Zalău

articolul anterior articolul urmator

Unde va fi construit cel mai lung tunel rutier din România şi cât va costa. Autorităţile au apelat la experţi străini pentru asistenţă

48
15 Feb 2020 19:18:04
Autor: Andreea Vilcovschi
Tunelul Meseş va avea aproape 3.000 de metri FOTO Arhivă
Tunelul Meseş va avea aproape 3.000 de metri FOTO Arhivă

Fiind vorba despre o investiţie cu un specific aparte, autorităţile române au apelat la asistenţa unor experţi străini pentru întocmirea documentaţiei.

Licitaţia pentru construirea celui mai lung tunel rutier din România, parte din proiectul Autostrăzii Transilvania, va fi lansată cel mai probabil în luna mai a acestui an, a anunţat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Acesta a precizat că în calitate de beneficiar, CNAIR a solicitat completarea documentaţiei aferente volumului "Studii privind ocuparea terenului", necesară în vederea promovării unei hotărâri de Guvern prin care se aprobă declanşarea procedurilor de expropriere.

 „Documentaţia pentru demararea procedurii de atribuire este în curs de elaborare, urmând a fi transmisă pentru aprobare de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice", a spus ministrul. Acesta estimează că până în luna aprilie vor fi finalizate toate aceste clarificări, pentru ca în luna mai, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia tunelului Meseş să fie urcată pe SICAP.

La rândul său, directorul Companiei Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Sorin Scarlat, a explicat că având în vedere complexitatea investiţiei, autorităţile române au solicitat asistenţă de la experţi străini:

„Fiind o lucrare de investiţie cu un specific aparte - lucrarea de tunel e un obiectiv de construcţie mai special - a necesitat inclusiv asistenţa din partea unor experţi de la o firmă internaţională renumită, pentru a pune la punct documentaţia, pentru că necesită în primul rând o lucrare de bază acele tunele. Necesită un sistem de monitorizare a traficului în acest tunel. Sunt nişte experienţe pe care alte state le au, din păcate, noi suntem în faza pionieratului şi am apelat la această experienţă pentru a genera o documentaţie matură şi cu toate elementele tehnice, ca să o putem scoate la licitaţie".

Tunelul care va traversa Munţii Meseş va avea o lungime de 2.890 de metri, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la aproape 1,3 miliarde de lei.

Citiţi şi:

Ministrul Transporturilor: Peste 70 de km de drumuri judeţene din Sălaj şi Cluj vor fi transformate în drumuri naţionale

Se dă startul licitaţiei pentru centura Zalăului. Până când se depun ofertele şi ce valoare are investiţia

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

TM
15.02.2020, 20:17:52

Pun pariu ca va fi cel mai scump metru liniar de tunel construit vreodată, la estimarile date acum se ajunge la 100 de mii de euro/ml, pana se va termina cu intarzierile de rigoare se va dubla.....si cel pe sub Canalul Manecii a ajuns sa coste cu 80% mai mult decat a avut buget( astia sunt mici copii pe langa noi), iar tunelul construit pe o lungime de aprozimativ 50 de Km( defapt sunt 3 tunele, 2 pentru trenuri si unul de serviciu), pe sub mare, prin care trec trenuri de mare viteza , , a ajuns sa coste 400 milioane de euro per Km.

+6 (10 voturi)
bob
15.02.2020, 20:32:17

La cum înaintează România cu autostrăzile 5km/an construcția tunelului asta va dura cam cat piramidele din Egipt. Vreo 40 de ani. Si va costa de 20 de ori mai mult pe km asa cum spune TM. Ieri era un articol aici ca se dau in folosință 5km de autostrada, pe bune?! Eu zic sa l consultati întâi pe Bombonel. Ala are relatii mari si se cunoaște cu prietenii de la Bechtel... Datorita lor avem acum autostrazi, Constanța - Arad, Botoșani - Craiova, Giurgiu - Suceava si orice mai vreti. Imi amintesc ca la camp deschis aveau un preț de 16 milioane $/km. Cine a semnat contractul a pus o clauza ca in cazul in care firma întrerupe lucrările, statul român continua cu plata. Probabil cel mai mare tun dat de cineva dupa 89 in Romania. Bombonel, te vrem pe felie.

+9 (11 voturi)
bob
15.02.2020, 20:40:31

Calatoresc prin Europa si ma uit cu jind la unele țări, nu doar cele din vest. Ce autostrăzi frumoase, moderne, guvernele lor sunt capabile sa vina cu proiecte, sa atragă bani europeni sau impozitele cetetenilor lor sa fie cheltuite cu folos. Dar in România nu, nu si nu. Cineva acolo sus a hotărât ca romanii sa NU aiba autostrăzi. Ca si cum ar avea ciuda pe noi dacă ne am plimba cu masinile pe ele. Platite chiar de noi. Dar nu... La noi se fac autostrazi cu pipeta.. Si toate astea, asa cum spuneam zilele trecute au un numitor comun: CORUPTIA! Echivalentul corona virusului chinezesc, șpago virusul romanesc!

+10 (12 voturi)
Smeritu Pahomie
15.02.2020, 20:51:32

Probabil ca au tras din banii aia .....AURUL Dacic de la Londra.....care a cam disparut de mult ca nu-l mai vedem noi vreodata.....nici gand sa-l mai "transporte" inapoi in beciul BNR....ca si cladirea BNR este vanduta.....nu mai e nevoie......ca si USA care n-are nici o Banca Nationala,,,,,Federal Reserve e a evreilor Rotschildieni....

-6 (14 voturi)
Realist
15.02.2020, 20:57:44

Ce e asta, un fel de delir mistic ? Sau e sarcina de la Tiraspol ?

+2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările