolă, suprafeţele fiind plantate cu pomi fructiferi, care sunt deja pe rod.

Vila cu titlu de anexă

Potrivit propriilor declaraţii de avere, Dumitru Buzatu şi soţia sa, Gabriela Creţu, senator, mai deţine două apartamente în Vaslui şi unul în Bucureşti,, achiziţionat în 2012 dar şi o vilă de 172 metri păraţi în municipiul Vaslui, construită în 2012. În declaraţia celor doi, nu se pomeneşte absolut nimic despre clădirea proaspăt construită la livada de pe teritoriul comunei Zăpodeni. Clădirea mai mare decât vila soţilor Buzatu din municiul Vaslui este consemnată în scriptele Primăriei Zăpodeni, drept o anexă!
“Şi suprafeţele de teren şi clădirea figurează în evidentele noastre pe numele domnului Buzatu. Clădirea la care faceţi referire este o anexă, aşa este şi consemnată la impozitare şi în autorizaţia de construcţie - anexă firmă ”, a declarat Constantin Gavril, primarul comunei Zăpodeni.

Aşa zisa “anexă”, cu etaj  şi cu o suprafaţă cu mult de peste 100 mp, este construită la ieşirea din localitatea Mărăşeni, cu acces la Drumul Naţional 15 D.  

Explicaţia lui Buzatu

image

“Acolo (la Zpodeni n.r.) este construită o hală reparaţii pentru fermă şi o anexă gospodărească. Are autorizaţia eliberată ca anexă. În acea clădire vor fi birouri, voi depozita actele firmei, vreau să pun masa la oamenii care muncesc acolo, ca să poată să mănânce. Dacă, are cumva cineva întrebarea de ce nu se regăseşte acea clădire în declaraţia de avere, îi răspund pentru că nu este locuinţă, ci anexă şi pentru că abia anul aceasta s-a încheiat procesul verbal de recepţie, deci abia în declaraţia din iunie ar urma să se regăsească. , a declarat pentru Adevărul, Dumitru Buzatu.

Venituri şi achiziţii

Bugetar veritabil, Dumitru Buzatu ca de altfel şi soţia sa Gabriela Creţu, încasează anual în jur de 100.000 lei. În ultimii cinci ani, media veniturilor anuale a celor doi soţi a variat între 88.000 lei şi 116.000 lei. Din aceste venituri, pe lângă investiţiile făcute la livada din Zăpodeni şi Ştefan cel Mare, familia Buzatu – Creţu a reuşit să achite în 2012 şi trei credite bancare în cauantum de 140.000 lei, contractate în 2009 -2011, iar în 2011 a achiziţionat şi un apartament de 78 metri pătraţi în municipiul Bucureşti. Iar la capitolul datorii, mai au de achitat un singur credit de 20.000 euro, scadent în 2027.

Buzatu, ţuica şi merele pădureţe

Despre viitorul investiţiilor sale, Dumitru Buzatu spune că intenţionează să achiziţioneze, în continuare, terenuri dar din păcate nu găseşte. “Livada a evoluat foarte greu, fiind că terenul este unul sărac şi au fost câţiva ani secetoşi. Aşa cum arată ea acum ar fi trebuit să arate în urmă cu vreo trei patru ani, dar acum a început să îşi dea drumul, să se dezvolte. Dacă te ţii de chestiunea aceasta este cât de cât rentabilă. Am încercat să mai vând câte ceva la piaţă, anul trecut, am încercat să mai fac oleacă de ţuică. Ceva trebuie să facem ceva cu ele, să le transform în dulceţuri, dar nu am încă tehnologie necesară. Aş vrea să  iau o instalaţie de uscat fructe acol oşi să aduc ceva fructe de pădure, mere, pere pădureţe.”, spune Buzatu
Şeful pesediştilor vasluieni susţine că nu face acest efort degeaba şi că se vede la bătrâneţe câştigând bani frumoşi din afacerea pomicolă. 
“ Politica este o ocupaţie, când nu te mai ocupi cu treaba asta, trebuie să treieşti din ceva, iar eu mă pregătesc să trăiesc din asta.”, a mai precizat Dumitru Buzatu. Când vine vorba de banii investiţi la livada de la Zăpodeni, cu anexă cu tot, nu ştie ce sumă a investit exact acolo. Estimează în jur de 150.000 -200.000 lei. Cât despre terenurile de la Şaru Dornei, ar vrea vrea să-l vândă, dar piaţa nu este generoasă deloc în prezent: ”La Vatra Dornei, când am cumpărat era pădure defrişată. Acum a mai crescut copacii, intenţionez să o vând când o să aibă un preţ bun.”
 

Citeşte şi: 

Eternul bugetar Gheorghe Nichita se lăfăie în luxul din Dealul Copoului

Oprişan stă în „fortăreaţa“ mamei

Dragoş Benea, sărac lipit în declaraţia de avere, trăieşte în luxul concubinei

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite