Trei jandarmi condamnaţi pentru că au snopit în bătaie un bărbat. Judecătorii le interzic să mai lucreze în Jandarmerie şi i-au obligat să achite victimei 20.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Vaslui şi o poliţiştă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui au fost fost condamnaţi vineri, 19 octombrie, într-un dosar de purtare abuzivă.

Toţi cei trei jandarmi şi poliţista au fost găsiţi vinovaţi de judecători, care au dispus condamnarea lor şi i-au obligat să despăgubească victima. 

Astfel,Tribunalul Vaslui a dispus condamnarea jandarmului Cramer Cristian Neculai la un şi două luni închisoare cu suspendare, obligându-l să respecte un programul de supraveghere timp de doi ani, perioadă în care nu are voie să părăsească teritoriul României fără încuviinţarea instanţei, şi să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Bârlad sau la spitalul din municipiu. 

Pe lângă pedeapsa principală, instanţa i-a interzis jandarmului o serie de drepturi, printre care şi acela de a exercita profesia de jandarm în cadrul Jandarmeriei Române, dar şi orice altă funcţie publică.

Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată şi jandarmului Sorin Tarciniu, caruia, de asemenea, i s-a interzis dreptul de a mai lucra în Jandarmeria Română. În cazul său, judecătorii l-au obligat să efectueze, pe durata termenului de supraveghere, 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la în cadrul Primăriei Tutova sau a şcolii din localitate.

În cazul jandarmului Giorgian Florin Macovei, judecătorii au decis condamnarea acestuia la un an şi patru luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, având aceleaşi obligaţii şi interdicţii precum ceilalţi doi inculpaţi.

În cazul poliţistei Andreea Lupu, de la Poliţia Municipiului Bârlad, judecătorii au dispus condamnarea acesteia la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la purtare abuzivă. Şi în cazul ei, judecătorii i-au interzis dreptul de a mai lucra într-o instituţie publică.

Toţi cei trei jandarmi au fost obligaţi de instanţă să achite persoanei vătămate, în solitar, suma de 20.000 de lei, cu titlul de daune morale, precum şi cheltuielile de judecată.

Judecătorii au respins ca fiind tardivă cererea persoanei vătămate ca Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui să răspundă civil pentru cei trei angajaţi. De asemenea, instanţa a apreciat ca fiind neîntemeiate pretenţiile civile solicitate poliţistei.

Sentinţa Tribunalului Vaslui nu este definitivă, toate părţile din dosar având la dispoziţie zece zile, de la comunicare, pentru a exercita o eventuală cale de atac.

Bătaie pentru scuipatul aruncat pe haina statului

Ancheta care s-a soldat cu trimiterea în judecată a celor trei jandarmi şi a poliţistei a fost declanşată în urma unei plângeri penale formulate de un bârlădean, George Ichim, care a reclamat faptul că ar fi fost reţinut fără drept de jandarmii inculpaţi şi, dus la secţia de poliţie, ar fi fost bătut în prezenţa poliţistei.

În urma agresiunii bărbatul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal din Bârlad, prezentând mai multe urme de lovituri, inclusiv în zona capului. La finalul anchetei, pe baza probelor administrate (certificat medico legal, declaraţii de martori etc) procurorii au apreciat că în cauză sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor reţinute în sarcina celor patru.

Chiar dacă dosarul nu a fost soluţionat în instanţă, conducerea Jandarmeriei Vaslui a susţinut că jandarmii acuzaţi nu au agresat ”în niciun fel” respectiva persoană.  Inspectorul-şef al IJJ Vaslui, Gheorghiţă Păvăloaiea, a precizat atunci când au fost trimişi în judecată cei trei, că, de fapt, jandarmii inculpaţi ar fi fost agresaţi verbal de victimă, iar dosarul trimis spre judecare ar fi doar ”o răzbunare a victimei”, care nu ar fi fost în nici un fel agresată. 

Varianta Jandarmeriei

Potrivit şefului IJJ, în martie 2016, un jandarm aflat în misiune şi care executa misiuni de patrulare în municipiul Bârlad a fost avertizat de o trecătoare că ar fi fost scuipat pe spate de un bărbat. Jandarmul s-a întors să-l caute pe făptaş şi l-a găsit într-un bar din apropiere, iar când i-a cerut să-şi explice gestul, acesta a început să-l înjure, să-l ameninţe şi chiar să încerce să-l lovească. Totodată, bărbatul a refuzat să se legitimeze, drept urmare jandarmul şi-a chemat în ajutor colegii, luându-l pe sus pe reclacitrant şi conducându-l la secţia de poliţie, acolo unde l-au audiat şi ulterior sancţionat contravenţional, în prezenţa unei poliţiste, Andreea Lupu. Victima susţine însă în în biroul Poliţiei municipiului Bârlad, în prezenţa poliţistei Andreea Lupu a fost agresată.

Colonelul Păvăloaiea a susţinut că după ce subalternii i-au permis ”recalcitrantului” să plece, bărbatul i-ar fi ameninţat că va face plângere împotriva lor, pe motiv că ar fi fost agresat. 

Bărbatul agresat a solicitat şi o ambulanţă care a refuzat să îl transporte la spital, ajungând, ulterior, prin mijloace personale la unitatea spitalicească. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite