Ce s-a întâmplat în Sălaj cu dosarele de zădărnicire a combaterii bolilor. Fugarul care a avut-o complice pe adjuncta DSP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul a fugit o dată din izolare şi de două ori din carantină FOTO Arhivă
Tânărul a fugit o dată din izolare şi de două ori din carantină FOTO Arhivă

Pe masa judecătorilor au ajuns în 2020, doar două din cele 15 dosare penale pentru zădărnicerea combaterii bolilor înregistrate la parchetele din Sălaj.

Un număr de 15 dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj şi unităţilor subordonate în 2020. Dintre acestea, până la finalul anului, procurorii au dispus trimiterea in judecată a doar două, pentru opt cazuri fiind dispusă clasarea, în timp ce alte cinci sunt încă în lucru.

Printre cele două dosare care au ajuns pe masa judecătorilor se numără şi cel al lui Andrei A, un tânăr de 28 de ani din Zalău, izolat la domiciliu în 18 martie, odată cu revenirea sa în ţară, din Marea Britanie. În 27 martie, adică nouă zile mai târziu, bărbatul a fost găsit de o patrulă de poliţie în centrul Zalăului, motiv pentru care a fost plasat în carantină instituţionalizată, pentru 14 zile, într-un hotel din oraş. 

Andrei A. nu s-a liniştit, pentru că după doar o zi petrecută în centru, a fugit, poliţiştii descoperindu-l într-un bloc de locuinţe. Ca urmare, a fost instituită o nouă măsură de carantină, din 28 martie până în 11 aprilie, fugarul fiind introdus într-un alt centru de carantină.

Nu a avut, însă, astâmpăr, iar în 10 aprilie, la orele prânzului, a plecat din nou, de această dată o fiind identificat de către un echipaj e jandarmi într-o benzinărie.

Tânărul şi-a recunoscut faptele şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, negociind cu procurorii o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare pe doi ani, pentru comiterea a două infracţiuni de zădărnicirea combaterii bolilor. 

Acordul a fost admis de către magistraţii Judecătoriei Zalău, care au precizat în motivarea sentinţei: "Deşi nu a respectat măsurile impuse, totuşi activitatea sa ilicită nu a produs alte efecte, neexistând informaţii cu privire la infectarea sa sau a altor persoane cu care acesta a intrat în contact. Raportat la aceste aspecte, instanţa reţine că fapta comisă de inculpat prezintă un grad de pericol social ridicat în contextul actual în care ne aflăm, respectiv nerespectarea măsurilor impuse ca urmare a declarării la nivelul întregii ţări a stării de urgenţă. O astfel de atitudine, inofensivă la prima vedere, poate avea repercusiuni grave raportat la sănătatea cetăţenilor, având în vedere gradul ridicat de contagiozitate pe care îl prezintă virusul Covid -19. Astfel, fiecare cetăţean în parte, trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să depună toate diligenţele necesare pentru evitarea propagării epidemiei şi, de asemenea, să respecte măsurile impuse de autorităţi".

Cercetarile efectuate în acest dosar de către anchetatori i-au dus pe aceştia către Sanda Stanca, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, cea care i-ar fi eliberat lui Andrei A. avizul epidemiologic şi l-a postdatat, situaţie în care autorităţile nu au mai putut dispune prelungirea cu alte 14 zile a perioadei de carantină. Stanca s-a ales cu dosar penal pentru fals intelectual, în prezent existand un proces pe rol. De asemenea, a fost demisă din conducerea DSP.

Pe rol este şi cel de-al doilea dosar de zădărnicirea combaterii bolilor finalizat de procurori. Acest îl vizeaza pe un alt zălăuan care a părăsit centrul de carantină, în luna mai, fiind indentificat la locuinţa concubinei sale.

Vă mai recomandăm:

Director din DSP, trimis în judecată pentru fals intelectual. Gestul prin care l-a scutit pe un bărbat de carantină

Cum s-a ales cu dosar penal o angajată din primărie, infectată cu coronavirus. Femeia a băgat în izolare peste 80 de persoane

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite