Care este secretul longevităţii? 10 obiceiuri care îţi prelungesc viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii spun că îmbrăţişările sunt bune pentru sănătate
Cercetătorii spun că îmbrăţişările sunt bune pentru sănătate

Indiferent de vârsta pe care o avem, psihologii spun că stă în puterea fiecăruia dintre noi să schimbăm elementele care ne influenţează longevitatea şi stilul de viaţă. O abordare corectă poate creşte şansele de a duce o viaţă lungă şi de calitate.

Prelungirea duratei vieţii a fost dintotdeauna un obiectiv al umanităţii, iar de-a lungul istoriei, metodele prin care acest ţel ar putea fi atins au variat. Vechii egipteni căutau longevitate în diverse elixire, Hipocrate susţinea că omul îmbătrâneşte pe fondul scăderii temperaturii corporale, filozoful Roger Bacon sugera că procesul de îmbătrânire poate fi întârziat printr-o igienă corespunzătoare, fizicianul Christoph Wilhelm Hufeland era convins că totul stă în forţa vitală, o energie superioară ce ne guvernează fiinţa, în timp ce biologul rus Mecinikov lansa ideea autointoxicării, conform căreia toxinele intestinale ar scurta viaţa.

Nici ştiinţa modernă nu a rămas imună în faţa acestui subiect aprins, iar cercetătorii continuă să emită păreri cu privire la "secretele" unei vieţi lungi şi de calitatea. Iată doar câteva dintre ele:

1. Ciocolata neagră. Conform numeroaselor studii, cosumul de ciocolată neagră reduce tensiunii arterială şi este benefic pentru prevenirea problemelor cardiovasculare.

2. Râsul. Râdeţi cât mai des posibil; râsul dilată vasele de sânge cu 22%, permiţând creşterea fluxului sanguin şi reducerea tensiunii arteriale.

3. Căsnicia. Un amplu studiu al celor de la Harvard a arătat că bărbaţii căsătoriţi sunt mai sănătoşi şi trăiesc mai mult decât cei care divorţează ori decât văduvii.

4. Fructele de pădure. Considerate drept "aliment minune", fructele de padure - de la mure, coacăze, zmeură ori merişoare, la goji, noni, aronia - sunt extrem de bogae în nutrienţi, în antioxidanţi care încetinesc fenomenul de îmbătrânire.

5. Alergatul. Cercetătorii au constatat că alergătorii trăiesc, în medie, cu trei ani mai mult decât cei care nu practică această formă de mişcare.

6. Cafeaua. Un studiu din 2017 al Universităţii din California de Sud a evidenţiat că un consum moderat de cafea diminuează riscul de deces datorat bolilor cardiace, accidentelor vasculare cerebrale, diabetului ori afecţiunilor renale.

7. Voluntariatul. Persoanele care întind o mână de ajutor celor în nevoie, cei care fac voluntariat sau derulează acţiuni caritabile au o speranţă mai mare de viaţă decât cei care nu se implică.

8. Dieta mediteraneană. Un alt studiu arată că o astfel de dietă, bazată pe ulei de măsline, fructe şi legume proaspete, fructe de mare, peşte, vin, nuci, fasole, ierburi aromate şi condimente, reduce riscul afecţiunilor cardiace, a diabetului, îmbunătăţeşte activitatea fizică şi combate depresia.

9. Plimbarea. O plimbare imediat după o masă bogată în grăsimi este tot ce îţi trebuie pentru a reduce trigliceridele din sânge, responsabile de apariţia bolilor de inimă.

10. Îmbrăţişările. Îmbrăţişările au efect reconfortant şi determină creşterea cantităţii de oxitocină, un hormon care provoacă senzaţia de relaxare, eliberând tensiunea. Îmbrăţişările regulate pot reduce riscul de boli de inimă.

Vă mai recomandăm:

Beţişoarele de curăţat, marele duşman al urechilor noastre - explicaţia medicilor

Top 10 locuri comune în care ne umplem de bacterii periculoase. Unde se ascund cel mai frecvent acarienii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite