Zalău

articolul anterior articolul urmator

Beţie încheiată în sânge. Ce pedeapsă a primit un bărbat care şi-a înjunghiat partenera de pahar

0
6 Nov 2020 15:50:37
Autor: Andreea Vilcovschi
Femeia a fost găsită într-o baltă de sânge FOTO Adevărul
Femeia a fost găsită într-o baltă de sânge FOTO Adevărul

Un conflict izbucnit la beţie între doi vechi prieteni de pahar s-a încheiat cu decesul unei femei de 76 de ani. Agresorul nu şi-a recunoscut fapta în faţa anchetatorilor.

Magistraţii Tribunalului Sălaj s-au pronunţat, zilele trecute, într-un caz de omor petrecut în luna ianuarie a acestui an, în satul Cliţ din judeţul Sălaj. În boxa acuzaţilor a fost adus Valentin V., un bărbat de 64 de ani, fără ocupaţie. 

Ancheta desfăşurată în dosar a stabilit că inculpatul obişnuia să o viziteze - uneori şi de mai multe ori pe zi - pe victimă, o femeie de 76 de ani, care locuia singură. Cei doi obişnuiau să consume împreună băuturi alcoolice. 

Aşa s-a întâmplat şi în dimineaţa zilei de 17 ianuarie, când cei doi au împărţit o sticlă de 500 ml de pălincă. Câteva ore mai târziu, când fiul victimei a trecut pe la locuinţa mamei, a găsit-o pe femeie prăbuşită la podea, cu capul rezemat de perete, într-o baltă de sânge. 

În aceeaşi încăpere se afla şi Valentin V., în picioare, sprijinit de o masă, privind speriat şi agitat în direcţia victimei. Întrebat ce s-a întâmplat, acesta a răspuns că nu ştie, întrucât abia ajunsese.

Potrivit motivării instanţei, până la sosirea echipajului de poliţie, fiul femeii i-a cerut inculpatului să se ascundă într-o anexă din gospodărie, pentru a nu fi găsit de oamenii legii, iar când aceştia au demarat cercetarea la faţa locului, a omis să le spună că l-a găsit pe bărbat lângă cadavru. Ba mai mult, i-a cerut surorii lui să nu spună nimănui că Valentin V. era în casă, pentru a nu-i face rău.

Autopsia a stabilit că moartea victimei a fost violentă, cadavrul prezentând o plagă înţepată-tăiată la nivelul gâtului, în zona latero-cervicală, cu secţionarea pachetului vasculo-nervos al gâtului şi comunicarea cu cavitatea bucală prin planşeul bucal.

În faţa anchetatorilor, Valentin V. a declarat că atunci când a intrat  în locuinţa victimei a descoperit-o pe femeie prăbuşită, cu sânge în diverse zone ale corpului şi că nu s-a apropiat de cadavru. 

Judecătorii au apreciat că declaraţiile lui sunt nesincere şi contradictorii, dar şi că "pe parcursul procesului penal inculpatul şi-a nuanţat declaraţiile în funcţie de celelalte probe administrate în cauză şi în funcţie de acuzaţia adusă prin rechizitoriu". 

În plus, testul poligraf a evidenţiat, la întrebările relevante cauzei - "Ştii cine a omorât-o pe victimă?”, "Dumneata ai omorât-o pe victimă”, "Dumneata ai înţepat-o cu cuţitul în zona gâtului pe victimă?" - răspunsurile "au provocat unele modificări psihofiziologice care ar putea fi asociate comportamentului simulat, rezultând astfel faptul că probabil inculpatul nu a fost sincer la aceste întrebări, concluziile fiind formulate sub condiţia interpretării cu prudenţă întrucât inculpatul se afla într-o stare de agitaţie psihomotorie generată de întreruperea forţată a consumului de alcool".

Luând în calcul probele existente la dosar, instanţa a apreciat că "rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că inculpatul s-a aflat în jurul orei 15.00-15.30 în locuinţa victimei şi, fără a se cunoaşte motivul, a aplicat acesteia o lovitură de cuţit în zona gâtului, victima a căzut la pământ  sângerând puternic, iar inculpatul aflat în stare de şoc, a rămas în locuinţă, fără a-i acorda acesteia ajutor şi fără a alerta alte persoane, până în jurul orei 17.00, când a fost găsit în această stare de către fiul victimei".

Apreciind că fapta inculpatului prezintă un pericol social foarte ridicat şi agresivitatea ridicată dovedită de bărbat, Tribunalul Sălaj l-a condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în regim de detenţie. Bărbatul a atacat decizia primei instanţe la Curtea de Apel Cluj.

Vă mai recomandăm:

De ce a fost scos din arest un tânăr care a înjunghiat un bărbat în plină stradă

Motivul pentru care un cioban şi-a înjunghiat partenerul de pahar. Victima are 19 ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările