Solidaritate impresionantă a românilor cu preotul care îşi dedică viaţa sărmanilor: 13 tone de ajutoare pentru copii şi bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 13 tone de alimente, produse de igienă, rechizite, jucării, haine au fost adunate pentru copiii şi bătrânii sărmani din satele Moldovei, în cadrul unei campanii impresionante derulată de o tânără din Arad pe Facebook.

Impresionată de activităţile filantropice desfăşurate de un preot din judeţul Vaslui, o tânără din Arad s-a alăturat proiectelor derulate de acesta. Alexandra Timar este din Arad şi a ajuns pentru prima dată în Vaslui înainte de sărbătorile de iarnă din 2017. 

Întâlnirea cu copiii sărmani, care trăiau la lumina lumânării într-o sărăcie lucie şi care îşi doreau să primească de la Moş Crăciun o ciocolată sau o mandarină, au marcat-o mult şi au determinat-o să iniţieze noi proiecte pentru a aduce bucurie pe chipul celor mici şi nu numai.

Sub îndemnul ”Hrăneşte un suflet”, Alexandra a mobilizat prin intermediul Facebook-ului sute de români din ţară şi din străinătate, care s-au oferit să vină în sprijinul celor nevoiaşi. Iniţial, campania de colectare era programată până pe 23 martie, însă urmare a numeroaselor solicitări primite din partea donatorilor de pretutindeni, s-a prelungit până la sfârşitul lunii. Românii s-au mobilizat şi au înfiintat centre de colectare în mai multe oraşe din ţară şi străinătate
”Până acum am reuşit să expediem din Arad trei microbuze şi o remorcă cu alimente, haine, produse de igienă, încălţăminte, cărţi, rechizite, inclusiv aparatură electrică şi electrocasnică. Din ţară au mai fost expediate aproximativ 100 colete, direct de la donatori. Au ajuns la centrul Parpaniţa peste 1.500 de cozonaci, achiziţionaţi în urma strângerii de fonduri. În timpul acestei campanii ne-am îndreptat atenţia şi spre alte cazuri sociale care au apărut pe parcurs”, a precizat Alexandra Timar.

Donaţiile împărţite copiilor şi bătrânilor sărmani din trei judeţe

Beneficiarii campaniei sunt peste 2.000 copii şi bătrâni din judeţele Vaslui, Iaşi şi Botoşani. Cele 1200 de pachete pentru batrani au fost alcătuite din cate un kg de zahar, orez, fasole, făina de grau şi făina de porumb, un litru de ulei, un cozonac, o conservă de carne şi 500 de grame de paste făinoase.
Pachetele pentru copii contin: o carte de poveşti/colorat, periuţă şi pastă de dinţi, săpun şi dulciuri.Pe lângă pachetele standard, vor fi împărţite şi hainele, jucăriile şi toate celelalte bunuri colectate.

”Pe lângă fireştele mulţumiri, eu apreciez că oamenii au înţeles să transforme cele materiale în bucurii spirituale. Îi felicit pe toţi cei care şi-au oferit dragostea şi darurile pămâneşti pentru a câştiga darurile cereşti”, a declarat preotul Paraschiv.

Valoarea totală a proiectului este aproximată la 120.000 lei, pe lângă produse fiind făcute şi donaţii în bani în contul parohiei dar şi de stocul de alimente rămas la centrul social pe care preotul Paraschiv la ridicat în curtea bisericii.

”Dorim să le mulţumim tuturor celor implicaţi în acest proiect. Suntem impresionaţi de solidaritatea de care au dat dovadă, acesta fiind cel mai îndrăzneţ proiect al nostru pe care l-am desfăşurat până acum. Sperăm ca şi proiectele viitoare să aducă la fel de multă bucurie în sufletele beneficiarilor, cât şi a donatorilor”, a transmis Alexandra Timar. 

Preotul supranumit îngerul copiilor sărmani

Preotul Vasilică Paraschiv Mihai are 37 de ani, iar din anul 2007 slujeşte la în satul Parpaniţa, o suburbie a oraşului Negreşti din Vaslui, care numără aproape 170 de case, multe dintre ele rămase nelocuite după exodul localnicilor în străinătate.

Majoritatea localnicilor sunt oameni cu venituri modeste, persoane vârstnice sau familii cu mulţi copii, a căror principală ocupaţie este agricultura. Preotul Paraschiv s-a decis să le ofere nu doar speranţă, ci şi o viaţă mai bună enoriaşilor. În cei zece ani de activitate, a derulat zeci de proiecte, astfel că în curtea bisericii a ridicat, rând pe rând, un centru pentru copii, o bibliotecă, singura din sat, o sală de conferinţă, unde oferă meditaţii copiilor, un minimuzeu etnografic, un parc de joacă pentru copii etc.

Ideea centrului i-a venit după ce a aflat că şcoala din centru satului, reabilitată din fonduri europene, stă închisă de ani de zile, făcând obiectul unei anchete DNA, astfel că toţi copiii din sat sunt nevoiţi să facă naveta zilnic la Negreşti.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite