VIDEO Copiii din Vaslui care trăiesc precum şobolanii. Imagini cutremurătoare cu premianţii care nu au nici pat pe care să doarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mamă şi cei şapte copii ai săi, din localitatea vasluiană Movileni, comuna Coroieşti, trăiesc în condiţii greu de descris. În casa insalubră în care stau cu chirie nu există sobă, mobilier şi nici jucării.

Violeta Oancea (40 ani) şi cei şapte copii ai săi cu vârsta cuprinsă între doi şi 19 ani, trăiesc într-o sărăcie cum rar întâlneşti şi într-o mizerie cruntă. Femeia s-a stabilit în urmă cu cinci-şase ani în localitatea vasluiană Mireni, comuna Coroieşti. Este un sat izolat în care s-a angajat să îngrijească un bătrân, urmând să-i facă acte pe casă. Având prea mulţi copii, bătrânul a refuzat să mai locuiască cu ei după aproape trei ani în care au fost ca o familie. S-au mutat într-o casă insalubră, fără mobilier şi fără sobă, unde plătesc chirie câte 150 lei/lună.

Condiţiile sunt greu de descris. Micuţii şi mama lor dorm înghesuiţi pe două saltele puse direct pe duşumea. Nu există sobă în casă şi se încălzesc cu un calorifer electric. Nu au un loc unde să-şi facă temele, iar proviziile de mâncare sunt ţinute în condiţii neigienice.

Fiica cea mare a femeii, de 19 ani, a plecat de lângă familie să scape de sărăcie. Soţul Violetei Oancea lucrează prin ţară în construcţii şi trimite acasă bănuţii de care au nevoie să trăiască la limita subzistenţei. Băiatul cel mai mare, de 16 ani, a abandonat şcoala şi munceşte cu ziua. Fraţii mai mici sunt la şcoală sau la grădiniţă, mai puţin mezina familiei care are numai 2 ani.

“Fetiţa de 14 ani are medii peste opt, are probleme de vedere şi am făcut rost de banii necesari pentru a fi trimisă la un control. Băieţelul din clasa a IV-a este premiant. Unul din băieţeii mai mici este traumatizat puternic, este mai sensibil din fire”, a explicat, pentru “Adevărul”, Gabi Lungu, asistentul social al comunei.

Umilinţa sărăciei

Recţiile copiilor faţă de oamenii cu sufelt care vin să-i ajute spun mai mult decât o mie de cuvinte. Fetiţa de 14 ani îşi acoperă faţa pentru a nu fi văzută, iar unul din frăţiorii ei se ascunde în spatele unui raft cu haine şi plânge de umilinţă. Doar fetiţa de 2 ani e plină de veselie şi priveşte cu ochi mari şi curioşi străinii care îi intră în casă. “Ne-a luat nevoia înainte. Bărbatul munceşte în construcţii, n-avem casă, n-avem ajutor social, plătim chirie de 150 lei”, se plânge femeia.

Au strâns 2.000 de lei pentru casă

Familia nu are drept la ajutor social pentru că băiatul de 16 ani s-a lăsat de şcoală şi capul familiei are loc de muncă. În comună nu a putut să facă decât opt clase. Cel mai apropiat liceu sau şcoală profesională se află la Bârlad, la peste 25 de kilometri distanţă de casă. Ar fi trebuit să-l dea la internat sau să facă naveta. Fără bani, niciuna din variante nu e realizabilă.

“Le-am dat o saltea de la primărie, le-am mai dus hăinuţe, alimente. Au fost două organizaţii nonguvernamentale care au primis că se vor implica în rezolvarea cazului dar nu au mai dat niciun semn”, spune Gabi Lungu.

Violeta Oancea şi sol ei au reuşit să strângă 2.000 de lei, bani pe care vor să-i folosească pentru un avans la o casă din sat care a fost scoasă la vânzare cu 5.000 de lei. Le mai trebuie 3.000 de lei. “Am înţeles că au plătit avansul pentru casă dar nu se pot muta până nu plătesc diferenţa. Familia e monitorizată, primeşte consiliere şi sprijin în limita posibilităţilor”, a completat asistentul social al satului.

CITIŢI ŞI:

FOTO Un bunic desprins din poveştile triste româneşti. Moş Nicolae creşte singur trei nepoţele, dintr-o pensie de 350 de lei

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite