Casa Memorială „Iuliu Maniu“, decorată de preşedintele României. Lista celor 22 de instituţii onorate cu Medalia „Centenarul Marii Uniri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de institute culturale, muzee şi universităţi au fost onorate pentru implicarea lor în sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Casa Memorială "Iulia Maniu" din Bădăcin a fost decorată de către preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Aniversară "Centenarul Marii Uniri", decretul de conferire a distincţiei fiind publicat în Monitorul Oficial din 14 noiembrie.

Alături de Casa Memorială de la Bădăcin au primit această medalie alte 21 de institute culturale, muzee şi universităţi din întreaga ţară, "în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării şi promovării memoriei evenimentelor şi participanţilor la înfăptuirea unităţii naţionale şi a statului român modern, contribuind la apărarea şi perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire", conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Cele 22 de instituţii răsplătite cu Medalia Aniversară "Centenarul Marii Uniri" sunt: Academia Română Bucureşti; Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iaşi; Institutul de Istorie „George Bariţiu”Cluj-Napoca; Centrul de Studii Transilvane Cluj-Napoca; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi; Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti; Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca; Muzeul Naţional Cotroceni Bucureşti; Muzeul Bucovinei Suceava; Arhivele Naţionale ale României Bucureşti; Biblioteca Academiei Române Bucureşti; Editura Academiei Române Bucureşti; Universitatea din Bucureşti; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi; Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; Muzeul Naţional al Banatului Timişoara; Muzeul Memorial „Vasile Goldiş” Arad, Universitatea de Vest; Unitatea Arhive Diplomatice - Ministerul Afacerilor Externe; Muzeul Ţării Crişurilor Oradea; „Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet” Sighetu Marmaţiei; Parohia Greco-Catolică  Bădăcin, judeţul Sălaj.

Campanie publică pentru salvarea monumentului

"A fost o mare surpriză pentru noi să primim această veste şi, în acelaşi timp, o mare onoare, în condiţiile în care pe lista celor răsplătiţi cu această distincţie se află Academia Română, institute de istorie, cele mai importante universităţi din ţară. Nu ştiu cine a făcut propunerea. Este o recunoaştere a faptului că ceea ce s-a făcut la Casa Maniu s-a făcut bine", spune preotul Cristian Borz, cel care s-a luptat ca imobilul de la Bădăcin să-şi recapete frumuseţea de odinioară, derulând, alături de publicaţia "Sălajul pus şi simplu", o amplă campanie publică de strângere de fonduri.

Imagine indisponibilă

Peste 250.000 de euro strânşi din donaţii în ultimii aproape cinci ani au permis restaurarea monumentului istoric din Dealul Ţarinii şi inaugurarea acestuia în 12 octombrie 2019. Vizitarea Casei Memoriale este gratuită. "Ne-am inspirat din modelul muzeelor din Anglia, unde accesul este gratuit, dar vizitatorii au posibilitatea de a face o donaţie pentru întreţinerea casei. Aşa procedăm şi noi la Bădăcin", a subliniat preotul paroh.
Medalia Aniversară vine la doar câteva săptămâni după ce Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice a acordat Casei "Iuliu Maniu", în cadrul Trienalei Naţionale de Restaurare 2019, premiul pentru asigurarea permanenţei memoriei unei mari personalităţi a României moderne, realizată cu fonduri private şi din donaţii.

Conac transformat în depozit

Conacul de la Bădăcin este monument istoric memorial, construit în 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută. Fiind construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă, procesul de deteriorare a fost extrem de rapid. Monumentul istoric a intrat în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea în 2016.

Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României, membru de onoare al Academiei Române din 1919. Supranumit Sfinxul de la Bădăcin, a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania şi a avut un rol determinant în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. După Al Doilea Război Mondial, a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste.

Mai puteţi citi:

Consilier PSD despre banii cheltuiţi cu reabilitarea Casei „Iuliu Maniu“: „Cu sumele acestea ar putea fi construit un ştrand termal“

FOTO Gală pentru salvarea Casei lui Iuliu Maniu. Directorul INP: „Patrimoniul este al tuturor şi grija nu trebuie lăsată doar în sarcina autorităţilor“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite