Spitalul din care medicii tineri fug cu primul tren: 21 de demisii în câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad se confuntă cu un exod al medicilor care nu are precedent. În ultimele luni şi-au dat demisia sau au cerut concedii fără plată 21 de rezidenţi şi medici specialişti

Exod în masă al rezidenţilor şi medicilor specialişti de la Bârlad. 21 din cei 43 de rezidenţi care aveau relaţii contractuale cu Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad şi-au dat demisia în acest an imediat după intrarea în vigoare a Deciziei nr. 5 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (publicată în MO din febr 2015) care prevede că rezidenţii nu sunt obligaţi să plătească unităţii angajatoare salariile primite în cei şase ani de rezidenţiat. Parte din ei au plecat în străinătate, parte au ales spitale din oraşe universitare.

Anterior acestei Decizii, rezidenţii erau obligaţi să plătească lefurile primite în cei şase ani de studii în cazul în care nu veneau să muncească la spitalul care le-a plătiti salariul în timpul rezidenţiatului. În acest interval, ei au muncit şi s-au specializat în clinicile universitare, spitalele care le asigurau lefurile neavând niciun avantaj.

Din totalul medicilor care au întors spatele spitalului bârlădean, jumătatea erau în ultimul an de rezidenţiat, ceilalţi erau deja veniţi la Bârlad ca medici specialişti. Demisiile în lanţ afectează serios spitalul, şansa de a acoperi specialităţile deficitare şi de a întineri forţa de muncă fiind anulată.

Spital de provincie, caut medici

“Am trimis spre publicare în Viaţa medicală, singura publicaţie de specialitate unde trebuie să apară anunţurile de angajare pentru medici, scoaterea la concurs a unui număr de 11 posturi de medici specialişti. Este vorba despre posturile celor care şi-au dat demisia. Ne aşteptăm ca şi medicii aflaţi acum în concedii fără plată să-şi dea demisia cât de curând”, a spus şeful RUNOS în cadrul spitalului.

Concret, au fost scoase la concurs câte două posturi de pediatru pentru UPU Pediatrie şi medici urgentişti la CPU şi câte un post în specializările: ORL, boli infecţioase, medicină internă, urologie, neurologie, neonatologie şi psihiatrie.

Spitalul bârlădean are 784 de paturi şi 21 de secţii. Pe grila de salarii figurează 100 de medici. Dintre aceştia, 10 sunt în concedii fără plată şi, cel mai probabil, vor pleca definitiv. În perioada 2008-2009, era considerat cel mai performant spital din judeţ. Lipsa investiţiilor, a aparaturii performante, a dus la degradarea lui.

Faptul că medicilor nu li se asigură o locuinţă de serviciu şi nu le sunt oferite alte facilităţi contribuie la refuzul acestora de a se stabili la Bârlad. În plus, oraşul este îmbătrânit, puterea de cumpărare extrem de scăzută.

Citeşte şi:

Managerul care se pune împotriva sistemului. Ştefan Constantinciu, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad: “Refuz să semnez contractual cu CJAS Vaslui”

Spital fără autorizaţie sanitară, caut finanţare pentru reabilitare

Spitalul din Bârlad a fost dat în judecată pentru neplata tichetelor de masă. 650 de salariaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea sindicaliştilor

Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite