Sfântul temniţelor comuniste a împlinit 95 de ani. Mina Dobzeu, duhovnicul care l-a înfruntat pe Ceauşescu, este orb şi nu se mai poate deplasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mina Dobzeu
Mina Dobzeu

Într-o chilie sărăcăcioasă din curtea Mănăstirii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ din Huşi îşi trăieşte ultimii ani din viaţă unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României: Mina Dobzeu, duhovnicul care l-a înfruntat pe Ceauşescu, considerat un simbol al credinţei adevărate.

Pe 5 noiembrie, duhovnicul Mina Dobzeu a împlinit 95 de ani, motiv de bucurie pentru credincioşii care-i calcă pragul chiliei pentru a primi binecuvântarea şi pentru a-i alina bătrâneţea. Grav bolnav, părintele Mina este ţintuit în chilia sa din curtea Episcopiei: este orb, aude foarte greu şi nu se mai poate deplasa de mai mulţi ani. Continuă să vorbească celor care-i trec pragul despre credinţă şi iubirea de Dumnzeu.

Considerat o adevărată legendă vie, părintele Mina Dobzeu a intrat în conştiinţa naţională ca fiind monahul care l-a înfruntat pe dictatorul Nicolae Ceauşescu, scriindu-i şapte scrisori despre morala poporului român şi ateism. Tot Mina Dobzeu este cel care l-a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt.

A făcut puşcărie alături de Alexandru Paleologu, Constantin Noica sau Alexandru Zub, fiind închis de trei ori în temniţele comuniste din cauza convingerilor sale. Apropiaţii părintelui spun însă că şi în ultimii ani viaţa duhovnicului Mina a semănat cu cea într-o temniţe, pe fondul neînţelegerilor pe care le-a avut cu ierarhii mănăstirii al cărei stareţ a fost până la ieşirea la pensie, precum şi cu şefii Episcopiei Huşi.

Stareţul şi episcopul i-au cerut pensia

Acuzele stareţului mănăstirii şi ale episcopului de Huşi au fost legate de pensia părintelui Mina Dobzeu. Cât timp a fost în putere, părintele Mina Dobzeu şi-a folosit toţi banii (pensia de veteran şi cea de deţinut politic) pentru misiuni şi editarea celor 12 cărţi pe care le-a scris de-a lungul anilor, pe care obişnuia să le împartă gratis credincioşilor. Invocând canoanele bizericeşti, reprezentanţii Epicopiei şi ai Mănăstirii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ i-au solicitat, după ce s-a pensionat, să contribuie cu jumătate din veniturile obţinute.

„Am pensie de veteran de razboi, de deţinut politic şi de preot. Monahii spun că jumătate din pensie trebuie dată manastirii. Dar la mine este altceva, este o excepţie, eu fac misiune, dau cărţi gratis. M-a costat 14.000 de lei numai cartea «Pentru o biserică dinamică», apoi mai sunt şi celelalte 11“, declara părintele Dobzeu în 2009.

A împărţit gratuit peste 17.000 de volume episcopiilor şi mitropoliilor din toată ţara. Episcopul Huşilor, în schimb, susţinea că părintele Mina, asemenea tuturor vieţuitorilor dintr-o mănăstire, inclusiv stareţul, „trebuie să plătească jumătate din pensie“. Mina Dobzeu s-a supus, în cele din urmă. I-a iertat pe toţi, iar istoria îl va păstra în paginile din „Jurnalul Fericirii“, a lui Nicolae Steinhardt, pentru botezul din închisorea de la Jilava.

Părăsit pe patul de spital

De altfel, de-a lungul celor nouă decenii de viaţă, părintele Mina a avut parte de multe lecţii de umilinţă. A fost părăsit pe patul de spital, când era grav bolnav, iar bolile îi transformase trupul în carne vie, a fost întors înapoi de vameşii de la frontieră, când a încercat să transporte în satul natal din Republica Moldova o troiţă pe care el însuşi o scluptase.

Părintele Mina s-a născut pe 5 noiembrie 1921, în Grozeşti, judeţul Lăpuşna, Basarabia. Numele său de mirean a fost Mihail. În 1957 a început să studieze la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, dar în 1959 a fost exmatriculat din anul II de studii, scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal. A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunarii. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. Întâlnirea de la Jilava cu Nicolae Steinhardt, „un evreu intelectual, cu purtare frumoasă şi cultură“, aşa cum îl caracterizează părintele Mina, şi-a pus definitiv amprenta asupra lui.

Mina Dobzeu Nicolae Steinhardt FOTO crestinortodox.ro

Părintele Dobzeu şi Nicolae Steinhardt

„Într-o noapte, uşa se deschide şi este împins un om cu bocceaua sub braţ, înspăimântat şi nedumerit. Toate paturile erau ocupate, erau şi câte doi în pat. L-am văzut şi i-am făcut semn să se urce la mine. Să mai dormim puţin, că acuşi e ziuă, i-am spus“, povesteşte părintele Mina în scrierile sale. Convertirea lui Steinhardt la ortodoxie se regăseşte în paginile Jurnalului Fericirii: „Botezul, hotărât pentru ziua de 15 martie 1960, are loc aşa cum stabilisem. Părintele Mina alege momentul pe care-l socoteşte cel mai potrivit: la întoarcerea «de la aer», când caralii sunt mai ocupaţi, când agitaţia e maximă“.

Arestat din nou în 1988

Părintele Mina a părăsit închisoarea în anul 1964. Din 1969 a fost chemat să slujească la biserica la Mânăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Huşi. Studiile pe care le începuse în anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Părintele obţinând titlul de licenţiat al Facultăţii de Teologie în 1971.

Între anii 1978-1988 a fost stareţ al Mânăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Huşi. În anul 1988 a fost din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire“ şi „uneltire împotriva siguranţei statului“. În fapt, cea de-a treia arestare a părintelui Mina Dobzeu a venit după scrierea celor şapte scrisori fostului dictator Nicolae Ceauşescu, cerând „să respecte calendarul bisericesc ortodox român, să respecte poporul care are o conduită morală, o disciplină, o morală, o tradiţie şi să nu-i impună ce nu este al lui – ateismul“.

Comunismul – „regimul lui Antichrist“

Părintele Mina a povestit de-a lungul anilor despre relaţia cu regimul comunist: „În 1959 eram student la Teologie în anul II. Când s-a dat Decretul 410 de desfiinţare a mănăstirilor şi de reducere a personalului monahal, eu am luat atitudine şi am scris 13 scrisori pe temeiurile Sfintei Scripturi, în special, denunţând Antihristul sub toate aspectele. Curând am fost denunţat la Departamentul Cultelor şi am fost exmatriculat din Institutul Teologic, scos din monahism şi apoi arestat şi condamnat la trei ani la Jilava“.
 

image

Între anii 1996-2002 a îndeplinit funcţia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Huşilor. Aici şi-a continuat activitatea de misionariat, prin cărţile sale, prin care încearca să vindece rănile lăsate de „regimul lui Antichrist“, aşa cum a considerat regimul comunist.

Recent, fostul schit al părintelui Mina Dobzeu, unde monahul a slujit ani la rând a ars recent în urma unui incendiu provocat de către persoane necunoscute, care au dat foc în interiorul clădirii părăsite de mai mulţi ani din cauza alunecărilor de teren. Fostul schit care a ars în urma incendiului a fost construit în perioada interbelică, însă, din cauza alunecărilor de teren, a fost luată decizia părăsirii acestuia în urmă cu mai mulţi ani.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite