VIDEO Răscoală în biserică. Preotul antişist, huiduit în Casa Domnului de gloata nemulţumită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enoriaşii doi două biserici bârlădene l-au huiduit pe protopopul Vasile Lăiu FOTO Sabina Ghiorghe
Enoriaşii doi două biserici bârlădene l-au huiduit pe protopopul Vasile Lăiu FOTO Sabina Ghiorghe

Protestele s-au desfăşurat simultan în două biserici din Bârlad, enoriaşii fiind nemulţumiţi că protopului Vasile Lăiu, supranumit Antişistul, a schimbat preoţii parohi

Enoriaşii bisericilor Domneasca şi Sfântul Spiridon din Bârlad au huiduit în Casa Domnului, imediat după liturghie. Credincioşii s-au revoltat pentru că au fost schimbaţi peste noapte preoţii parohi.

Episcopia Huşului şi Protopopiatul Bârlad  a decis să mute câţiva preoţi din parohiile din Bârlad în alte parohii, din sateizolate. Preotul Teofil Ştefănică, de la Biserica Domneasca, a fost mutat în localitatea Orgoieşti, iar celălalt preot paroh al bisericii, Ciprian Tacu, ce slujeşte la Domneasca de doi ani, a fost mutat la biserica localităţii Pogana. Preotul paroh al bisericii “Sfântul Spiridon”, Sorin Chirvase, a fost mutat la Călimăneşti, parohie din comuna Voineşti.

Enoriaşii au fost neplăcut surprinşi să vină la slujba de duminică şi să găsească alţi preoţi. La biserica Domneasca au venit la slujbă doi preoţi necunoscuţi. “M-a sunat părintele Ştefănică şi mi-a spus să deschid uşa bisericii  că vor veni alţi preoţi la slujbă. Enoriaşii s-au supărat pe mine că le-a deschis uşa. Nu e drept aşa ceva. Şi preotului Remus Ştefănică (n. r. tatăl preotului Teofil Ştefănică) i s-a interzis să mai slujească aici după ieşirea a pensie, deşi el dădea voie să slujească toţi preoţii bătrâni”, a spus, pentru “Adevărul”, dascălul bisericii Domneasca.

Credincioşii au ţinut să precizeze că au fost la un pas să facă protest în stradă dar au ţinut cont că sunt alegerile prezidenţiale şi au preferat să-şi spună nemulţumirile în biserică.

Antişistul huiduit

Protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu, preotul care a reuşit să mobilizeze sute de credincioşi în 2012, când Bârladul a ajuns polul mişcărilor anti-şist, a fost huiduit de zeci de enoriaşi. Preotul a intrat în biserica Domneasca în jurul orei 12.30 şi, imediat duzpă slujbă, şi a vrut să le prezinte credincioşilor noii preoţi. “Este cea mai deteriorată biserică, din toate punctele de vedere”, a apucat să spună părintele Lăiu, lăsând să se înţeleagă că biserica, monument istoric, nu a fost renovată şi că cei doi preoţi nu se înţelegeau. Mulţimea adunată nu i-a dat voie să se exprime şi, timp de aproapximativ o oră şi jumătate, l-au huiduit şi au cerut să le fie aduşi preoţii înapoi.
Enoriaşii şi-au atins scopul. Vasile Lăiu a plecat din biserică promuţându-le că în cursul săptămânii va rediscuta problema la Episcopia Huşi.

“Cărţi religioase băgate pe gât”

Preotul Sorin Chirvase de la Biserica “Sfântul Spiridon”, după liturgia de duminică, le-a spus enoriaşilor motivele înlocuirii sale. Deşi biserica deserveşte trei parohii, doar el a fost înlocuit din pricina datoriilor imense pe care le are către Episcopia Huşi. Este restant cu 24.000 de lei, bani datoraţi pentru lumânări, cărţi, calendare etc care îi sunt trimise de Episcopie şi pe care, la rândul său, trebuie să le vândă enoriaşilor.

“Am fost mutat la parohia din Călimanesti, pentru că am 240 de milioane de lei datorii. Aceste datorii provin de la cărţile religioase care ne sunt băgate pe gât să le vindem, de la calendarele nevândute, de la Sfintele Vase şi Evanghelia - care ne-au fost date de Episcopie, peste cele care le aveam deja şi ni s-au cerut 150 de milioane de lei pe ele. Nu e drept, eu n-am spus că nu-mi plătesc datoriile, dar sa fiu asteptat să le plătesc, că parohia mea este săracă şi nu pot obliga pe nimeni să cumpere ce mi se dă şi să cer bani acolo de unde nu-s. Eu n-am semnat decizia de mutare şi protopopul Vasile Laiu mi-a zis că în trei săptămâni să părăsesc parohia si să mă prezint la cealaltă, altfel mă pune în discuţia Episcopiei şi mă cateriseşte”, a spus preotul enoriaşilor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite