Zalău

articolul anterior articolul urmator

Cei mai iscusiţi solişti înaripaţi. Cinci păsări care ne încântă auzul cu trilurile lor dulci

1
27 May 2020 04:04:31
Autor: Andreea Vilcovschi
Multe păsări se remarcă prin trilurile lor melodioase FOTO ba-bamail.com
Multe păsări se remarcă prin trilurile lor melodioase FOTO ba-bamail.com

Păsările cântătoare ne bucură auzul cu trilurile lor, ne relaxează şi ne încântă sufletul. Iar natura abundă în înaripate cu cânturi care mai de care mai melodioase.

Pe tot globul există peste 10.000 de specii de păsări, însă mai puţin de jumătate dintre acestea au darul de a cânta. Cântatul păsărilor este posibil datorită unui sfirinx (laringe) bifurcat, trilul lor fiind realizat de vibraţia membranei laringiene în timpul expiraţiei.

Canarul
Cea mai iubită pasăre cântătoare de colivie, această înaripată de talie mică, are penajul viu colarat. Originar din Insulele Canare, de la care îşi trage şi numele, canarul a fost folosit ca animal de companie încă din secolul al XVII-lea, graţie trilurilor sale melodioase. Puii de canar învaţă să cânte de la părinţii lor sau de la un alt canar (pot fi folosite chiar şi clipuri de pe Youtube), având o capacitate uimitoare de a imita o varietate de melodii şi sunete. Masculii sunt cântăreţi mai buni decât femelele, dar nu cântă cu aceeaşi intensitate tot timpul anului.

Koel-ul asiatic
Această pasăre este foarte populară în India, inspirând versurile multor poeţi, însă poate fi întâlnită şi în Bangladesh, Australia, Insulele Solomon şi Asia de Sud-Est. Deşi nu se expune, preferând să se ascundă prin desimile copacilor, masculul se face remarcat prin cântecul său deosebit, ritmic, puternic şi ferm. De regulă, trilul are rol de cucerire a femelelor, masculii obişnuind să se întreacă între ei pentru a fermeca viitoarele partenere.

Privighetoarea roşcată
Probabil cea mai întâlnită pasăre din literatură, privighetoarea a fascinat numeroşi scriitori, trilul său inconfundabil fiind proslăvit în poezie şi proză. Acest cântăreţ iscusit trăieşte atât pe continentul european, cât şi în Asia şi Africa, însă este mai mult auzit decât văzut. Are un tril încântător, melodios şi complex, pe care îl putem şi pe timpul nopţii şi care ste considerat de mulţi cel mai frumos din lumea înaripatelor.

Grangurul de Baltimore
O altă pasăre cu un tril unic, care o face să se evidenţieze în rândul suratelor cântătoare, este grangurul de Baltimore. Îşi are cuibul în estul Americii de Nord, iar cântecul său este liniştitor şi fluid, ca un fluierat sonor. Sunetele seamănă cu cele de flaut şi pot varia de la un exemplar la altul. Masculul cântă mai ales pentru a-şi apăra ori pentru a-şi stabili teritoriul, în timp ce femelele o fac pentru a comunica cu partenerul. Duetul lor este un spectacol fascinant.

Sturzul cântător
Una dintre cele mai active păsări cântătoare ale lumii, sturzul cântător este originar din Europa Centrală, dar în prezent populează întreaga Europă, dar poate fi întâlnit şi în Australia, Noua Zeelandă ori Africa de Nord. Cântecul său este dulce şi distinctiv, conţinând sunete variate, armonioase, răsunătoare.

Mai puteţi citi:

Şapte lucruri fascinante despre struţ. Ce recorduri deţine această pasăre uriaşă
 
11 lucruri fascinante despre pinguini. Au toată viaţa acelaşi partener, iar masculii clocesc ouăle
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

miron miron
27.05.2020, 11:44:38

Pe mine cel mai mult m-a uimt gaița. O perche a facut cuib intr-o tuie foarte deasa. Auzeam mieunat de pisica si o cautam fara succes. Alta data zbiera ca o oaie. M-am lamurit dupa ce le-am vazut. Poate imita fidel glasul diferitelor animale si chiar a pasarilor. Se lupta cu inversunare pentru a-si apara puii, la nevoi se repede si la om.

+2 (2 voturi)