Ce au decis autorităţile în privinţa urşilor bruni care au băgat frica în sălăjeni. „Sălajul nu face parte din arealul natural al acestei specii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile spun că ar fi vorba despre cinci exemplare de urs brun FOTO Prefectura Sălaj
Autorităţile spun că ar fi vorba despre cinci exemplare de urs brun FOTO Prefectura Sălaj

Semnalarea prezenţei mai multor exemplare de urs brun pe raza judeţului Sălaj, pe raza comunei Buciumi, dar şi în alte zone din judeţ, a fost subiectul unei întâlniri dintre prefectul judeţului Sălaj şi specialiştii de la mai multe instituţii din judeţ.

Urşii care au coborât în satele Sălajului vor fi relocaţi, cele cinci exemplare care au fost observate zilele trecute pe raza judeţului urmând să fie tranchilizate şi duse în habitatul lor natural. Potrivit prefectului Florin Florian, animalele vor ajunge în perioada următoare în pădurile din judeţul Cluj, de unde se consideră că au migrat în Sălaj.

"Relocarea este o procedură de durată. Aşteptăm să primim de la Ministerul Mediului, prin Direcţia de biodiversitate, o autorizaţie care să ne permită relocarea animalelor", a precizat prefectul, după întâlnirea pe care a avut-o marţi, 25 iunie, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, Serviciul teritorial judeţean al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi Primăriei Buciumi.

Potrivit estimării AJVPS Sălaj, în judeţ a fost confirmată, până la această dată, prezenţa a trei urşi adulţi masculi şi a unei ursoaice cu doi pui.

În cadrul întâlnirii s-a subliniat faptul că ursul brun este o specie cu protecţie strictă, pentru care este interzisă capturarea, uciderea sau vătămarea. Totuşi, conform legislaţiei în vigoare, în anumite situaţii, precum cele vizând interesul sănătăţii şi securităţii publice, se pot stabili derogări, cu condiţia ca măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă, în arealul lor natural.
"Dat fiind faptul că Sălajul nu face parte din arealul natural al ursul brun, iar prezenţa lor nu a fost semnalată la evaluările anuale ale efectivelor de vânat, la întâlnire s-a stabilit că cea mai bună măsură este relocarea exemplarelor de urs prezente pe raza judeţului. În acest sens, instituţiile abilitate vor lua toate măsurile necesare şi vor propune autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate, relocarea exemplarelor de urs din Sălaj", se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Sălaj.

Conform legii, relocarea urşilor se realizează în prezenţa personalului tehnic de specialitate, după ce au fost monitorizaţi şi inventariaţi.

Citiţi şi:

VIDEO Alertă în Sălaj, după ce urşii au coborât în sat. Imaginile surprinse la o stână de oi

VIDEO Mistreţii atacă în Sălaj. Două persoane au ajuns la spital

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite