Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Suspiciune de pestă porcină africană în judeţul Vaslui

1
23 Jul 2019 18:27:35
Autor: Simona Voicu

A apărut prima suspiciune de pestă porcină africană (PPA) în judeţul Vaslui, după ce reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au prelevat probe de la cadavrul unui porc mistreţ, descoperit într-un lan de grâu pe raza localităţii Cârja, în apropiere de Murgeni

Pentru confirmarea diagnosticului au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

Un program de măsuri privind suspiciunea de PPA de la Cârja a fost aprobat marţi, 23 iulie, de către Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) întrunit de către prefectul Eduard Popica, la sediul Instituţiei Prefectului-judeţul Vaslui.

Printre măsurile luate, s-a dispus de instituirea de filtre pentru dezinfecţie, inclusiv dezinfector pentru mijloacele de transport rutier pe DN 24A Cârja-Murgeni (intersecţie) şi la ieşirea din localitatea Rânzeşti, începând cu data de 23 iulie 2019, ora 20.00, până la data de 30 iulie 2019, cu posibilitatea menţinerii acestora în cazul aparitiei unor focare.
        

De asemenea, vor fi organizate vânători la pândă, fără gonaci şi câini de vânătoare, pentru întregul efectiv de mistreti aflaţi în zona afectată, dar şi a zonelor de vânătoare învecinate.
Este interzisă deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice din localităţile judeţului Vaslui, aflate în zona de supraveghere a focarului, respectiv localitatea Cârja, oraşul Murgeni, comunele Blăgeşti, Fălciu, Epureni (se vor distribui materiale pentru informarea cetăţenilor), cu excepţia faptului când este avizată de DSVSA Vaslui. Nici un animal domestic nu poate intra sau părasi o exploataţie fără autorizare sanitară veterinară.

DSVSA Vaslui împreună cu reprezentanţii IPJ Vaslui vor efectua controale în trafic şi în târgurile de animale, pentru a verifica dacă restrictiile cu privire la circulatia porcinelor sunt respectate. Gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia să supravegheze cât mai riguros starea de sănătate a efectivelor de mistreţi şi să notifice către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui existenţa oricărui caz de îmbolnăvire sau mortalitate şi afluirea în cel mai scurt timp către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor  Vaslui.

DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea populaţiei pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi şi subliniază că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie anunţat imediat.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Banan Crudu
23.07.2019, 19:26:04

În curănd o să apară pesta porcină vasluiană în Africa