Vaslui

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cu jalba-n proţap la Protoerie. Enoriaşii lăsaţi fără preoţi în postul Crăciunului invocă clemenţa înaltelor feţe bisericeşti: “E lucrătura diavolului”

0
11 Dec 2014 19:04:49
Autor: Sabina Ghiorghe
Enoriaşii nemulţumiţi l-au aşteptat pe Episcopul de Huşi pentru a-i invoca îndurarea FOTO Sabina Ghiorghe
Enoriaşii nemulţumiţi l-au aşteptat pe Episcopul de Huşi pentru a-i invoca îndurarea FOTO Sabina Ghiorghe

O mână de enoriaşi de la parohiile Bisericilor “Domneasca” şi “Sfântul Spiridon” s-au adunat astăzi în faţa Protoeriei Bârlad pentru a discuta cu episcopul Corneliu Bârlădeanu, a cărui prezenţă a fost aşteptată la şedinţa lunară cu preoţii. Dezamăgiţi că nu l-au întâlnit pe episcop, enoriaşii au ameninţat că-şi vor întoarce faţa de la Biserică.

Decizia luată la începutul postului Crăciunului de a fi detaşaţi preoţii Bisericilor “Sfântul Spiridon” şi “Domneasca” din Bârlad în parohii îndepărtate de la ţară, a adus mare tristeţe în rândul unor enoriaşi. Nemulţumiţi că le-au fost luaţi duhovnicii şi că nu se mai pot spovedi şi împărtăşi în postul Crăciunului, oamenii au întruntat din nou frigul şi s-au postat în faţa Protoeriei Bârlad. Încercarea lor de a găsi înţelegere la înaltele feţe bisericeşti s-a soldat cu un eşec, la fel ca atunci când s-au dus cu autocarele la Episcopia Huşi pentru a depune memorii.

Astăzi, la ora 9.00, a avut loc şedinţa lunară cu preoţii arondaţi Protoeriei Bârlad. La şedinţă trebuia să ia parte şi episcopul Corneliu Bârlădeanu. Acesta nu a mai venit spre dezamăgirea enoriaşilor veniţi în faţa Protopopiatului Bârlad să-şi spună păsurile.

“E ca un făcut, numai în postul Paştelui şi al Crăciunului se întorc împotriva preoţilor noştri. Nu au putut să-i detaşeze vara sau după sărbători. Tocmai în post ne-au lăsat fără duhovnici. Împărtăşania nu e primită dacă nu ai dezlegare de la preotul tău. Asta-i lucrătura diavolului”, a spus Ileana Boacă (74 ani).

Enoriaşii nemulţumiţi au spus că  au ajuns la concluzia că nu mai trebuie să calce în Sfânta Biserică: “Biserica suntem noi. Dacă voinţa noastră nu contează noi nu o să mai trecem pragul Casei Domnului, nu o să mai dăm bani din puţinul nostru pentru Biserică. Ce o să facă dacă îi îndepărtează pe oameni. Am muncit o viaţă şi nu am agonisit avere, ne-am aranjat cât de cât copiii. Ei au afaceri, maşini de lux, palate”.

După aproximativ o oră şi jumătate de stat în faţa Protoeriei Bârlad, timp în care niciunul din zecii de preoţi veniţi la şedinţă nu s-a oprit să le întrebe de ce au venit sau să le invite să stea înăuturu, feriţi de frig, enoriaşii veniţi să-şi apere preoţii au plecat zgribuliţi acasă.

Enoriaşii celor două biserici au aflat pe 16 noiembrie că preoţii Sorin Chirvase (Biserica Sf. Spiridon), Teofil Ştefănică şi Ciprian Tacu de la Biserica “Domneasca” au fost detaşaţi la ţară pe motiv că nu şi-au plătit datoriile către Episcopia Huşi. Oamenii au huiduit în Casa Domnului. Preotul Chirvase le-a spus enoriaşilor că Episcopia Huşi i-a impus prea multe biruri pe care trebuia să le aplice enoriaşilor, ba chiar a spus că tatăl său, preotul Ioan Chirvase, a fost dat afară din biserică pentru că nu a plătit “şpagă de 20.000 de euro Epiecopului”.

Sorin Chirvase va fi judecat pentru dezvăluirile făcute în Consistoriul Eparhial (tribunal bisericesc) pe 9 ianuarie 2015 şi riscă să fie caterisit.

Citeşte şi:

Preot scârbit de Biserică. Cum s-a lepădat de sutană duhovnicul alungat din parohie cu mascaţii: „Nu mă identific cu hoţia din sistem“

VIDEO Spovedania unui preot în postul Crăciunului: „Dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori“

VIDEO Răscoală în biserică. Preotul antişist, huiduit în Casa Domnului de gloata nemulţumită

Contabilii a două protoierii din Vaslui, amendaţi de procurori pentru că au semnat statele de plată în locul preoţilor, dându-le salarii mai mici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările