Certificatul de performanţă energetică a clădirilor, obligatoriu de vineri. Cine trebuie să îl obţină şi ce amenzi riscă cei ce nu îl au

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costul obţinerii unui certificat poate ajunge la 1.000 de lei FOTO Arhivă
Costul obţinerii unui certificat poate ajunge la 1.000 de lei FOTO Arhivă

Începând de vineri, 19 iulie, la vânzarea sau închirierea unui imobil este obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică. În Sălaj, aceste certificate pot fi eliberate de şase auditori energetici atestaţi, costul unui astfel de document variind între 350 şi 1.000 de lei.

Potrivit auditorului Czelle Georgeta, aceste certificate de performanţă energetică erau obligatorii şi până acum, dar întrucât Legea nr.372/2005 prinvind performanţa energetică a clădirilor nu prevedea sancţiuni concrete pentru cei care nu deţin astfel de documente, nimeni nu a făcut nimic. În luna mai a acestui an, legea a fost modificată stabilindu-se inclusiv aceste sancţiuni, cuprinse între 250 şi 10.000 de lei, modificările urmând să intre în vigoare vineri, 19 iulie, la 60 de zile de la publicarea noului text în Monitorul Oficial al României. 

Prin urmare, începând de vineri, conform  Legii nr. 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, „pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii sau unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere sau să o închirieze, după caz”.

Auditorul sălăjean precizează că, împreună cu ceilalţi auditori din judeţ, s-a convenit ca preţul unui astfel de certificat să nu depăşească, în Sălaj, valoarea de 2 euro pe metru pătrat plus TVA. „La un apartamant, preţul unui certificat variază între 350 şi 500 de lei, în timp ce la o clădire cu suprafaţă mai mare se poate ajunge şi la 1.000 de lei”, explică ea.

Certificatul de performanţă energetică se elaborează pentru mai multe tipuri de clădiri care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore, printre care locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie.

De asemenea, certificatul este necesar şi în cazul clădirilor aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, aici fiind obligatorie şi afişarea lui la loc vizibil.

Certificatul nu este necesar în cazul clădirilor şi monumentelor protejate care fie fac parte din zone construite protejate, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită. De asemenea, sunt exceptate şi clădirile utilizate ca lăcaşuri de cult sau pentru alte activităţi cu caracter religios, clădirile provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie. În categoria excepţiilor se mai înscriu clădirile rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de 4 luni pe an şi clădirile independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

Lista auditorilor energetici atestaţi, împreună cu adresele şi numerele de telefon la care pot fi găsiţi poate fi aflată aici: http://www.mdrt.ro/userfiles/atestari/auditori/SALAJ.pdf

Citeşte şi Cum să îţi izolezi casa cu ajutorul florilor. Ce soluţie au cercetătorii din Jibou


Citeste mai mult: adev.ro/mht8wu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite