5 motive pentru care să-ţi faci patul în fiecare dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îndeplinirea unei sarcini cotidiene banale ne poate schimba ziua în bine
Îndeplinirea unei sarcini cotidiene banale ne poate schimba ziua în bine

Ai putea crede că să-ţi faci patul dimineaţa este doar o mare pierdere de vreme. Cercetătorii te vor contrazice însă.

Majoritatea oamenilor obişnuiesc ca dimineaţa, după ce se trezesc, să îşi facă patul, pentru ca la întoarcere de la şcoală ori serviciu să găsească totul aranjat. Unii consideră această primă sarcină a zilei drept inutilă şi consumatoare de timp preţios.

"Dacă vreţi să schimbaţi lumea, începeţi ziua prin a vă face patul", scria în volumul său "Fă-ţi patul", amiralul din marina americană William H. McRaven, cel care a organizat şi supravegheat, în 2011, operaţiunea Neptune Spear, în urma căreia a fost ucis Osama bin Laden. El admite că afirmaţia ar putea părea uşor ridicolă, însă precizează că nu de puţine ori s-a convins de înţelepciunea acestor cuvinte. Şi asta pentru că beneficiile pe termen lung sunt surprinzătoare.

Vă ajută să începeţi ziua cu dreptul

Simplu fapt că v-aţi făcut patul poate fi un prim pas pentru o zi productivă. "Dacă îţi faci patul în fiecare dimineaţă, vei executa prima sarcină a zilei. Asta vă va da un mic sentiment de mândrie şi vă va încuraja să faceţi o altă sarcină, apoi o alta, şi o alta... Până la sfârşitul zilei, vă veţi trezi că aţi executat multe. În plus, veţi realiza că lucrurile mărunte ale vieţii contează", spune McRaven.

Oamenii fericiţi îşi fac paturile

Într-un sondaj de 68.000 de persoane de la Hunch.com, 71% dintre cei care îşi fac patul dimineaţa se consideră oameni fericiţi, în timp ce 62% dintre cei care sar peste această activitate spun că sunt nefericiţi. O treabă casnică atât de banală îţi va da sentimentul de început de zi în forţă, dar şi energie pentru gestionarea provocărilor ce urmează. Ordinea exterioară contribuie la liniştea interioară.

Dormiţi mai bine

Un sondaj realizat de Fundaţia Naţională a Somnului a evidenţiat că oamenii care îşi fac paturile zilnic sau aproape zilnic se odihnesc mult mai bine noaptea.

Reduceţi stresul

Traiul într-un spaţiu aglomerat şi dezordonat este un factor de stres. Marie Kondo, autoarea best-seller-ului "Magia ordinii", subliniază că păstrarea ordinii în spaţiu în care trăim ne va ajuta să căpătăm mai multă încredere în propria persoană, ne va da energie şi curajul de a lăsa în urmă aspectele negative.

Îţi asigură o stare bună de spirit

După o zi stresantă în care aştepţi cu nerăbdare să te duci la culcare, un pat nefăcut şi dezordonat nu este tocmai ceea ce ai vrea să vezi. Asigură-te că înainte de a pleca la muncă ai aranjat patul, nu de alta dar nu îţi va lua mai mult de două minute. Întrega cameră va arăta altfel când te vei întoarce.

Mai puteţi citi:

Pernele, pericol pentru sănătate. Cum le întreţii şi cât de des trebuie să le schimbi

De ce trebuie să dormi mai mult în weekend. Concluziile savanţilor despre importanţa somnului odihnitor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite