Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Societatea Transmir acuzată de DNA de o fraudă uriaşă. Averea lui Farmazon, sub sechestru

0
7 Sep 2016 18:24:44
Autor: Simona Voicu

Principalul asfaltator al judeţului Vaslui, SC Transmir SRL Zorleni, firma patronată de cel supranumit ”regele asfaltului” din Vaslui, afaceristul Emil Savin, este acuzat de DNA că a fraudat fondurile europene alocate pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor din judeţ. Procurorii DNA au stabilit prejudiciu la peste 1.000.000 de lei, fiind instituite sechestre pe bunurile Transmir.

În urma cercetărilor derulate de procurorii anticorupţie a fost pus sub acuzare nu patronul Transmir, ci directorul tehnic al societăţii, Adrian Plăcintă. 

La finalul anchetei, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată atât a directorului tehnic Adrian Plăcintă, cât şi a SC Transmir SRL, ca persoană juridică, sub acuzaţia de: fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi participaţie improprie la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. 

Potrivit procurorilor DNA, în luna aprilie 2010 şi în luna august 2010, inculpatul Plăcintă Adrian, în calitate de director tehnic al SCTransmir SRL, a întocmit cu prilejul derulării proiectului cu finanţare europeană „Reabilitare şi modernizare drum judeţean”, încheiat între Transmir şi Consiliul Judeţean Vaslui, documente conţinând menţiuni false cu privire la valoarea de achiziţie a materialelor folosite în cadrul proiectului.

În urma cercetărilor, procurorii au stabilic că în perioada 22.03.2010 – 16.04.2010, Adrian Plăcintă a determinat un angajat din cadrul S.C. Transmir S.R.L. să întocmească mai multe documente în care erau consemnate date false.
”Documentele respective au fost depuse de către inculpatul Plăcintă Adrian la Consiliul Judeţean Vaslui, iar funcţionarii implicaţi în proiect le-au folosit ulterior, fără vinovăţie, ca anexe la cererile de rambursare, acesta obţinând pe nedrept suma totală de 1.047.073,49 lei, reprezentând fonduri europene”, au precizat procurorii DNA.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management în cadrul proiectului, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.047.073,49 lei, sumă eliberată către beneficiarul finanţării, iar Consiliul Judeţean Vaslui s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 17.495,57 lei, reprezentând contravaloarea contribuţiei de 2 % din valoarea proiectului.

procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Adrian Plăcintă şi societăţii Transmir, până la concurenţa sumei de 1.047.073,49 lei.

Transmir, ”firma de casă” a PSD

Societatea Transmir este patronată de controversatul afacerist Emil Savin. Dacă în perioada comunistă a fost şoferul preşedintelui de CAP de la Murgeni, după Revoluţie, Farmazon, aşa cum îl ştiu toţi apropiaţii şi oamenii din zonă, şi-a descoperit spritul de mic întreprinzător, iar relaţiile aveau să îl propulseze, în câţiva ani, în rândul afaceriştilor de frunte ai judeţului.

Abonată la contracte la contractele pe bani publici,Transmir, societatea lui Emil Savin, a reuşit performanţa de a-şi tripla cifra de afaceri în plină criză economică, 2010 fiind anul de glorie, cu o cifra de afaceri 63.344.708 lei şi un profit 9.388.479. Transmir este firma care a câştigat aproape toate licitaţiile Consiliului Judeţean Vaslui privind proiectarea, asfaltarea repararea drumurilor din judeţ, Emil Savin fiind un apropiat al pesediştilor vasluieni. De altfel, ginerele său, Eduard Popica a fost ales la alegerile locale din acest an consilier judeţean din partea PSD.

În ultimii ani, a câştigat nu mai puţin peste 50 de licitaţii organizate de Consiliul Judeţean. Drumul judeţean Creţeştii de Sus - Murgeni, Drumul judeţean 248 Vaslui – Iaşi, sunt printre cele mai bănoase proiecte realizate de Transmir, peste 40 de milioane de euro intrând în conturile societăţii.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările