Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Tabloul psihologic al tatălui bătăuş, filmat în timp ce-şi maltrata copilele:  frustrare, furie necontrolată, agresivitate

4
7 May 2014 19:03:54
Autor: Sabina Ghiorghe
Gheorghe Halmaga, acelaşi om, ipostaze diferite FOTO Adevărul
Gheorghe Halmaga, acelaşi om, ipostaze diferite FOTO Adevărul

Gheorghe Halmaga, bărbatul de 40 de ani din localitatea vasluiană Iana care a oripilat opinia publică cu violenţa fizică şi psihică exercitată asupra propriilor copii, a fost descris în expertiza psihologică ca fiind un individ lipsit de scrupule şi de sentimente. Magistraţii au decis să fie decăzut din drepturile părinteşti.

Magistraţii Judecătoriei Bârlad au stabilit în şedinţa de marţi, 7 aprilie, să-l decadă din drepturile părinteşti pe Gheorghe Halmaga, bărbatul din localitatea Iana care a fost fimat în timp ce înjura, ameninţa cu moartea şi lovea fără milă pe cei trei copii ai săi: două fete de 14, respectiv 15 ani şi un băieţe de 5 ani. Instanţa a aprobat şi ordinul de protecţie pentru ruda care îi creşte acum copii. Mai exact, Halmaga nu mai are voie să se aporpie de copii la distanţă mai mică de 500 de metri.

Măsura radicală a magistraţilor bârlădeni a fost luată după vizionarea fimului făcut de ziua onomastică a tatălui, de Sfântul Gheorghe, dar şi raportul psihologic întocmit de Ionel Brătianu, psiholog în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Vaslui.

Profilul tatatului

În raportul psiholog întocmit pe numele lui Gheorghe Halmaga, se precizează: „Cooperează cu dificultate, relaţia se bazează pe suspiciune, alertă, respingere cu evadare în victimizare. Tabloul clinic pune în evidenţă prezenţa limbajului distorsionat  indicat de uzul de alibiuri; mânie intensă, inadecvată şi dificultate în a controla mânia (manifestări frecvente de furie, stare coleroasă permanentă, agitaţie psihomotorie accentuată); nu poate depune efort pentru a empatiza din punct de vedere emoţional şi social în securizarea copiilor, aflaţi  în dificultate. Depune efort prin mascarea adevărului cu privire la indentificarea de soluţii/strategii pentru dispariţia violenţei domestice. Concluzionăm că numitul Halmaga Gheorghe, este un părinte cu imaturitate, agresivitate şi indiferenţă socio-afectivă, părinte rece, rigid, compulsiv, cu structură emoţională neprevăzuă cu discontrol episodic”.

Profilul copiilor

Concluzia psihologului Ionel Brătianu după evaluarea celor trei minori a fost următoarea: „În viaţa acestor copii au apărut evenimente cu rezultate dureroase, traumatizante care au nevoie să fie înţelese şi depăşite într-un mediu securizant. Fiecare copil a suferit un anumit tip de pierdere prin divorţul părinţilor, plecarea mamei în străinătate. Aceşti copii au dezvoltat sentimentul pierderii stabilităţii mediului familial, temându-se de pierderea ataşamentului şi dragostei mamei, la început au negat realităţile circumstanţiale care au determinat “abandonul” refuzând să creadă că tatăl nu mai este disponibil pentru ei, se hrănesc cu amintirile pe care le au cu mama, se bucură să privească poze cu mama. Sunt capabili de orice compromis pentru a vorbi cu mama la telefon.  Ana şi Ionela se simt copleşiţi de tristeţe sau anxietate, dezvoltând chiar sentimente de teamă şi culpabilitate. Copii implicaţi activ în participarea directă/indirecta în destrămarea climatului socio-familial prin distorsionarea relaţiilor intrafamiliale. Violenţa fizică / psihică este intempestivă, impredictibilă şi explozivă în situaţii voluntare şi involuntare ale tatălui”. 

Şi-a refăcut viaţa

După 23 aprilie, ziua când copilele au cerut autorităţilor să fie salvate de tată şi au dovedit tirania acestuia prin imaginile surprinse cu telefonul mobil, Halmaga şi-a refăcut viaţa. Tatăl violent şi-a găsit o nouă soţie, mai târnără decăt cea care i-a făcut trei copii. „Am înţeles de la consăteni că are altă nevastă. A adus-o acasă după ce au plecat copii. Nu am văzut-o, dar am înţeles că nu-i din satul nostru”, a spus, pentru „Adevărul”, primarul Adrina Tototlici.
Asistentul social din localitate, Cătălin Caleap, ne-a confirmat că Halmaga şi-a refăcut viaţa: „Am văzut o femeie tânără, de vreo 25-27 de ani, când m-am dus la el să iau hainele copiilor. Mama acestora mă sună zilnic şi întreabă de ei. A aflat ce s-a întâmplat. Nu ştiu când se întoarce din Italia”.

Regrete tardive

Despoticul tată şi-a exprimat părerile de rău. Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul” cu puţin timp înainte de pronunţarea instanţei, a recunoscut că totul a plecat pe fondul geloziei, lovit în orgoliul propriu că soţi al-a părăsit: „Îmi pare rău, ce să zic. Aşa a fost să fie. La câte am făcut pentru copii, ar trebui să fie o soluţi eîn favoarea mea. Nu e adevărat că mi-am refăcut viaţa. Îmi este dor de copii. Îi iubesc”.

Citeşte şi:

Înregistrare video cu un tată care-şi bate copiii cu bestialitate. Mesajul copilelor maltratate: „Vrem la Casa de copii. Salvaţi-ne de tată”

VIDEO Mesajul sfâşietor al unor copile din judeţul Vaslui: „Salvaţi-ne de tata”

VIDEO Mesajul tatălui violent care a fost filmat în timp ce-şi lovea fiicele cu picioarele în cap: „Vă iubesc!”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

paradoxal
7.05.2014, 21:26:50

Îmi pare rău, ce să zic. Aşa a fost să fie. La câte am făcut pentru copii, ar trebui să fie o soluţieîn favoarea mea Deci,,la cite a facut pentru copii,,,un concept nasanatos din gindirea,,parinteasca,, grosiera/traditional romaneasca. Martalogul asta in loc sa isi constientizeze fapta,tot el se da lovit,si in general tipul acesta de parinti analfabeti dau impresia ca aducerea unui copil pe lume si cresterea lui este un ,,mare act de sacrificiu,astfel incit copii indiferent de cum se poarta acest ,tip analfabet de parinti,trebuie sa le multumeasca,si sa nu comenteze nimic. Lucrind citiva ani intr-o casa de copii am petrecut sute de ore in preajma unor copilasi ascultindu-le povestile dure de viata datorate unor astfel de inconstienti fara inima de ,,parinti,,unii din ei chiar dementi as putea spune in aplicarea altei vorbei traditionale ,eu te.am facut,eu te omor. In privinta protectiei sociale,a copiilor,se poate afirma ca nici un guvern din 90 nu a luat in serios acest fenomen din societate pe linga fenomenul violentei domestice(femei altoite)Nici nu le pasa,odata ce nu iese nimic,,electoral,din treaba asta.Aici pot spune fara s clipesc din ochi, ca si cei de dreapta in frunte cu Basescu si cei de stinga in fata cu Ponta sunt la fel,toti o apa si un pamint.

+3 (3 voturi)
rodica rodica
7.05.2014, 23:23:58

de fapt s-au schimbat lucrurile, de ce sa nu recunoastem. Acum douazeci de ani institutiile judecatoresti si de protectie a copiilor nu s-ar fi miscat asa de repede - ceea ce ma face sa cred ca treptat, mai greu dar sigur, si mentalitatile se vor schimba.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
8.05.2014, 09:32:50

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
5.06.2015, 18:21:03

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările