Zalău

articolul anterior articolul urmator

Cinci greşeli care ne distrug vederea. Cum putem avea ochi sănătoşi

0
27 Jun 2020 03:54:14
Autor: Andreea Vilcovschi
Expunerea îndelungată la ecranul calculatorului strică vederea FOTO Arhivă
Expunerea îndelungată la ecranul calculatorului strică vederea FOTO Arhivă

Ochii noştri sunt extrem de fragili şi vulnerabili, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, astfel că pentru a avea o vedere sănătoasă trebuie să le acordăm o atenţie sporită.

Factorii de mediu iritanţi, precum razele UV, praful, aerul uscat şi particulele purtate de vânt, ne pot afecta vederea şi pot cauza apariţia unor afecţiuni ale ochilor. 

Tocmai de aceea, este important să ştim să păstrăm sănătatea ochilor şi care sunt greşelile ce trebuie evitate pentru a rămâne cu o vedere bună.

1. Expunerea la aer condiţionat şi încălzire centralizată

Atât aerul condiţionat, cât şi încălzirea centralizată usucă aerul din încăpere, situaţie care favorizează apariţia a numeroase probleme, inclusiv a sindromului de ochi uscat. Insuficienta lubrifiere şi umiditate a suprafeţei oculare face ochiul mai vulnerabil în faţa infecţiilor, cauzând iritarea acestora şi chiar probleme de vedere. Pentru a preveni situaţiile de acest fel, folosiţi un dispozitiv de umidificare a aerului,

2. Uităm de ochelari de soare

Când vă expuneţi la soare, nu trebuie să vă rezumaţi la a folosi cremă de protecţie solară. Nu uitaţi să aveţi grijă şi de ochii dumneavoastră! Ochelarii de soare vă vor proteja vederea de razele UV, ştiut fiind că soarele nu este tocmai cel mai bun prieten al ochilor. Unii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor cu filtru solar chiar şi pe timpul iernii.

3. Deficitul de somn

Cercetările în domeniul medical au evidenţiat că este nevoie de cel puţin cinci ore de somn neîntrerupt pe zi pentru ca ochii să funcţioneze corect şi pentru a avea o vedere sănătoasă. Surmenajul poate provoca spasme oculare, vedere înceţoşată, ochi iritaţi. Persoanele care se confruntă cu apnee sunt mai expuse riscului de a dezvolta glaucom.

4. Expunerea îndelungată la dispozitice mobile
 
Toate ecranele - fie că vorbim de computer, smartphone ori televizor - dăunează sănătăţii ochilor. Specialiştii spun că expunerea prelungită contribuie la oboseala ochilor şi la sindromul de ochi uscat, putând cauza, de asemenea, dureri de ochi, de cap, umeri şi gât, dar şi vedere înceţoşată. Este important să vă creaţi un loc de muncă ergonomic, să reglaţi luminozitatea ecranului şi să păstraţi o poziţie corectă în timp ce utilizaţi calculatorul.

5. Fumatul

Deşi pare greu de crezut, fumatul poate afecta chiar şi vederea, crescând riscul apariţiei unor afecţiuni precum glaucomul, degenerescenţa maculară, cataracta şi retinopatia diabetică.

Citiţi şi:

Ce să mănânci pentru a avea ochi sănătoşi. Alimente la îndemână care îţi vor îmbunătăţi vederea

Ochelari sau lentile de contact? Sfaturi utile despre cum să facem alegerea corectă pentru o vedere sănătoasă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările