Vaslui

articolul anterior articolul urmator

Ultimul violator din grupul celor şapte din Vaslui, aproape liber. Pedeapsa de 10 ani, redusă la jumătate graţie recursului compensatoriu

4
11 Dec 2019 14:35:58
Autor: Simona Voicu

Silviu Burada, liderul celor şapte violatori din Vaslui, care în 2015 a fost condamnat la 10 ani de închisoare, a fost propus pentru eliberarea condiţionată din închisoare graţie recursului compensatoriu.

Silviu Burada este ultimul dintre cei şapte violatori din Vaslui case se mai află în prezent în închisoare. Tânărul acuzat că a plănuit violul în grup ce a scandalizat opinia publică din România în 2015 a fost propus pentru eliberarea din închisoare înainte de executarea integrală a pedepsei, deoarece îndeplineşte fracţia şi a avut un comportament fără probleme în timpul detenţiei. 

Condamnat la 10 ani de închisoare în 2015, Burada nu a executat nici măcar jumătate din pedeapsă. A reuşit să îndeplinească fracţia legală necesară eliberării condiţionate datorită recursului compensatoriu prin care i s-au scăzut câteva sute de zile din pedeapsă urmare a condiţiilor necorespunzătoare de detenţie. 

Propunerea de eliberare condiţionată înaintată instanţei de către comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui urmează a fi judecată de magistraţii Judecătoriei pe 17 decembrie.

În cazul celorlalţi şase din grup, judecătorii au admis cererile de eliberare condiţionată, primii trei, cei care şi-au recunoscut faptele fiind puşi în libertate încă din 2018. În cazul lor pedeapsa integrală urma să expire în 2020, însă şi ei au câştigat sute de zile de libertate urmare a aplicării recursului compensatoriu.

Cei şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 ani au fost condamnaţi în 2015 la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate. Ei au fost acuzaţi că în luna noiembrie 2014 au violat o elevă de 18 ani, timp de mai multe ore, supunând-o unor suplicii greu de imaginat. Toţi cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv, după comiterea faptei, însă au ieşit de după gratii după doar cinci luni, fiind plasaţi în arest la domiciliu. Trei dintre ei şi-au recunoscut faptele, iar magistraţii Judecătoriei Vaslui au considerat că au conştientizat gravitatea faptelor şi nu mai pot influenţa ancheta. Ceilalţi patru au fost eliberaţi de instanţa de control judiciar, Tribunalul Vaslui, care a apreciat că inculpaţii nu trebuie discriminaţi. În luna august, 2015, odată cu pronunţarea primei sentinţe, Judecătoria Vaslui a dispus rearestarea celor şapte tineri, pe fondul unei presiuni publice fără precedent. Câteva sute de persoane s-au aduna în faţa Judecătoriei Vaslui la ultimul termen de judecată, oamenii exprimându-şi revolta faţă de atitudinea celor şapte tineri şi a susţinătorilor acestora 

Cei şapte tineri au scandalizat opinia publică prin atitudinea sfidătoare şi campania agresivă de denigrare a victimei care au susţinută prin intermediul rudelor şi a prietenilor.  Prietenii violatorilor, au susţinut că de fapt victima nu a fost violată, ci a avut parte de ”sex surpriză” şi ei nu merită ”cinci ani de închisoare pentru cinci minute de plăcere”.

Comportamentul celor şapte tineri, care nu au schiţat nicio urmă de regret pe tot parcursul procesului, deşi trei dintre ei şi-au recunoscut faptele, atitudinea zeflemitoare afişată după ce magistraţii Judecătoriei Vaslui au dispus cercetarea lor în arest la domiciliu şi ulterior sub control judiciar, au accentuat indignarea în rândul opiniei publice. Peste 400.000 de români au semnat o petiţie online prin care solicitau arestarea celor şapte tineri.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Victima de la Vaslui, „violată a doua oară” de către comunitate. Cad primele capete în urma anchetei care-i vizează pe magistraţi

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Kyo
11.12.2019, 15:22:47

Wow! Ce sa mai si spui? Ramai tampit cand vezi ce se intampla in justitie. Ca e politie, ca e procuratura, ca e judecatorie... Nici 5 ani pentru toata treaba aia? Mi se pare cireasa de pe tortul umilirii victimei si a familiei ei.

+2 (2 voturi)
marius cristian
11.12.2019, 15:30:41

traiasca si infloreasca justitia yoropeana , muma pt infractori si ciuma pt victime.

+2 (2 voturi)
Hoher Herman
11.12.2019, 15:40:56

Coruptia in Romania a inceput de la Politie si Justitie. Sa stiti bine ce aveti de facut la viitoarea Zavera!

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
11.12.2019, 16:03:43

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările