Trei reţete inedite cu hribi. Cum pot fi preparate cele mai gustoase ciuperci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consideraţi ciuperci de calitate superioară, hribii sunt foate gustoşi şi au un miros dulceag, extrem de plăcut. Plini de minerale şi vitamine, sunt printre cele mai sănătoase alimente.

Astăzi, vă propunem trei reţete cu hribi oferite de maestrul gastronom Nicolae Curelea, profesorul din Bârlad care promovează bucătăria tradiţională românească, în special pe cea din zona Moldovei.  

Hribi cu măsline

Ingrediente:
1 kg hribi; 200 g măsline verzi, fără sâmburi; 300 g arpagic;
300 g roşii; 600 ml supă; 200 ml ulei; 100 ml vin alb; o  legătură mărar; o legătură pătrunjel; 100 g capere;  lămâie;
sare şi piper – după gust.

Mod de preparare:
Hribii se curăţă, se spală, se taie felii potrivit de mari şi se pun într-o cratiţă împreună cu 100 ml ulei, supă, vin, sare, piper, măsline şi roşiile decojite şi tăiate felii. Se introduce cratiţa la cuptor la foc potrivit.
Când sunt fierţi pe jumătate, se adaugă arpagicul înăbuşit în ulei (100 ml) şi caperele. Se continuă fierberea până scade sosul format. Se lasă să se răcească, apoi se aşază pe un platou şi se acoperă cu verdeaţă tocată foarte mărunt şi feliuţe de lămâie fără sâmburi şi coajă. Se serveşte rece.


Hribi pane

Ingredinte:
1 kg hribi mari; 1,5 l apă; 1 lingură sare; 1 lingură zahăr.

Pentru aluat:
– 3-4 ouă proaspete;
– 250 ml bere de foarte bună calitate;
– 4-5 linguri cu vârf de făină;
– 1 căpăţână de usturoi, pisat;
– 1 legătură de mărar, tocat fin;
– 1-2 linguriţe vegeta (bio sau clasic);
– 1-2 linguriţe boia dulce;
– sare – dacă mai este necesar;
– piper alb – după gust;
– ulei pentru prăjit (300-400 ml).

Preparare:
Hribii se curăţă şi se spală.
Se pune apa la fiert cu sare şi zahăr.
Când începe să fiarbă, se adaugă hribii. Se fierb 10-12 minute. Se scurg şi se lasă să se răcorească. Se taie felii groase de 7-8 mm, sau cât îi place bucătarului.
Într-un castron, se pregăteşte aluatul ca pentru clătite.
Se bat ouăle, se adaugă berea, făina cernută, usturoiul pisat, mărarul tocat fin, vegeta, boiaua dulce, piperul şi sarea ( dacă este necesar). Se amestecă bine prin bătaie cu telul sau mixerul, până se obţine un aluat moale precum o smântână potrivit de groasă. Dacă mai trebuie, se mai adaugă făină.
Feliile de hribi se dau prin acest aluat şi se rumenesc pe ambele părţi în ulei încins.
Feliile de hribi pane se aşază pe platou şi se decorează cu legume de sezon.
Se presară cu verdeaţă tocată fin (mărar şi pătrunjel).

Drob din hribi

Ingredinte:
– 1,5 kg hribi curăţaţi, spălaţi, tăiaţi cubuleţe;
– 3 cepe, curăţate, spălate, tocate cubuleţe;
– un morcov, curaţat spălat şi tăiat cubuleţe;
– 2 cuburi supă de vită;
– 100 ml ulei sau 150 g unt;
– ceapă verde – o legătură;
– mărar verde – 2 legături;
– pătrunjel verde – o legătură;
– 5-6 ouă crude;
– 2 linguri orez;
– 1 lingură cu vârf făină;
– sare şi piper – după gust;
– 2 linguri smântână groasă;
– 6 jumătăţi de ouă fierte tare, tăiate pe lung;
– 1 ou bătut cu făină (pentru pus deasupra);
– câţiva ficăţei de pasăre, prăjiţi uşor în ulei şi tăiaţi cubuleţe – facultativ;
*hârtie de copt pentru tapetat tava.

Preparare:
Într-un ceun de 4-5 litri, se înăbuşă în ulei sau unt hribii, ceapa, morcovul şi cuburile de supă. Se amestecă bine. Dacă este necesar se mai picură apă. Când lichidul s-a evaporat şi legumele sunt pătrunse, se închide focul şi se lasă să se răcorească.
Ceapa verde, mărarul şi pătrunjelul se curaţă, se spală şi se toacă. Orezul se spală şi se scurge de apă. Ouăle se sparg într-un castron şi se bat bine.
Toate ingredientele pregătite: ceapa verde, mărarul, pătrunjelul, orezul, ouăle, făina, smântâna, ficăţeii, se adaugă în compoziţia din ceaun şi se amestecă bine. Se potriveşte din sare şi piper.
Se tapetează cu hârtie de copt o tavă potrivit de mare. Se pune jumătate din compoziţie; se întinde uniform şi se aşază pe lung, cu faţa în jos cele 6 jumătăţi de ouă fierte. Se toarnă restul compoziţiei. Se întinde uniform, iar deasupra se pune oul bătut cu făină.
Se coace la cuptorul preîncălzit, la 220°C, timp de 50-60 minute. Se încearcă cu ţepuşa.
Se serveşte ca aperitiv, atât cald cât şi rece.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite