Ce metode foloseau strămoşii noştri pentru a fi frumoşi şi sănătoşi. Despre şamani, descântece şi poţiuni magice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vernisajul va avea loc marţi, 9 februarie, de la ora 13.00 FOTO Afiş Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău
Vernisajul va avea loc marţi, 9 februarie, de la ora 13.00 FOTO Afiş Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

Practicile folosite, din preistorie şi până azi, pentru îngrijirea sănătăţii şi frumuseţii vor face obiectul unei expoziţii ce va fi găzduită de Muzeul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău.

Expoziţia vine în continuarea demersului iniţiat în prima lună a anului 2016, prin expoziţia ”Eros şi sexualitate în Dacia romană”, de a prezenta publicului vizitator aspecte de viaţă ale civilizaţiilor trecute. Potrivit reprezentanţilor Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, expoziţia, intitulată ”De leac. De frumuseţe”,  îşi propune să exploreze preocupările legate de sănătate şi frumuseţea corporală. ”Vor fi expuse obiecte care atestă grija pentru sănătate şi aspectul fizic din preistorie până în vremurile mai recente. Este vorba despre instrumente medicale şi recipiente farmaceutice, ustensile folosite pentru întreţinerea pielii, bărbii sau părului. Nu vor lipsi nici obiectele care atestă activitatea vindecătorilor în preistorie (şamani, vraci, etc.) dar şi practica descântatului cu caracter terapeutic. Vor fi expuse şi obiecte care prezintă moda vremii în materie de coafuri în epoca romană, dar şi inventarul unui mormânt celtic în care alături de armele războinicului se regăsesc şi ustensile care dovedesc preocupare pentru aspectul fizic”, precizează organizatorii.

Expoziţia este rodul unei colaborări cu muzee din nord-vestul României: Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul de Istorie a Maramureşului, Complexul Muzeal Bistriţa – Năsăud.

Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi 9 februarie, la orele 13,00 în spaţiul expoziţional din cadrul Muzeului de Artă ”Ioan Sima”. După vernisarea expoziţiei este programată o masă rotundă cu participarea unor specialişti de la muzeele implicate în organizarea expoziţiei. Scopul întâlnirii este de a identifica noi oportunităţi de colaborare, pe diverse planuri, între instituţiile muzeale menţionate.

Vă mai recomandăm:

Aşa dispare, încet dar sigur, patrimoniul României: peste 900 de monede dintr-un tezaur de argint s-au pierdut fără ca nimeni să fie tras la răspundere

Cum rămâne România fără patrimoniu istoric: o cetate dacică a fost nivelată cu buldozerul de o asociaţie de văcari


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite