Afacere cu prăjituri după reţetele străbunicii: „Sunt dintr-o carte atât de veche, că a trebuit să lipesc paginile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodora Pup adoră să pregătească prăjituri delicioase FOTO Arhivă personală
Teodora Pup adoră să pregătească prăjituri delicioase FOTO Arhivă personală

Teodora Pup (25 de ani), o tânără din Sălaj, şi-a deschis anul trecut, în localitatea Hida, un laborator de cofetărie şi patiserie. Multe dintre dulciurile produse de ea sunt făcute după reţete vechi.

Teodora Pup lucrează cu pasiune şi atenţie în laboratorul de prăjituri pe care l-a inaugurat în urmă cu un an, în satul natal. Absolventă a Facultăţii de Horticultură şi masterandă în Managementul producţiei horticole în climat controlat, Teodora se vedea lucrând în afacerea cu căpşuni a părinţilor săi.

„Când m-am înscris la facultate, eram determinată să lucrez în domeniu, părinţii mei având timp de zece ani solarii în care au cultivat căpşuni. Era o afacere profitabilă, care un timp a mers foarte bine, însă după câţiva ani, lucrurile s-au schimbat şi preţul căpşunilor a scăzut, costurile au crescut, iar afacerea nu a mai fost profitabilă“, povesteşte sălăjeanca.

„Curs de cofetărie“ în copilărie

Cunoştinţele pe care le-a acumulat în timpul facultăţii au făcut-o să realizeze că o afacere în horticultură necesită investiţii mari şi tehnologie de ultimă generaţie. Gândul că nu dispunea de aşa ceva a descurajat-o puţin pe Teodora. Nu a durat mult, însă, până să se reorienteze. Spune că şi-a ales un alt drum dintr-o întâmplare, după ce foştii săi colegi de facultate, gustând din prăjiturile sale gustoase, i-au sugerat să îşi deschidă o cofetărie.

„De multă vreme am fost pasionată de pregătirea prăjiturilor, însă pe durata facultăţii am cam întrerupt această activitate. În timpul primului an de masterat, mi-am dat seama cât de mult mi-a lipsit să fac prăjituri. Pregăteam şi duceam mereu colegilor câte ceva dulce, iar ei mă întrebau mereu dacă nu îmi deschid cofetărie. Ei bine, încet-încet, a înmugurit această dorinţă şi într-o zi m-am hotărât că vreau să fie mai mult decât un hobby“, mărturiseşte Teodora.

Despre primele încercări într-ale „prăjituritului“, sălăjeanca spune că datează din copilărie, când, însoţind-o pe mama ei în bucătărie, micuţa Teodora observa cu atenţie, analiza fiecare mişcare a mamei şi dădea o mână de ajutor la nevoie.

„Pe măsură ce creşteam, creştea şi dorinţa de a învăţa tot mai mult. A fost, cred, cel mai bun curs de cofetar pe care l-am făcut vreodată şi care s-a desfăşurat pe parcursul a cel puţin zece ani“, explică tânăra.

Avantajele unei afaceri la ţară

Tânăra a prins curaj şi, sprijinită de părinţii săi, a deschis în Hida, satul natal, un laborator de cofetărie-patiserie. De atunci au trecut doar şapte luni, însă Teodora Pup este mai mult decât mulţumită de modul în care îi merge afacerea. Mai ales că, în cea mai mare parte a timpului, se ocupă singură de pregătirea prăjiturilor, apelând la ajutorul mamei doar în perioadele mai aglomerate.

Nu consideră că alegerea mediului rural pentru afacerea sa ar dezavantaja-o semnificativ: „Singurul dezavantaj pentru mine este nevoia de a mă deplasa pe distanţe oarecum mari pentru aprovizionarea cu materie primă. Având nevoie de ingrediente de calitate, este necesar să le achiziţionez din anumite magazine. Dar nu am lăsat acest lucru să mă oprească şi să mă limiteze. În schimb, avantajele sunt multe, în special faptul că lucrez de acasă, avându-i pe cei dragi alături. Nu sunt nevoită să plătesc chirie nici pentru locuinţă şi nici pentru spaţiul de lucru. În plus, terminând facultatea de Horticultură, am o dragoste foarte mare pentru natură, iar aici am parte de linişte şi de aer curat“.

Publicitate pe Facebook

Comenzile curg, mai ales de când a creat o pagină de Facebook, „DoraCakes - livrare la domiciliu“, unde îşi prezintă oferta dulce. „Comenzile se plasează prin telefon sau printr-un mesaj lăsat pe pagina de Facebook, cu minimum trei-patru zile înainte, deoarece toate prăjiturile sunt proaspete, făcute de la zero, iar asta necesită timp. Lista comenzilor pentru sărbători este deschisă cu o lună mai devreme şi se închide cu circa 10-12 zile înainte“, menţionează ea. Clienţii pot ridica preparatele dulci direct de la sediul laboratorului ori le pot primi acasă.

În prezent, oferta Dora Cakes cuprinde aproximativ 45 de tipuri de prăjituri şi circa 30 de torturi standard, majoritatea pregătite după reţetele moştenite de la străbunica sa. „Sunt reţete dintr-o carte atât de veche, încât a trebuit să lipesc bucăţile rupte din pagini şi să le înfoliez. Este cea mai de preţ moştenire pe care o am de la străbunica“, mărturiseşte cofetăreasa din Hida.

Aceasta nu neglijează, însă, nici tendinţele şi tehnicile noi din domeniu, motiv pentru care se adaptează cerinţelor actuale şi realizează torturi după reţete moderne, dar pe care le modifică astfel încât să îi fie pe plac.

„Consider că este important să păstrez tradiţia, dar să privesc şi spre viitor şi să aplic tehnicile noi din domeniu“, mai spune Teodora Pup.

Doar ingrediente naturale

Un element de la care este hotărâtă să nu facă niciodată rabat este calitatea, chiar dacă acest lucru presupune un număr limitat de clienţi. De aceea, în preparatele ei, foloseşte doar ingrediente naturale, de calitate superioară. Până şi coloranţii sunt naturali: din sfeclă, mentă, lămâie, spirulină şi alte plante cu proprietăţi de colorare. „Niciodată margarină, doar unt, iar cantitatea de zahăr din reţetele originale am redus-o cât de mult s-a putut“, subliniază tânăra.

Şi pentru că aspectul produsului este primul care te îmbie să guşti, Teodora pune mare preţ pe modul în care decorează fiecare prăjitură ce-i iese din mâini. De aceea, delicatesele ei sunt ornate cu multă migală şi răbdare, fără a pierde din vedere nici măcar cel mai mic detaliu. „Aşa am fost de mică, perfecţionistă. Vreau ca tot ce fac să iasă bine şi cum trebuie“, punctează sălăjeanca.

Prăjiturile Teodorei şi cartea cu reţete a străbunicii

“Pregăteam şi duceam mereu colegilor câte ceva dulce, iar ei mă întrebau mereu dacă nu îmi deschid cofetărie". Teodora Pup, specialistă în prăjituri

Dineu pentru Ambasada României în Belgia

În octombrie 2015, Teodora a participat alături de unchiul său, maestrul bucătar Mircea Groza, şi de chef Horia Şimon, la un dineu ţinut de Ambasada României în Belgia, la un club exclusivist din Bruxelles. Tinerei i-a revenit misiunea de a se ocupa de partea de desert, pregătindu-le  invitaţilor (membri ai Guvernului, ambasadori, parlamentari, magistraţi, profesori universitari, oameni de afaceri, artişti şi scriitori din Belgia) peste 250 de porţii de prăjitură cu brânză de vaci, stafide şi paste de casă. „A fost o experienţă extraordinară, care m-a provocat şi m-a făcut să-mi depăşesc limitele. Am învăţat o lecţie foarte importantă: dacă îţi doreşti cu adevărat un lucru şi depui eforturi serioase pentru a realiza ceea ce-ţi doreşti, poţi să-ţi împlineşti visul“, afirmă Teodora Pup.

Vă mai recomandăm:

Superba poveste a românului care a parcurs 12.000 de kilometri pe jos, în gaci largi şi cămaşă cu fiolcaşi, şi a lăsat un costum popular în Argentina

Bunul samaritean din Sălaj. Cine este femeia care atinge cu fapte bune vieţile celor năpăstuiţi

Povestea americanului care a abandonat cariera de arheolog pentru o româncă. Din dragoste, s-a convertit în pizzer

Frumoasa Patricia, fata de 18 ani din Sălaj care s-a îndrăgostit de satul românesc: a transformat o casă veche într-un veritabil muzeu

Pasiune costisitoare: un german stabilit în Sălaj investeşte bani noi în bani vechi

Povestea artistului plastic care dă viaţă fierului cu ciocanul şi forja

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite