Zalău

articolul anterior articolul urmator

Cea mai simplă ciorbă acră. Reţeta care îţi va garanta un preparat delicios

17
26 Jan 2020 04:11:54
Autor: Andreea Vilcovschi
Ciorbă acră cu cârnat FOTO Facebook.com/Mircea Groza
Ciorbă acră cu cârnat FOTO Facebook.com/Mircea Groza

O mâncare nelipsită în zilele de iarnă din din gospodăriile ţărăneşti din Ardeal, ciorba acră cu cârnaţi, este un preparat care necesită doar câteva ingrediente şi care se prepară fără prea mult efort.

Cunoscut pentru implicarea sa în promovarea valorilor culinare româneşti, sălăjeanul Mircea Groza propune o nouă reţetă delicioasă şi uşor de realizat.

Ingrediente: o căpăţână de varză acră, o bucată de cârnat de casă afumat, ceapă, trei linguri de orez, boia dulce, o cană de zeamă de varză, ulei, făină, cimbru.

Începeţi prin a tăia varza fideluţă (aveţi nevoie de o farfurie plină cu varză), apoi puneţi-o la fiert. Adăugaţi ceapa tocată şi o crenguţă de cimbru. Între timp, tăiaţi cârnatul feliuţe, pentru ca mai apoi să îl puneţi în oala de ciorbă, împreună cu orezul (pe care l-aţi spălat în apă rece.


Într-o crăticioară, pregătiţi la foc mic, amestecând continuu, o îngroşală din o lingură de ulei şi trei de făină. Nu lăsaţi să se ardă. Luaţi de pe foc, presăraţi o linguriţă de boia dulce, amestecaţi şi stingeţi cu o cană de zeamă de varză, adăugată treptat. Lăsaţi amestecul să fiarbă încet, pentru aproximativ un sfert de oră.

Când varza şi cârnatul s-au fiert, adăugaţi îngroşala şi mai daţi un clocot. La nevoie, completaţi cu sare şi, eventual, zeamă de varză.

Serviţi cu smântână şi cu salată de ceapă roşie. Poftă bună!

Citiţi şi:

Preparatul ideal după sărbători. Cum faci cea mai bună ciorbă cu hrean şi perişoare

Cum faci cea mai bună mâncare de fasole cu ciolan. Ingredientele simple care îi dau savoare

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Adrian Foangǎ
26.01.2020, 08:56:57

Ce mizerie... carnati in ciorba acra!

-5 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
26.01.2020, 12:59:47

Comentariu considerat abuziv.

Stanila Ion
26.01.2020, 11:36:23

Cred ca ordinea este alta: caliti mai intai putin ceapa. In locul carnatilor se pot folosi alte afumaturi, ciolan, costita...

+3 (5 voturi)
Adrian Foangǎ
26.01.2020, 15:18:01

Tu faci ciorba de om sarac...

-4 (4 voturi)
eu doar constat
26.01.2020, 12:24:51

In Banatul Montan, unde traiesc inca multi nemti, descendenti ai svabilor, austriecilor din Steyr si Tirol si boemilor adusi acum 250 de ani in urma de Maria Thereza, aceasta ciorba se numeste Krautsuppe si este inlocuitorul ciorbei de potroace din vechiul Regat. Cred ca este de origine germana, pentru ca nemtii sunt renumiti in mancaruri bazate pe carnati si varza acra. In toate garile nemtesti la restaurant vei gasi sigur felul Sauerkraut mit Wurst. Iar aceasta ciorba are ca ingrediente principale Bratwurst-ul si aceeasi Sauerkraut. PS. Imigrantii nemti, amish, din SUA au adus varza acra si in America, iar in New York poti gasi la tarabele street food Hot Dog, cu pickels (muraturi), sau Sauerkraut.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările