Un primar din Vaslui şi-a angajat nora ca manager de fonduri europene, ca să semneze statele de plată şi să ia banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Pecheanu FOTO Vremea Nouă
Gelu Pecheanu FOTO Vremea Nouă

Gelu Pecheanu şi-a pierdut mandatul de primar la Drânceni, Vaslui, deoarece Primăria Drânceni, pe care o conducea, i-a concesionat fiului său un teren de 76 de hectare pentru 25 de ani pe o sumă derizorie. Acum câteva zile, judecătorii l-au găsit vinovat şi pentru fraudă cu fonduri europene şi l-au trimis la închisoare.

Tribunalul Vaslui l-a condamnat pe 24 mai pe fostul edil al comunei vasluiene Drânceni, Gelu Pecheanu, la 4 ani de închisoare cu executare pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. 

Nora lui Pecheanu, Adnana Florina Pecheanu, a primit 3 ani şi 5 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la aceeaşi infracţiune şi fals intelectual.

Cei doi au fost obligaţi să restituie Primăriei Drânceni suma de 36.000 de lei şi le-a fost confiscată suma de 12.038 euro. Judecătorii au pus sub sechestru mai multe terenuri care le aparţin în vederea recuperării prejudiciului. Decizia instanţei nu este definitivă.

Gelu Pecheanu a fost acuzat de procurorii anticorupţie că şi-a angajat nora, Adnana Florina Pecheanu, pe vremea când aceasta era iubita fiului lui, ca manager de proiect într-un proiect transfrontalier cu fonduri europene, chiar dacă aceasta nu avea pregătirea necesară, fiind studentă la acel moment.

Adnana Florina Pecheanu a încheiat un contract individual de muncă cu tatăl iubitului său, stabilindu-i-se un salariu de 550 de euro pe lună, pe toată durata proiectului (22 luni). La momentul semnării contractului de muncă, tânăra nu îndeplinea condiţiile - subliniază procurorii anticorupţie.

Ancheta procurorilor DNA a scos la iveală faptul că tânăra a fost angajată fictiv, doar pentru a semna statele de plată şi pentru a încasa salariile, în timp ce activitatea aferentă proiectului a fost efectuată de contabil şi de primar.  

Potrivit unor surse judiciare, ancheta în acest caz a fost declanşată în urma unei plângeri înaintate la DNA de către paznicul comunei. Bărbatul a sesizat că la dispensarul din comună, unde figura sediul proiectului transfrontalier, de la înfiinţarea acestuia, singura persoană pe care a văzut-o a fost femeia de serviciu a primăriei.

Condamnat şi pentru conflict de interese

Într-un alt dosar penal în care a fost judecat, Pecheanu a fost acuzat de conflict de interese după ce inspectorii de integritate au stabilit că i-a concesionat 76 de hectare fiului său. Practic, primăria din Drânceni a concesionat cele 76 de hectare către întreprinderea individuală deţinută de Bogdan Pecheanu pe vremea în care tatăl său era primar.

Concesionarea s-a făcut pe o perioadă de 25 de ani, iar redevenţa către bugetul local a fost stabilită la o sumă modică, de doar 25 de lei pe hectar, anual. Atât Gelu Pecheanu, cât şi fiul său s-au declarat nevinovaţi în mai multe rânduri, susţinând că acea concesionare a fost aprobată de Consiliul Local Drânceni, iar procedura legală a fost respectată.

Judecătorii nu au fost de aceeaşi părere şi l-au condamnat pe Gelu Pecheanu la 2 ani de închisoare cu suspendare, iar pe fiul său la un an de închisoare, tot cu suspendare. În plus, Pecheanu şi-a pierdut mandatul de primar fiind găsit vinovat de conflict de interese.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Fraudă de proporţii în Italia. 330 de români au încasat venitul de cetăţenie, deşi se aflau în România

Cinci italieni au deturnat din România 850.000 de euro din fonduri UE. Banii destinaţi cultivării de tomate ajungeau la crima organizată din Italia

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite