Ai fost muşcat de câine sau de pisică? La ce pericole eşti expus şi cum te tratezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăgile produse de muşcătura animalelor trebuie curăţate, pentru a preveni complicaţiile FOTO Adevărul
Plăgile produse de muşcătura animalelor trebuie curăţate, pentru a preveni complicaţiile FOTO Adevărul

Urmările unei muşcături de câine ori pisică pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea ta, prin urmare trebuie să te adresezi cât mai repede unui medic.

Muşcătura de câine şi cea de pisică pot fi urmate de o serie de infecţii care ne pot pune viaţa în pericol. Tocmai de aceea, specialiştii ne recomandă să nu ignorăm incidentul şi să ne adresăm celei mai apropiate unităţi medicale, pentru a primi îngrijirile corespunzătoare, vaccinul antitetanos, precum şi cel antirabic.

O muşcătură de câine sau de pisică poate fi superficială sau poate duce la traumatisme semnificative, cum ar fi smulgerea, sfâşierea, ruperea, străpungerea şi lacerarea pielii şi a ţesuturilor subiacente. Dr. Silviu Ladariu, medic primar de urgenţă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, susţine că vizita la medic este necesară chiar dacă plaga nu este foarte profundă. Până ce pacientul ajunge acolo, specialistul recomandă aplicarea unei comprese pe rană, iar dacă pielea este sfâşiată şi sângerează, trebuie făcută compresie.

„Indiferent de cât de profundă este plaga, ea trebuie văzută de un medic, explorată şi curăţată cu betadină ori apă oxigenată, pentru că o îngrijire optimă poate preveni complicaţiile şi asigură o vindecare mai uşoară. Câinele şi pisica adăpostesc în cavitatea bucală, şi în special pe dinţi, o serie de bacterii periculoase pentru sănătatea noastră. Tocmai de aceea nu trebuie să neglijăm o eventuală muşcătură”, explică medicul.

Cum prevenim muşcătura de câine:

  • nu vă lăsaţi niciodată copiii singuri cu un câine, în special dacă este unul străin;
  • nu deranjaţi câinele în timp ce mănancă, doarme sau îşi îngrijeşte puii
  • atunci când selectaţi câinele care urmează să intre în familie, optaţi pentru unul cu temperament blând şi respectaţi cu stricteţe programul de vaccinare;
  • pune câinelui tâu o lesă atunci când îl scoţi la plimbare;
  • apropiaţi-vă încet de animal şi oferiţi-le şansa să se apropie la rândul său;
  • dacă devine agresiv, nu alergaţi şi nu ţipaţi. Păstraţi-vă calmul, mişcaţi-vă încet şi evitaţi contactul vizual cu câinele;
  • dacă sunteţi atacat, aşezaţi-vă ghemuit, pentru a vă proteja faţa, capul şi gâtul.

Mulţi oameni nu consideră că muşcăturile produse de pisici sunt un motiv de îngrijorare, deoarece arată ca nişte înţepături. Un studiu realizat de medicii americani arată că aceste incidente ar trebui luate în serios, întrucât ele pot produce infecţii grave ale articulaţiilor, întrucât caninii foarte ascuţiţi pătrund mai adânc în ţesuturi decât dinţii câinilor.

În acest fel, susţin specialiştii americani, muşcăturile pisicii pot să plasa în articulaţii şi în tendoane bacterii periculoase, care se înmulţesc acolo cu uşurinţă, fiind relativ protejate de contra-atacurile sistemului imunitar.

Vă mai recomandăm:

Beţişoarele de curăţat, marele duşman al urechilor noastre - explicaţia medicilor

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite