„Studenţii“ Academiei infractorilor îşi primesc pedepsele pentru jafurile din Europa. Cazul celor 55 de ceasuri din aur furate de la un magazin de lux din Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Academiei Infractorilor, Adrian Ţâţă FOTO Inquam Octav Ganea
Liderul Academiei Infractorilor, Adrian Ţâţă FOTO Inquam Octav Ganea

Autorităţile judiciare din Italia au solicitat instanţelor din România recunoaşterea hotărârii de condamnare a unuia dintre membrii aşa-zisei Academii a infractorilor, o celebră grupare infracţională românească.

Solicitarea autorităţilor italiene îl vizeaza pe Petru Bogdan Movilă, zis Piticul, unul dintre membrii de bază al „Academiei infractorilor“, aflat în prezent în Penitenciarul Vaslui, unde execută pedeapsă dispusă de autorităţile române în dosarul de crimă organizată în care a fost inculpat, alături de ceilalţi membri ai grupării.

Movilă a fost condamnat şi de judecătorii din Milano (Italia) la o pedeapsă de şapte ani şi cinci luni închisoare pentru tâlhărie agravată, port abuziv de arme în concurs, port abuziv de obiecte apte a vătăma şi vătămare corporală cauzată cu intenţie în concurs. Pedeapsa finală, a cărei executare pe teritoriul României a fost solicitată de Tribunalul din Milano, a fost stabilită la patru ani, 11 luni şi 20 zile închisoare, ca urmare a reducerii cu o treime pentru procedura de judecată, printr-un acord de recunoaştere.

Jafuri în 60 de secunde

Jaful dat de Petru Bogdan Movilă în Milano, alături de alţi membri ai grupupării Academia Infractorilor, a avut loc pe 1 decembrie 2014 la magazinul de bijuterii Pisa. Asemenea celorlalte jafuri organizate în alte ţări, desfăşurarea de forţe a fost una impresionantă şi nu a durat mai mult de 60 de secunde. Membrii grupării au intrat în magazin, toţi fiind înarmaţi. Atacatorii au fost precedaţi de un membru al grupării îmbrăcat în haine feminine, căruia anajaţii magazinului i-au deschis uşa. Ceilalţi membrii ai grupării, având feţele acoperite, l-au urmat imediat înarmaţi cu pistoale, securi diferite şi o rangă de fier şi alte obiecte contondente cu care au spart vitrinele unde erau păstrate obiectele de valoare. Au sustras 55 de ceasuri de aur, în valoare de 882.000 euro. Un poliţist şi un agent de pază au fost răniţi în urma jafului, după comiterea căruia autorităţile italiene au reuşit să prindă doar unul dintre atacatori.

Botez, zis „Ţâţă“

Jaful de la Milano a fost urmat şi de alte lovituri date în marile oraşe europene. Jafurile comise pe teritoriul Uniunii Europene aveau loc chiar în timp ce gruparea se afla sub monitorizarea autorităţilor din România. Încă din 2013, procurorii DIICOT români au început monitorizarea activităţii infracţionale a grupării conduse de interlopul Adrian Botez, zis „Ţâţă“, din Piatra Neamţ.

Academia Infractorilor din România, spaima Europei

Gruparea Academia infractorilor, considerată o structură de elită a interlopilor din România, era formată din peste 100 de membri, care erau organizaţi după reguli militare extrem de stricte. Persoanele recrutate erau antrenate, coordonate şi controlate special pentru a pătrunde în forţă în magazine de lux de bijuterii şi ceasuri de pe teritoriul Uniunii Europene.

„Studenţii“ erau antrenaţi în imobile închiriate special în acest scop, cu geamuri acoperite cu folii negre. Acolo erau duşi cu saci negri pe cap, erau amprentaţi, li se luau probe ADN şi li se întocmeau dosare personale. În aceste dosare erau menţionate numele membrilor familiei şi datele personale ale membrilor familiei, ale rudelor şi chiar ale prietenelor. Casele de antrenament pentru membrii Academiei infractorilor au fost închiriate în Bucureşti, Cluj, Constanţa, iar programul de pregătire dura 90 de zile.

Jafuri de 10 milioane de euro

Jafurile organizate de infractorii coordonaţi de interlopul Ţâţă erau pregătite în cele mai mici detalii: se stabileau posibilităţile de atac dar şi traseele de fugă. Niciodată nu se foloseau pentru fugă autoturisme. De altfel, în cazul jafului de la Milano singurul atacator prins plecase de la locul faptei pe o bicicletă. Zeci de magazine de lux de pe teritoriul Marii Britanii, Italiei Franţei, Austriei, Belgiei, Germaniei, Olanda şi Andorra au fost ţinta jafurilor Academiei Infractorilor, prejudiciul fiind estimat la peste 10 milioane de euro. Fiecare atac dura 60 de secunde, timpul fiind măsurat de unul dintre membrii grupării care se poziţiona la uşa imobilului.

În momentul în care un membru al grupării era capturat, acesta comunica întotdeauna cu liderul grupării prin scrisori adresate familiei sale în care era folosit un limbaj codificat prin care liderul era atenţionat cu privire la greşelile comise care au dus la capturarea sa, la greşelile eventuale ale colegilor de echipă şi la participanţii rămaşi în libertate pe teritoriul acelui stat.

De asemenea, liderul grupării era asigura întotdeauna de tăcerea celui care era capturat. Gruparea funcţiona după legea Omerta: nu văd, nu aud, nu vorbesc. Liderul Academiei infractorilor, Adrian Botez, a fost arestat pe 16 ianuarie 2015 după ce fusese eliberat din Arestul Capitalei dintr-o greşeală. În 2016 Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea membrilor grupării Academiei Infractorilor. Cea mai mare pedeapsă, aproape 25 de ani de detenţie, a fost aplicată liderului grupării Adrian Botez. Ancheta DIICOT în acest caz a costat statul român peste 300.000 de euro.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite