Zalău

articolul anterior articolul urmator

Au venit la Bursă pentru viza de şomaj. „Aş vrea să mai stau în şomaj încă o lună, până când plec la muncă în străinătate“

6
12 Apr 2019 22:28:16
Autor: Andreea Vilcovschi
Peste 500 de şomeri au venit la Bursă FOTO Andreea Vilcovschi
Peste 500 de şomeri au venit la Bursă FOTO Andreea Vilcovschi

Agenţii economici s-au plâns de lipsa de personal calificat şi de faptul că mulţi dintre cei tineri refuză să se angajeze.

Peste 500 de sălăjeni s-au prezentat vineri, 12 aprilie la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, ce a avut loc la Casa Armatei din Zalău. Dacă unii dintre ei au venit cu speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă, mulţi au făcut acest pas de teamă că îşi vor pierde indemnizaţia de şomaj.

"Sunt în şomaj şi am venit pentru că m-au chemat cei de la AJOFM. Nu vreau să mă angajez pentru că stau cu soţul acasă, că el ia pensie de handicap", ne-a declarat una dintre participantele la Bursă. "Sunt şomer de doar  lună şi aş vrea să mai stau în şomaj încă o lună, până când plec la muncă în străinătate", ne-a spus un bărbat. "Eu am 60 de ani, sunt şomer şi ştiu că nu mă mai angajează nimeni la vârsta asta. Firmele caută tineri. Am venit, totuşi, că aşa au zis cei de la Agenţie", a mărturisit un altul.

Potrivit lui Călin Pop, şeful Agenţiei Locale Zalău din cadrul AJOFM Sălaj, "şomerii pentru care oferta a inclus un loc de muncă potrivit pregătirii şi meseriei au fost repartizaţi la angajatorii în cauză. Refuzul de a se prezenta la agentul economic la care a fost repartizat şi, eventual, selectat, atrage pierderea indemnizaţiei de şomaj", ne-a declarat 

În cadrul evenimentului, cei 40 de agenţi economici participanţi au pus la bătaie aproape 400 de locuri de muncă, majoritatea pentru persoanele cu studii medii s-au generale. Angajatorii au căutat să încadreze confecţioneri, consultanţi asigurări, tâmplari, sudori, electricieni, şoferi ori mecanici, în timp ce pentru absolvenţii de studii superioare, oferta a cuprins doar 19 posturi, de inginer în diverse specializări, administrator baze de date ori reţea şi economist.

La ediţia din acest an Bursei, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj i-au chemat nu doar pe şomerii din reşedinţa de judeţ, ci şi pe cei aflaţi în evidenţele agenţiei locale din Jibou şi ale punctelor locale din Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei. “Persoanele aflate în căutare de loc de muncă înregistrate la AJOFM Sălaj au fost repartizate conform pregătirii profesionale pe locurile de muncă oferite de angajatorii participanţi, oferind astfel, în acest cadru legal angajatorilor, posibilitatea de a–şi intervieva şi selecta potenţialii angajaţi”, au precizat oficialii instituţie.

Angajatorii prezenţi la eveniment au venit cu speranţa că astfel vor reuşi să îşi completeze echipele cu specialiştii pe care îi caută de foarte multă vreme. Mulţi dintre ei s-au plâns de lipsa de personal calificat şi de faptul că mulţi dintre cei tineri refuză să se angajeze.

La finalul evenimentului, au fost selectate în vederea încadrării în muncă 175 persoane, care vor participa în perioada următoare la interviu sau probă de lucru.

Mai puteţi citi:

N-ai carte, n-ai parte. Aproape 60% dintre şomerii sălăjeni au cel mult opt clase

La loc comanda! Sute de candidaţi pentru un post la Spitalul Judeţean Zalău, lăsaţi cu buzele umflate. Vestea primită cu câteva zile înaintea concursului

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

kalu kalu
12.04.2019, 22:57:57

Putorile dracu !!!

-2 (2 voturi)
Mitica Bugulejdeanu
12.04.2019, 23:33:50

Gresesti cand te referi la tineri!!! Ei sunt mobile, stiu limbi straine si nu depend de nimeni!!! In UK se da cel putin £8.50 pe ora!!!! De ce ar sta tinerii in saracia aia de Salaj cand in West castiga decent!!!???

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
12.04.2019, 23:39:14

Comentariu considerat abuziv.

Mitica Bugulejdeanu
12.04.2019, 23:41:01

Scuze, corectezuiesc…$499 pe saptamana net dupa ce platesc si pensia privata!!!!

Mitica Bugulejdeanu
12.04.2019, 23:42:07

£499:):):):)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările