23 de inculpaţi acuzaţi că au furat mii de litri de motorină din locomotivele CFR, achitaţi după 8 ani de procese. Dimensiunea jafului din Gara Jibou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi cei 23 de inculpaţi au scăpat de pedepse FOTO Arhivă
Toţi cei 23 de inculpaţi au scăpat de pedepse FOTO Arhivă

Lovitură de teatru în dosarul furtului de motorină de la Jibou. La opt ani de la începerea procesului iniţial şi la aproape şase ani de la dispunerea rejudecării cauzei, Curtea de Apel Cluj a dat o soluţie definitivă în cazul celor 23 de persoane acuzate de delapidare, dare şi luare de mită.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au dat o sentinţă definitivă în cazul celor cinci poliţişti de la Transporturi Feroviare Jibou şi 18 angajaţi ai Staţiei CFR din oraş trimişi în judecată în 2011 pentru furtul a mii de litri de motorină dn locomotivele ce staţionau în Gara Jibou. După ce în prima instanţă, cinci dintre inculpaţi au fost trimişi după gratii, 17 au primit pedepse cu suspendare, iar unul - amendă administrativă, pentru delapidare în formă continuată, dare şi luare de mită, în urma recursului toţi au fost achitaţi.

Potrivit minutei publicate pe site-ul instanţei, la baza deciziei stă articolul 16 alineatul 1 litera c din Codul de Procedură Penală, care spune că "nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea".

În plus, magistraţii clujeni au înlăturat dispoziţiile de confiscare de la inculpaţi a peste 1.400 de litri de motorină şi a aproape 24.000 de lei, dar şi a dispoziţiei de obligare a celor 23 de persoane la plata de cheltuieli judiciare către stat în valoare totală de 112.500 de lei.

Sentinţa dă o lovitură procurorilor sălăjeni, care susţineau, la începerea procesului, că dosarul a fost unul dintre cele mai complexe instrumentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Anchetorii precizau că în perioada februarie-mai 2010, CFR Călători a fost prejudiciată cu 14.612 litri de motorină şi 180 de litri de ulei din locomotivele ce staţionau în Gara Jibou. Mecanicii sustrăgeau între 20 şi 200 de litri de motorină la sosirea din fiecare cursă, din care dădeau poliţiştilor între 5-10 litri ca mită, plus o altă cantitate contracost, însă la preţuri sub cele de la pompă, pentru ca aceştia să nu constate infracţiunile săvârşite de către ceferişti. La rândul lor, poliţiştii vindeau motorina şoferilor din zonă interesaţi. O parte dintre cei vizaţi de acest dosar au fost prinşi în flagrant, în vara lui 2010.

Contactat, Bogdan Chiş, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi procuror de caz, nu a vrut să comenteze decizia instanţei, precizând că aşteaptă motivarea sentinţei.

Dosarul de delapidare a ajuns pentru prima dată pe masa judecătorilor Tribunalului Sălaj în mai 2011. Prima sentinţă, pronunţată în decembrie 2013, prin care toţi cei 23 primeau pedepse cu executare, a fost desfiinţată de Curtea de Apel Cluj, cauza fiind întoarsă la Tribunal în vederea rejudecării. În toamna lui 2017, după rejudecare, instanţa a aplicat pedepse cu executare pentru cinci dintre inculpaţi, ceilalţi primind cu suspendare sau amendă administrativă.

Mai puteţi citi:

Condamnări în dosarul celor 23 de inculpaţi acuzaţi de delapidarea CFR. Au furat mii de litri de motorină din locomotivele CFR, în cârdăşie cu poliţiştii

Descinderi în depourile Cluj, Satu Mare şi Sălaj. Angajaţi bănuiţi de furt de combustibil de la CFR Călători

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite