Cel mai mic oraş din Sălaj: Cehu Silvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul are puţin peste 7.000 de locuitori
Oraşul are puţin peste 7.000 de locuitori

Cu puţin peste 7.000 de locuitori, Cehu Silvaniei este cel mai mic oraş din Sălaj, fiind singura aşezare urbană din judeţ care nu are instanţe şi, de câţiva ani încoace, nu are nici măcar un spital.

Situat la 34 de kilometri de municipiul Zalău, la limita judeţelor Sălaj şi Maramureş, oraşul Cehu Silvaniei este cea mai mică dintre cele patru urbe ale judeţului. Potrivit Recensământului populaţiei din 2011, în Cehu Silvaniei şi în satele aparţinătoare (Horoatu Cehului, Motiş, Nadiş şi Ulciug) locuiau, în acel moment, 7.214 locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 8.008 locuitori. La acelaşi recensământ, 49,4 la sută dintre locuitori s-au declarat de etnie maghiară, 43,47 la sută - români, iar 4,75 la sută - romi.


Oraşul şi cele patru localităţi aparţinătoare se întinde pe o suprafaţă de 67,77 kilometri pătraţi, situată la contactul Depresiunii Sălaj şi a Culmii Sălajului cu Depresiunea Guruslău, în bazinul hidrografic al Văii Sălajului.


Potrivit lucrării ”Sălaj - Ghidul localităţilor”, editată de Biblioteca Judeţeană ”Ioniţă Scipione Bădescu”, oraşul este atestat documentar din anul 1405, sub denumirea de Chehy, iar în anul 1319 este semnalată prezenţa unei cetăţi de pământ, Castrum Cheevar, cu rol în apărarea localităţii.

cehu


Printre cele mai importante obiective turistice din oraş se numără Fântâna lui Pintea, care aparţinea fostei cetăţi ce a fost construită aici în secolul al XVI-lea, Biserica Reformată, ridicată între anii 1519 - 1614, piatra funerară a preotului Fabian Daniel, clădirea Primăriei (construită în 1886), clădirea Clubului Copiilor (construită în 1896 pentru Banca de păstrare), clădirea Şcolii Regale Maghiare (1892), sediul Liceului Tehnologic ”Gheorghe Pop de Băseşti” (construit în 1901, cu destinaţia: Şcoala Civilă de Băieţi), clădirea Judecătoriei, construită în 1888, astăzi sediul Şcolii ”Andrei Mureşanu”.


Castelul din Cehu, o ruină


Oraşul s-a mândrit, în secolele trecute, şi cu un castel, din care azi se mai păstrează doar câteva ziduri şubrezite. Clădirea, impunătoare în vremurile sale bune, a fost construită în anul 1526 de către Belteki Dragffi Janos. Potrivit welcometoromania.ro, în 1556, castelul este dat lui Báthory György. Acesta o pierde în curând în favoarea lui Rátóti Gyulafi László, a cărui familie o posedă până în 1654, când moşia este moştenită pe ramura feminină, de familiile Thököly şi Kapi. În 1616 este în proprietatea lui Prépostvári Zsigmond pe care voievodul Bethlen Gábor îl acuză de iloialitate şi asediază cetatea. În 1660, după căderea cetăţii Oradiei, devine cetate de graniţă, fiind întărită. Din 1671 a fost în proprietatea familiilor Thököly, Apafi şi Wesselényi. Doar clădirea centrală a rămas în picioare şi în secolul XX, fiind sediul întreprinderii agricole până în 1990. Din 1993 a început furtul materialelor de construcţie, din clădire rămânând doar ruine.



Fără instanţă şi fără spital

cehu


Cehu Silvaniei este singurul oraş din Sălaj care nu are judecătorie şi parchet, locuitorii din zonă fiind arondaţi la Judecătoria Zalău şi, în perspectivă, la cea din Jibou. De asemenea, oraşul este singura urbe din judeţ fără spital, după ce, în 2011, Ministerul Sănătăţii a decis închiderea spitalului orăşenesc de aici, în spaţiul existent fiind amenajat un cămin de bătrâni.

Vă mai recomandăm:

Preţul unui vot: 1,5 milioane de lei. Cum au ajuns consilierii locali dintr-un orăşel din Ardeal să plătească pentru votul lor

Procesele viceprimarilor Zalăului cu Agenţia Naţională de Integritate se mută la Curtea de Apel Cluj


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite