Amendă pentru morţii din registrul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O primărie din Sălaj a fost sancţionată de AEP după ce, la un control efectuat în luna aprilie, inspectorii autorităţii au depistat cazuri de persoane decedate care nu fuseseră radiate în termenul legal de 24 de ore din registrul electoral electronic.

Autoritatea Electorală Permanentă – Filiala Nord – Vest a aplicat o amendă de 1.000 de lei Primăriei Românaşi, în urma unui control efectuat în cursul lunii aprilie. Sancţiunea a fost aplicată pe motiv că ar fi fost depăşit termenul de 24 de ore de la deces pentru radierea din registrul electronic electoral a unor persoane decedate. Reprezentanţii primăriei se apără spunând că situaţia nu a afectat procesul electoral întrucât în acea perioadă nu a avut loc nici un scrutin şi anunţă că au contestat deja procesul verbal de contravenţie. AEP a mai sancţionat cu avertisment primăriile Marca şi Dragu din Sălaj.


Autoritatea Electorală Permanentă a desfăşurat, în luna aprilie 2015, un număr de 443 de acţiuni de control la nivel naţional, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activităţii de instruire şi control electoral. În urma acestora, au fost aplicate 134 de sancţiuni contravenţionale, 40 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 40.500 lei, iar 94 prin avertismente. În urma controalelor efectuate, Filiala Nord – Vest a Autorităţii Electorale Permanente a aplicat un număr de 16 sancţiuni contravenţionale: o amendă în cuantum de 1.000 lei şi 15 avertismente pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare.


Controalele urmăresc verificarea modului de păstrare şi a modului de actualizare a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea autorizării de către primar, prin dispoziţie, a persoanelor care efectuează operaţiuni în listele electorale permanente şi în Registrul electoral; verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală; verificarea respectării criteriilor privind delimitarea secţiilor de votare, conform prevederilor legislaţiei electorale; îndrumare privind utilizarea Registrului electoral; verificarea efectuării operaţiunilor specifice în Registrul electoral; monitorizarea modului de efectuare a înregistrărilor ori a radierilor în Registrul electoral, conform prevederilor legale în vigoare; urmărirea modului de respectare a instrucţiunilor şi hotărârilor AEP; verificarea efectuării comunicărilor prevăzute de lege.

Vă mai recomandăm:

Încă doi primari penali au rămas fără mandate. Lista rămâne deschisă

Când tocmeala ia locul legii. Aleşii din Sălaj care au ajuns după gratii ori care luptă în instanţă pentru a scăpa de închisoare

Arest în sufragerie pentru fostul primar din Jibou, Eugen Bălănean



 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite