Şase locuri din bucătărie care te pot îmbolnăvi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă ai impresia că în bucătăria ta este curăţenie lună, bacteriile se pot ascunde în cele mai neaşteptate locuri.

Când vine vorba despre bucătărie, germenii se ascund peste tot, nu doar în chiuvetă ori pe uşa frigiderului. Potrivit unui studiu al National Sanitation Foundation - institutul de sănătate publică din Statele Unite ale Americii, cele mai contaminate locuri din bucătărie sunt tocmai cele la care nici nu ne gândim că ar putea constitui un loc propice pentru ca microbii să se dezvolte şi, prin urmare, neglijate atunci când facem curăţenie. În cadrul studiului, au fost analizate 14 articole comune de bucătărie privind prezenţa a patru tipuri diferite de microorganisme: E. coli, Salmonella, mucegai şi Listeria, concluzia fiind că multe dintre obiectele utilizate pentru prepararea alimentelor sunt infestate cu aceşti agenţi patogeni cauzatori de infecţii digestive.

Iată şase locuri din bucătărie pe care nu ar trebui să le ocoleşti data viitoare când faci curăţenie:

1. Sertarul de legume din frigider

Spaţiile întunecoase şi umede reprezintă un mediu propice pentru ca bacteriile să se înmulţească, chiar şi atunci când vorbim despre interiorul frigiderului. De aceea, este esenţial să curăţaţi sertarele în care păstraţi legumele şi fructele, cel puţin o dată pe lună, acolo unde, conform cercetării amintite, se pot dezvolta Salmonella, Listeria, dar şi mucegaiul. Pentru a evita acest lucru, spălaţi respectivul compartiment în apă caldă cu un detergent slab, folosindu-vă de un burete sau de o cârpă curată. Dacă mirosul neplăcul persistă, curăţaţi-l din nou cu o soluţie dintr-un litru de apă şi două linguri de bicarbonat de sodiu.

2. Compartimentul pentru carne

Salmonella, E.coli şi mucegaiul pot apărea şi în locurile în care se scurg sucurile din carne. Curăţaţi acest compartiment al frigiderului cel puţin dată pe lună ori de fiecare dată când se murdăreşte. În cazul în care păstraţi carnea pe un raft, optaţi pentru cel mai de jos, pentru ca sucul din carne să nu se scurgă pe alte produse alimentare. Sau, mai simplu, puneţi carnea într-un castron.

3. Garnitura blenderului

Inelul de cauciuc care creează o etanşare între ansamblul lamei şi bolul din sticlă poate deveni foarte murdar (Salmonella, E.coli şi mucegai) dacă nu dezasamblaţi complet blenderul pentru curăţare. După cel îl deconectaţi, scoateţi bolul, inclusiv lama şi a garnitura şi apoi spălaţi-le în apă caldă şi detergent. Lăsaţi-le să se usuce complet înainte de reasamblare.

4. Desfăcătorul de conserve şi cuţitul cu rolă

Resturile alimentare pot rămâne pe lama acestei ustensile de bucătărie, iar Salmonella, E.coli ori mucegaiul se pot dezvolta cu uşurinţă. În felul acesta, data viitoare când deschideţi o conservă, microbii ar putea fi transferaţi pe mâncare. Pentru a evita acest lucru, spălaţi-l cu apă şi detergent, acordând atenţie deosebită fiecărei părţi a lamei.

5. Spatulele de cauciuc

Şi aceste ustensile pot fi gazde perfecte pentru E.coli şi mucegai. Resturile alimentare se pot acumula în zona dintre coada spatulei şi porţiunea din cauciuc, prin urmare trebuie să o curăţaţi foarte bine.

6. Caserolele

Capacele acestor recipiente folosite pentru păstrarea alimentelor au adâncituri care, dacă nu sunt curăţate cu regularitate, pot fi infestata cu tot felul de bacterii (Salmonella şi mucegai) care să ajungă, mai apoi, pe mâncare.

Vă mai recomandăm:

Greşeli pe care le faci în privinţa tocătorului de lemn. Reguli pentru întreţinerea importantei ustensile

9 obiecte din casă care ar trebui curăţate în fiecare zi. De ce trebuie să schimbi zilnic prosoapele de bucătărie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite