Un cetăţean turc a primit interdicţia de a mai intra în România, după ce a fost depistat cu peste 20 de kilograme de chihlimbar la trecerea frontierei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţişti de frontieră şi lucrători vamali de la Punctul de trecere a frontierei Albiţa au descoperit peste 20 de kilograme de bijuterii din chihlimbar, ascunse în bagajele personale şi pe corpul unui cetăţean turc.

Joi, 12 septembrie a.c., în jurul orei 03.00, pe sensul de intrare în ţară din P.T.F.Albiţa – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei de stat, conducând un autoturism înmatriculat în Republica Moldova, un cetăţean în vârstă de 45 de ani.

În baza schimbului de informaţii cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova, poliţiştii de frontieră români au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului şi persoanei.  Astfel au fost descoperite, ascunse si nedeclarate, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în bagajele personale şi pe corpul persoanei, peste 20 de kilograme de şiraguri mărgele de culoare galben-maroniu transparente, susceptibile a fi din chihlimbar. ”Întreaga cantitate de bunuri a fost ridicată şi urmează a fi trimisă spre expertizare la un laborator specializat pentru a se stabili natura lor. Totodată, poliţiştii de frontieră au luat măsura interzicerii intrării pe teritoriul României a cetăţeanului turc pentru o perioadă de 5 ani, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurilor legale ce se impun”, a precizat Irina Mirică, responsabil mass-media din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui.

Chihlimbarul, cunoscut şi sub numele de ambra, este o piatră naturală semipreţioasă de natură organică la fel ca perla, coralul sau jaisul.
A fost una dintre primele pietre sau substanţe folosite ca bijuterii primitive şi amulete de oamenii timpurii din Asia, Africa si Europa în scop de protecţie.  Chihlimbarul este în fapt răşina unor specii de pini, fosilizată în urma cu 50-60 milioane de ani, în nuante frumoase, solare, de multe ori stralucitoare, de galben-miere până la portocaliu închis, spre maro; au fost găsite însă şi specimene rare alb-lăptoase, roşii, verzi, violete şi negre.

Are un luciu sticlos, răşinos, transparent, opac sau translucid, de multe ori cu imperfecţiuni în structura internă precum fisuri, bule de aer, cetină de brad, spori de muschi sau insecte prinse în răsină în urmă cu milioane de ani când aceasta era încă lipicioasă; foarte rar, chiar şi mici şopârle şi broscuţe au ajuns până la noi fiind prinse în răşină. Chihlimbarul este clasificat de bijutieri în patru categorii în functie de zona de provenienţa, majoritatea fiind furnizată de ţările baltice, în timp ce una din formele mai rare de ambră, închisă la culoare, provine din ţara noastră şi se numeşte rumanit.

Imagine indisponibilă
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite