100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România: Periceiul lui Maniu se înfrăţeşte cu comuna Răzeni de peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O delegaţie din Răzeni a vizitat Sălajul zilele trecute FOTO Prefectura Sălaj
O delegaţie din Răzeni a vizitat Sălajul zilele trecute FOTO Prefectura Sălaj

În 27 martie, la 100 de ani de la Unirea României cu Basarabia, două comune cu mare încărcătură istorică se vor înfrăţi.

În Anul Centenarului, Periceiul lui Iuliu Maniu se înfrăţeste cu comuna Răzeni din Republica Moldova, locul naşterii lui Ion Inculeţ, fruntaş al înfăptuirii Unirii Basarabiei cu România. Ceremonia prilejuită de acest eveniment va avea loc în 27 martie, ziua în care se împlinesc 100 de ani de la Unirea cu Basarabia, la Bădăcin - satul copilăriei lui Maniu. Atunci, în muzeul ce poartă numele marelui om politic român, reprezentanţii celor două comune vor semna un Acord de Înfrăţire şi Colaborare.

"Este o mare bucurie pentru noi, cei din Bădăcin, ca în Anul Centenarului, să ne înfrăţim cu o localitate simbol din Republica Moldova. Iuliu Maniu şi Ion Inculeţ au militat la începutul secolului trecut, ca românii din cele trei provincii româneşti să trăiască într-o Românie mare şi întregită, acest fapt ne întăreşte credinţa că această înfrăţire va duce la o mai bună colaborare în folosul cele două comunităţi", a declarat Cristian Borz, preotul greco- catolic din Bădăcin, cel care derulează campania publică de salvare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu".

În scrisoarea adresată administraţiei locale din Pericei, Ion Creţu, edilul din Răzeni, îşi exprimă intenţia de a iniţia o colaborare cu Periceiul, "bazată pe conlucrarea comună la elaborarea şi implementarea de proiecte cu finanţare europeană,  la valorificarea potenţialului turistic, la dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor din domeniile educaţiei, asistenţei sociale, culturii etc. De un real folos reciproc va fi obţinerea unei conlucrări dintre agenţii economici din ambele regiuni, stabilirea de relaţii de parteneriat între orgarnizaţiile neguvernamentale în vederea organizării şi desfăşurării de proiecte şi activităţi comune (conferinţe, expoziţii, forumuri, târguri etc)".

Ideea celor din Republica Moldova a fost îmbrăţişată de către primarul sălăjean, Boncsidai Csaba, care le-a răspuns: "Considere dialogul, cooperarea şi colaborarea internaţională ca fiind un mijloc esenţial pentru progresul şi dezvoltarea comunităţilor pe care le reprezentăm. Susţin iniţiativa dumneavoastră de implicare în conlucrarea noastră, a agenţilor economici din ambele regiuni şi stabilirea de relaţii de parteneriat între organizaţii neguvernamentale, în vederea organizării şi desfăşurării de proiecte şi activităţi comune".
Răzeni are 3.800 de locuitori, fiind locul naşterii lui Ion Inculeţ, fruntaş al mişcării de unire de la 27 martie 1918, data la care s-a adoptat Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România. Comuna sălăjeană Pericei numără 4.000 de locuitori, printre satele aparţinătoare fiind şi Bădăcinul, de numele căruia se leagă cel al Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri.

Vă mai recomandăm:

Satul lui Iuliu Maniu a votat Declaraţia de Unire cu Republica Moldova. „Maniu şi-a dorit ca toţi românii să trăiască într-o Românie întregită“

FOTO Gală pentru salvarea Casei lui Iuliu Maniu. Directorul INP: „Patrimoniul este al tuturor şi grija nu trebuie lăsată doar în sarcina autorităţilor“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite