Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Vaslui. Bolnavi în frig şi fără doctori: „Ne vine să strigăm la cer!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată astăzi în întreaga lume, i-a găsit pe bolnavii din Vaslui mai deznădăjduiţi ca niciodată, stând la coadă la microbuzul care urmează să-i transporte în judeţul vecin pentru tratament.

”Astăzi marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, boala nemiloasă care curmă milioane de vieţi pe întreaga planetă. La nivelul Uniunii Europene, cancerul reprezintă principala cauză de îmbolnăvire şi a doua cauză de deces, iar în România sunt peste 80.000 de cazuri nou diagnosticate şi mai mult de 50.000 de decese în fiecare an.

 Această stare de fapt trebuie combătută, în primul rând, printr-o finanţare adecvată a sistemului şi o mai bună organizare. Depistarea precoce şi tratamentul corect pot duce la evitarea decesului prin cancer la un număr semnificativ de bolnavi. 

România se alătură campaniei demarate de Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului, ale cărei principale scopuri sunt reducerea numărul de îmbolnăviri, tratarea cu succes şi creşterea calităţii vieţii a cât mai multor pacienţi”, acesta este mesajul transmis astăzi de preşedintele României, Klaus Iohannis. 

La Vaslui, unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării, bolnavii de cancer nu mai au speranţă, iar despre creşterea calităţii vieţii sau dreptul la un tratament adecvat nu se poate vorbi.  Situaţia bolnavilor de cancer din Vaslui este dramatică de la jumătatea lunii ianuarie, când mii de pacienţi arondaţi celui mai mare spital din judeţ au rămas fără medic, singurul oncolog al spitalului alegând să plece în sistemul privat.

Navetă pentru tratament

Pentru pacienţii care urmează tratamente cu citostatice, conducerea spitalului a găsit o soluţie de avarie: naveta la Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi. Astfel, de trei ori pe săptămână, microbuzul preia pacienţii dimineaţa la ora 10.00 de la Vaslui, iar seara, la ora 17.00, îi aduce înapoi. De aici bolnavii de la ţară o iau din loc spre sate în care locuiesc. Naveta este un chin în plus pentru pacienţii care, în mod firesc, ar trebui să aibă parte de repaos şi să nu fie expuşi altor riscuri după administrarea citostaticelor.

Dramele bolnavilor

Catinca D. are 65 şi este din Vaslui. În urma cu 5 ani a fost diagnosticată cu cancer la sân. A suferit o intervenţie chirurgicală în vara anului 2010 şi de atunci a făcut mai multe şedinţe de radioterapie şi chimioterapie. Lună de lună, trebuie sa facă o perfuzie sub supravegherea specialiştilor.
De câteva zile, acuză dureri cumplite şi se gândeşte cum va rezista până în toamna anului viitor, cât are schema terapeutică, cu naveta Vaslui – Iasi, în cazul în care nu se va găsi un medic dispus să lucreze la Vaslui.

Foto: Pacienţii se pregătesc de o nouă cursă

image

”De o săptămână mă dor picioarele de la genunchi, ceva de groază. Nu avem de ales mergem la Iaşi, daca ne duce si ne aduce. Ce sa facem?! Este groaznic. Suntem împraştiaţi: de la Husi, Negreşti, Bârlad. Sperăm să vină şi la noi un medic, pentru că nu ştiu câţi vor rezista la drumurile acestea”,  spune femeia de 65 de ani.

Vasile A. Este din satul Muntenii de Sus, iar în urmă cu un an a fost diagnosticat cu cancer. Are metastaze la oase. Lunar face chimioterapie, iar astazi a mers pentru prima data la Iaşi. Nu are voie să stea în frig şi nici să facă efort. Soţia este cea care îl însoţeste peste tot.

”Nu se mai poate de greu”

”El singur nu poate, vin cu el. E cu oasele. Nu rezistă. Nu este medic aici. Ce sa facem? Murim? Trebuie să ne aducă medic aici, mai aproape. Ploua, ninge, e noroi, nu se intră cu masina. Cu ce vii de la ţară să pleci la Iaşi? Noi venim de la Muntenii de Sus, dar sunt care vin de la distanţe mai mari. Are metastaze la oase şi face o perfuzie, care o facea la vaslui. Dar ne a anunţat că trebuie sa mergem la Iaşi că nu mai e medic. E foarte greu, nu se poate mai greu. Suntem într o situaţie de ne vine să strigăm la cer. Medicii specialişti trebuie respectaţi, plătiti, să aibă grijă şi de noi, ţăranii.”, mărturiseşte soţia pacientului.

Bărbatul se teme cel mai mult de frigul şi umezeala prin care trebuie să umble pentru a ajunge la tratament şi apoi acasă, pentru că o răceală i-ar agrava şi mai mult situaţia.
Desi au dureri mari şi stiu ca drumul la iasi, nu va fi usor, unii pacienti îşi păstreaza optimismul. Cu toţii speră că problema medicilor se va rezolva cât mai curând.

image

”Mai vedem şi noi Iaşul ce să facem. Nu putem pierdem şi ultima doză de optimism. Astăzi, cu caţel şi purcel mergem la Iaşi la Institute, pentru investigaţii. Faptul că am ramas la Vaslui fără oncolog e o problema grea”, este de părere un al bolnav.

O altă pacientă  din zona Huşului, fiind dirijată de medicii spitalului din Huşi, unitate medicală care nici ea nu are specialist în Oncologie.
”Nu e o situaţie bună. Venim de 100 km,  mai mergem până la Iasi, apoi iar la Vaslui, iar de aici la Huşi. Este greu. După tratament trebuie sa stam la pat cateva ore, iar noi plecăm la drum”, povesteşte bătrâna.

image

Autorităţile caută oncologi la Chişinău

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a scos la concurs posturi pentru medici oncologi, însă nu s-a înscris nimeni.

” Am cautat specialişti în Republica Moldova. Am fost duminică la Chişinau şi am contactat trei medici oncologi de la Institutul Republican. Doi dintre ei au fost la noi şi au văzut care sunt condiţiile, deocamdată suntem în discuţii. Mai este problema echivalarii studiilor, recunoaşterii lor în România. In acest sens, vor depune dosare la Ministerul Sănăăţii şi Colegiul Medicilor. E singura oportunitate, dar  vom mai căuta alternative. Mulţi preferă mediul privat, unde sunt stimulaţi financiar, iar  responsabilităţile nu sunt la fel de mari. La noi, oncologul facea spitalizari de zi, continue şi jumatate de normă  în Ambulatoriu.”, a precizat Ana Rinder, mangerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.
Reprezentanţii spitalului recunosc că toată această criză îi afectează cel mai mult pe bolnavi, care şi aşa au o situaţie delicată

” Unitatea, afectează pacienţii care sunt nevoiţi sa mearga la Iaşi pentru chimio. După curele de chimio nu se simt bine. Nu am găsit altă soluţie deocamdată. Nu sunt medici oncologi dornici să lucreze la Vaslui. Scoatem posturi la concurs, dar nu vine nimeni, am trimis adrese la unitatile de invatamant din ţară.”, a menţionat dr. Lelia Croitoru, directorul medical al spitalului din Vaslui.

FOTO: Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui a fost complet reabilitat şi echipat cu fonduri europene, dar se confruntă cu o acută criză de medici

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite