Spital cu supermarket. Liniştea pacienţilor şi calitatea aerului respirat de ei valorează un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supermarketul va fi construit lângă acest spital FOTO SabinaGhiorghe
Supermarketul va fi construit lângă acest spital FOTO SabinaGhiorghe

Moştenirea lăsată Spitalului de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad de boierii secolului al XIX-lea este vândută bucată cu bucată. Pentru a face rost de bani, Primăria Bârlad vrea să vândă o suprafaţă de teren de aproximativ 9.000 de metri pătraţi din curtea unităţii, urmând să se construiască cel mai mare supermarket din oraş.

Spaţiul verde aferent clădirii prinicipale a Spitalului Municipal de urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad s-ar putea reduce drastic în următorul interval. Primarul Constantin Constantinescu a revenit la o idee mai vechea de-a lui şi anume, vânzarea terenului situat în latura sudică a spitalului nou, clădire în care sunt secţiiel Oncologie şi Neorologie. Valoarea terenului este aproximativ un milion de euro şi banii ar fi folosiţi pentru a rezolva alte probleme strigente ale spitalului.

„Vom posta proiectul pe site-ul Primăriei şi dacă bârlădenii vor fi de acord, vom vinde terenul. De-a lungul anilor am primit mai multe oferte, de la diferite supermarketuuri. Acum avem oferta de la Kaufland. Lor le trebuie cam 11.000 de metri pătraţi şi în curtea spitalului este o suprafaţa de aproape 9.000 de metri pătraţi. Cu garajele ridicate lângă gardul spitalului s-ar acoperi suprafaţa de care au ei nevoie. Un supermarket ar fi bine-venit în zonă”, a explicat primarul Constantin Constantinescu.

Plan vechi, gânduri noi

teren vandut spital barlad

Între spital şi primul bloc va fi supermarket FOTO Sabina Ghiorghe

Edilul-şef al oraşului a încercat să facă aceeaşi tranzacţie imobiliară în urmă cu 5-6 ani, dar planurile i-au fost zădărnicite de managerul spitalului de la acea vreme, Dionisie Lefter. Acesta s-a opus cu vehemenţă vânzării terenului invocând nomele impuse de Ministerul Sănătăţii conform cărora în jurul unităţilor medicale cu paturi nu trebuie să existe clădiri, cu atât mai mult locuinţe. Normele au în vedere asigurarea liniştii de care au nevoie pacienţii, dar şi împiedicarea transmiterii anumitor boli. Mai mult, este obligativitatea creerii unei perdele de verdeaţă.

Bani pentru reconsolidare

Constantinescu este de părere că vânzarea terenului pentru construirea supermerket-ului ar aduce bugetului local suma de care ar fi nevoie pentru demararea lucrărilor de reconsolidare la Sanatoriul TBC (Pavilionul II al spitalului bârlădean, amplasat în altă zonă a oraşului). Clădirea este de patrimoniu şi se află în stadiu avansat de degradare. Din pricina condiţiilor insalubre din acea clădire, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a refuzat să dea autorizaţii sanitare de funcţionare, în fiecare an solicitând planuri de conformare.

constantin constantinescu primar barlad

"Bârladul are o populaţie de aproximativ 60.000 de oameni, iar la spital sunt arondaţi aproximativ 200.000 de oameni. Noi nu putem susţine financiar şi nu e corect să plătească bârlădenii pentru sănătatea oamenilor din împrejurimi", a argumentat Constantinescu (Foto).

Teren vândut pentru Computer Tomograf

image

Gardul ridicat de afaceristul care a cumpărat teren lângă clădeirea centrală a Spitalului Bârlad FOTO Sabina Ghiorghe

În 2011, primarul Constantinescu a scos la licitaţie o altă suprafaţă de teren în partea nordică a spitalului, în continuarea Compartimentului de Primiri Urgenţe. Terenul a fost vândut cu 60.000 de euro omului de afaceri Dan Dobrovolschi, cel care a preluat serviciile externalizate ale unităţii: bucătărie, spălătorie, tomograf. Pe cei 600 mp achiziţionaţi urma să construască o clădire pentru amenajarea unui Laborator de imagistică medicală care să aibă şi Computer Tomograf. Investiţia nu a fost realizată până la ora actuală, iar terenul este acoperit de buruieni.
Vânzarea acelui teren a fost făcută în ciuda votului negativ dat de consilierii locali din opoziţie.

„Nu se vinde terenul”

Actualul manager al spitalului bârlădean nu este de acord cu înstrăinarea terenului. Ştefan Constantinciu a avut o reacţie destul de vehementă: „Cât voi fi manager, nu se vinde nici un teren”.
Suprafeţele de teren pe care au fost construite pavilioanele spitalului bârlădean au fost donate la mijlocul secolului XIX de către boierii din acea vreme. Pe actul de donaţie înfăptuită de Elena Beldiman s eface meţiunea că terenul va fi folosit „pentru ridicarea unei bolniţe” (infirmerie pe lângă o mănăstire sau pe lângă un aşezământ de binefacere).

Citeşte şi:

Spital fără autorizaţie sanitară, caut finanţare pentru reabilitare

Spitalul din Bârlad a fost dat în judecată pentru neplata tichetelor de masă. 650 de salariaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea sindicaliştilor

Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor

FOTO „Bombă biologică“ cu ceas la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad. Zeci de angajaţi şi pacienţi sunt suspecţi de tuberculoză

VIDEO Un microb de import face victime la Bârlad. Medicii au izolat 8 pacienţi contaminaţi cu clostridium difficile, toxină ce devastează purtătorii

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite