Vaslui

articolul anterior articolul urmator

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori de liceu din Vaslui: Florin Racoviţă, cel mai iubit profesor de la Liceul „Mihail Kogălniceanu“

0
4 Jul 2013 19:27:12
Autor: Ionuţ Balaban
Profesorul de religie Florin Racoviţă este cel mai iubit profesor din LMK FOTO:adevarul
Profesorul de religie Florin Racoviţă este cel mai iubit profesor din LMK FOTO:adevarul

Se ştie că la şcoală, mai ales în liceu, reputaţia contează foarte mult, fie că vorbim despre elevi, fie că vorbim despre profesori. Dacă în rândul elevilor criteriile pentru a-ţi crea o reputaţie sunt mult mai vaste, în rândul dascălilor contează foarte mult, pe lângă rezultate, felul în care se face plăcut.

Un astfel de exemplu este Florin Racoviţă, profesorul de religie şi cult ortodox de la Liceul „Mihail Kogălniceanu“ (LMK) din Vaslui. Pe lângă numeroasele premii obţinute la concursuri, dascălul a reuşit să fie foarte apreciat de elevi după ce a reuşit să devină prietenul lor. Este cunoscut faptul că religia este o materie pretenţioasă, pe care mulţi din liceenii din ziua de azi fie nu o acceptă, fie o tratează la categoria „diverse“. Cu toate astea, Florin Racoviţă se poate lăuda că la orele lui elevii nu chiulesc ci, din contră, vin cu mare plăcere să mai afle din poveştile pregătite de domn’ profesor. „Am ţinut cont de problema fiecărui elev, de personalitatea lui şi am încercat să îi ascult pe fiecare în parte. Am încercat să îi tratez cu respect, în primul rând, dar păstrând, în acelaşi timp, distanţa dintre profesor şi elev. Ca să reuşeşti, elevul nu trebuie tratat ca un număr dintr-o clasă“, mărturiseşte dascălul.

Cotrar aşteptărilor, Florin Racoviţă consideră că materia pe care o predă este un atu în relaţia sa cu elevii. Mai mult, având în vedere specificul obiectului, el a avut posibilitatea să îşi ghideze elevii şi către spiritualitate. „Poate dacă eram profesor de matematică era mult mai dificil să mă apropii de copii. Am pus mai întâi de toate pasiune în această meserie, şi apoi m-am gândit că trebuie să fiu un simplu profesor din sistem“, mai spune cadrul didactic.

Îi îndeamnă pe copii către şcoală

Ca şi profesor de religie, Florin Racoviţă a avut an de an elevi care au participat la olimpiada de religie. Se poate lăuda chiar şi cu două premii speciale obţinute în 2008 şi la faza naţională din acest an. Şi el un profesor tânăr (38 de ani), este conştient că tinerii abia aşteaptă să plece de la şcoală şi să ajungă în faţa unui calculator, însă a reuşit ca, cel puţin orele lui, să le facă atrăgătoare pentru elevii de la LMK. Practic, dacă întrebi orice elev de la acest liceu cum i se pare că este domnul profesor Racoviţă, nu există unul care să nu îl laude. „Consider că orice obiect, inclusiv religia, poate fi tratat cu responsabilitate şi interes, în măsura în care dascălul este un model pentru elevi. Acest obiect este perceput, inevitabil, şi prin prisma atitudinii profesorului de religie. Din experienţa didactică am observat am observat că atitudinea constructivă şi torelantă, indiferent de convingere şi confesiune, pune bazele unui dialog sincer. Rolul acestui obiect este să propună şi nu să impună convingeri religioase şi spirituale“, ne-a mai dezvăluit profesorul.

Citeşte şi: 

Topul celor mai bune licee din judeţul Vaslui. „LMK“ conduce clasamentul

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările